Strupovitost jabloní

host - 59.254 (?)
9.1.2013 10:31

Ekologizace průmyslové výroby a významné odsíření exhalací vedlo paradoxně k vzestupu houbových chorob (Monilinia, Venturia a mnohé další). Když malinko odbočím, původní česká odrůda hrušně Koporečka byla doporučována k výsadbě v severních Čechách, které byly/jsou? známy významným znečištěním ovzduší oxidy síry. Jinde trpí extrémně strupovitostí. Zdraví Mittwoch

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
host - 123.5 (?), 9.1.2013 9:52, zobrazeno: 6743x

Můj děda měl spoustu jabloní, vím že stromy nikdy ničím nestříkal (tehdy asi ani žádná chemie neexistovala) a nepamatuji se, že jablíčka, která jsme jedli, by byla strupatá.Je to už asi 40 let. Je strupovitost problém naší doby?

host - 59.254 (?), 9.1.2013 10:31

Ekologizace průmyslové výroby a významné odsíření exhalací vedlo paradoxně k vzestupu houbových chorob (Monilinia, Venturia a mnohé další). Když malinko odbočím, původní česká odrůda hrušně Koporečka byla doporučována k výsadbě v severních Čechách, které byly/jsou? známy významným znečištěním ovzduší oxidy síry. Jinde trpí extrémně strupovitostí. Zdraví Mittwoch

Vinšálek - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1862) - 82.212 (?), 9.1.2013 10:34

Ano je.

Houbové choroby byly vždy, ale jejich silný vzestup začal před 20-30 lety. A netýká se to jen ovocných dřevin, ale také zeleniny, polních plodin a okrasných rostlin, lesních dřevin atd.

host - 76.38 (?), 19.1.2013 14:09

Ten vzostup hubových chorôb u rastlín začal v druhej polovici 80.rokov min.storočia-1986,1987,1988

Černobylská havária bola 26.4.1986...

Či to spolu súvisí, neviem

Vinšálek - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1862) - 82.212 (?), 20.1.2013 14:40

Už tady bylo několikráte připomenuto, že k silnému vzestupu spór plísní v ovzduší došlo v důsledku odsíření velkých tepelných zdrojů a také k přechodu vytápění obytných domů z uhlí na plyn a pod.

Síra nechybí jen v ovzduší , ale i v půdě. Proto dnes musí zemědělci některé plodiny přihnojovat i sírou, což by ještě před čtvrt stoletím bylo málem považováno za trestný čin.

rosti&slavik - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1017) - 88.38 (?), 15.7.2013 11:25

Asi posledních deset-patnáct let výrazně zaznamenávám úbytek síry v ovzduší.Máme na zahradě starší strom nějaké letní odrůdy hrušky.Mohla by to podle popisu být Kozačka, nevím.Před dvaceti roky, nebo ještě dál pamatuju, že plody byly "čisté",bez příznaků strupovitosti, a hniloby, které si v posledních létech na hrušni podávali dveře.Tyto dvě přítelkyně se domluvily, že mi nedovolí ve větší míře vychutnávat plody této chutné odrůdy.Až třičtvrtiny nahnilých plodů jsem každoročně vyhazoval na kompost.Nějakou dobu jsem uvažoval i o likvidaci stromu.Loňi jsem provedl dva postřiky proti strupovitosti, i když v nevhodný termín, ale bylo to znát.Najednou jsme sklízeli čisté chutné ovoce s minimem poškození.Letos se mi nedaří utrefit vhodnou dobu postřiků, protože vždy začne po nějaké době pršet, a část účinné látky smyje.Doposud tři letošní postřiky nestačily dokonale ochránit plody od strupovitosti.Nějaký ten flíček mi při konzumaci ovoce nevadí, ale bez postřiků už se tento starý strom neobejde.

Mikeš13 - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1994) - 224.39 (?), 15.7.2013 12:52

O deficitu působení síry např. na skoro-místní odrůdu hrušky Koporečka by se daly psát romány.  

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Posuvné dveře svépomocí19.5.2025
Posuvné dveře svépomocí18.5.2025
Stihl HS4516.5.2025
Koš na čidlo13.5.2025
Koš na čidlo12.5.2025
Rozetové kování montáž10.5.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz