Stříhání jabloní Mio

Vinšálek - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1862) - 82.212 (?)
18.11.2010 16:40

Po silnějším řezu v měsíci srpnu se mi u některých odrůd stávalo, že část pupenů vykvetla v listopadu(Julie, Hana Jonagold i některé další).

Letos jsem si dal pozor, ale zase mi trochu kvetla třešeň Burlat.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
host - 198.65 (?), 18.11.2010 10:50, zobrazeno: 13795x

Dobrý den,

mám dvě jabloně Mio, jednu v Praze a druhou v severních Čechách. Obě od mala pár let hojně plodily, dokud jsme nepřikročili k jejich prořezávání. Prořezáváme stejným způsobem v předjaří i mnoho dalších jabloní, ale u žádného dalšího stromu nenastala takto negativní reakce. Jablka buď téměř nejsou, nebo jsou velmi maličká, jabloně se snaží kvést na podzim a následně tvoří podivné větvičky. Zdá se mi proto, že je to odrůdou Mio, která zřejmě vyžaduje zvláštní zacházení. Dokud jablka byla, byla šťavnatá, dobré velikosti a výborná. Jak to napravit?

Zdraví Jitka

jacktenrek - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (452) - 218.17 (?), 18.11.2010 11:02
citace : Pěstuje se ve volnějších tvarech, na štíhlých vřetenech i ve stěnách. Vzhledem k silnému zahuštování korun vyžadují stromy stálý přiměřený průklest. Při silnějším růstu stromů je nejvhodnější termín pro tento řez srpen, asi 1-2 týdny před sklizní, kdy se odstraňují zahuštující letorosty uvnitř koruny. Tento řez napomáhá i lepšímu vybarvování plodů. V dobrých půdních podmínkách se používá podnož M 9, v horších půdách M 4 nebo MM 106. ž A-2 tudíž zde bude lepší letni řez ktery podporuje tvorbu kvetu na další rok ;) a menší množství dřeva a zavlčeni (na jaře je to opačně)

Vinšálek - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1862) - 82.212 (?), 18.11.2010 16:40

Po silnějším řezu v měsíci srpnu se mi u některých odrůd stávalo, že část pupenů vykvetla v listopadu(Julie, Hana Jonagold i některé další).

Letos jsem si dal pozor, ale zase mi trochu kvetla třešeň Burlat.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Venkovní kuchyně na terasu/chalupu – vizualizace ZDARMA do 1–2 týdnů18.8.2025
Nestabilní pH v bazénu15.8.2025
Nestabilní pH v bazénu15.8.2025
Nestabilní pH v bazénu11.8.2025
Nestabilní pH v bazénu10.8.2025
Nestabilní pH v bazénu9.8.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz