Asi posledních deset-patnáct let výrazně zaznamenávám úbytek síry v ovzduší.Máme na zahradě starší strom nějaké letní odrůdy hrušky.Mohla by to podle popisu být Kozačka, nevím.Před dvaceti roky, nebo ještě dál pamatuju, že plody byly "čisté",bez příznaků strupovitosti, a hniloby, které si v posledních létech na hrušni podávali dveře.Tyto dvě přítelkyně se domluvily, že mi nedovolí ve větší míře vychutnávat plody této chutné odrůdy.Až třičtvrtiny nahnilých plodů jsem každoročně vyhazoval na kompost.Nějakou dobu jsem uvažoval i o likvidaci stromu.Loňi jsem provedl dva postřiky proti strupovitosti, i když v nevhodný termín, ale bylo to znát.Najednou jsme sklízeli čisté chutné ovoce s minimem poškození.Letos se mi nedaří utrefit vhodnou dobu postřiků, protože vždy začne po nějaké době pršet, a část účinné látky smyje.Doposud tři letošní postřiky nestačily dokonale ochránit plody od strupovitosti.Nějaký ten flíček mi při konzumaci ovoce nevadí, ale bez postřiků už se tento starý strom neobejde.