Terénne úpravy zakryjú miesto štiepenia

ferdinand18 - (2) - 164.216 (?) 
28.11.2010 18:56, zobrazeno: 7282x

Poraďte mi prosím, robíme terénne úpravy pozemku, mám zasadené jablone na podpníku M 106 a hrušky na podpníku dula v jeseni r.2007. Teraz, keď navozíme ornicu môžem prihrnúť zem až k stromom, zasypem tak miesto očkovania, alebo musím zachovať okolo stromov pôvodnú výšku záhonu. Stromy už rodia. Majú 3 roky. Ďakujem za radu, dúfam, že sa niekto ozve.

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

KUKY - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4680) - 191.35 (?), 28.11.2010 19:11

Nešly by přesadit /vysadit výš/, když mají jen 3 roky?

host - 164.216 (?), 28.11.2010 19:44

Ide o 12 stromov, to by bola poriadna fuška vykopať ich aby som veľmi nepoškodila koreňový bal a aj koruny sú už tvarované ku konštrukcii.

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18317) - 81.81 (?), 28.11.2010 21:20

O kolik centimetrů se Vám terén zvýší?
Pár čísel nehraje roli. Ale jestli se Vám kořenové krčky dostanou hlouběji pod povrch, asi bych je vyzdvihnul. Taková fuška to zase není. I kdyby Vám podrytí jednoho  trvalo 1/2 hodiny, je to práce na jedno odpoledne. A stromky se nesázejí na jeden či dva roky.

host - 164.216 (?), 29.11.2010 7:54

Keď takto nad tým uvažujem tak ja to zvládnem, ale zvládnu to aj stromy? Jeto to takto mali sme nízko pozemok a naviezli sme vtedy ornicu. Tento rok na jar bola povodeň a odvtedy sa u susedov (ktorí sa o záhradu vôbec nestarajú) okolo nášho plota utvoril " potok" kde celý čas tečie voda. Takže my máme vysoko spodnú vodu. Mám obavy, či sa mi stromy znova prijmu, niesú v tak dobrej kondícii. Uvidím aká bude jar a počkám na budúci rok. Inak miesto štiepenia by sa dostalo pod úroveň terénu cca 5 - 7 cm.

Milan Boštička - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (165) - 119.49 (?), 29.11.2010 8:15

Pokud se vám místo štěpení dostane pod povrch 5 až 7 cm tak se stromy nehýbejte a nepřidělávejte si zbytečně práci. V takovéto malé hloubce nedojde u většiny ke zpravokořenění. Pokud tato vyjímka nastane, což poznáte na bujném růstu, jednoduše odkopnete zeminu a kořen odříznete.(odseknete)

S pozdravem Milan Boštička

host - 178.235 (?), 30.11.2010 9:32

Jenže, pane Milane, rozpoznat často zablácené podnožové od pravých kořenů je problém i pro odborníka.Tazatel má smůlu, pokud kořenový systém není ještě moc hluboko, vzal bych si na pomoc někoho s rycími vidlemi a uvolněný bal bych "páčil " ne z jedné, ale ze dvou stran (o 180°proti sobě).I za cenu, že se některý kořen utrhne.To musí posoudit ale nejlépe sám tazatel.Na dálku -hlavně u stošestek a podle vzrůstnosti odrůd- moc radit nejde. Mám ještě jeden takový"zákrsek"a je obrovský.  AB

host - 176.18 (?), 29.11.2010 23:33

Pokud byste se rozhodli s nimi hýbat, tak je nemusíte vykopávat celé. U takhle mladých stromků by stačilo zkusit bal kolem dokola přizvednout rycími vidlemi nebo rýčem a podsypat. Tím by se ani kořeny tolik nepoškodily. Ale p.Vysloužil i p.Boštička píší, že to nutné není, tak bych stromky nechala být.            Lída

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18317) - 65.50 (?), 30.11.2010 7:57

Zadavatel píše, že mají vysoko spodní vodu. V takových případech je ddobré zasadit stromky co nejvýš, třeba i na uměle vytvořené kopečky.  Je na zvážení, zda v tomto případě by vyvýšení stromkům neprospělo. Bez ohledu na to, že nějakých pár cm zvednutí terénu nehraje roli.

host - 164.216 (?), 30.11.2010 9:34

Sneženie u nás na južnom Slovensku a následné topenie nás znova "utopilo", aj keď sme naviezli už 7 tatroviek zeme, špekulujeme nad odvodnením pozemku, lebo susedov "potok" nestiha. Keď si spočítam čo nás to už všetko sálo... a či to má vôbec zmysel, možno, že do jari bude stáť záhrada vo vode a odíjdú korene ďalších stromov. Na jar som prišla o 4 m vysoké čerešne, zahynul mi aj môj miláčik céder, už bol vyšší ako ja mal 5 rokov, aj kivi skončilo. A niekedy pochybujem, či ešte sa mám do niečoho púšťať...

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Filtrace kohoutkové vody13.6.2025
Filtrace kohoutkové vody12.6.2025
Napojení na novou kanalizaci11.6.2025
Filtrace kohoutkové vody11.6.2025
Napojení na novou kanalizaci10.6.2025
Napojení na novou kanalizaci10.6.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz