Stlpovita jablon s cervenymi plodmi



host - 47.15 (?)
16.1.2012 13:34

Zde je možná to, co hledáte - sloupcovitá odrůda Red Spring. Osobní zkušenosti nemám. Otázka je, zda-li se dá tato "novinka" běžně sehnat. zdraví Mittwoch

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
Stránky: 1,  2,  3   
host - 105.124 (?), 16.1.2012 11:35, zobrazeno: 37869x

Dobry den, zahradkarcim v nadmorskej vyske 420 mnm na okraji mesta.

Chystam sa vysadit si niekolko stlpovitych jabloni (balerin). Podla tunajsich diskusii som si vybral Goldlane a Moonlight. K nim som si vybral este Cactus. Vsetko su to novinky, ktore okrem ineho vynikaju chutou.

Chcel by som si popri nich zasadit este jednu balerinu, ale trosku ineho zafarbenia. S cervenym lickom, cervenym zihanim, alebo celu cervenu az bordovu. Chut rozhoduje. Aj ked by skladovatelnost mohla hrat ulohu, neni az taka podstatna a jablko moze byt aj skorsieho terminu dozrievania. Bude aspon detom do skoly na svacinu. Mal som vytipovane Rondo, ale podla niektorych pestovatelov to este chutou neni to prave. Mohli by ste mi niektore doporucit, ci pripadne skorigovat vyber? Nechcel by som pred mrazom podtrhavat tvrde a kysle jablcka, len aby nepomrzli.

Dakujem

Adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 47.15 (?), 16.1.2012 13:34

Zde je možná to, co hledáte - sloupcovitá odrůda Red Spring. Osobní zkušenosti nemám. Otázka je, zda-li se dá tato "novinka" běžně sehnat. zdraví Mittwoch

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 105.124 (?), 17.1.2012 10:05

Dakujem za odpoved aj za tip. Cervenych odrod so stlpovitym charakterom rastu je viacero. A pri kazdej z nich je v popise napisane, ze je chutna. Je vsak dost rozsireny nazor, ze starsie generacie slachtenia stlpovitych odrod nedosahovali takych chutovych kvalit ako bezne odrody. Podla tunajsich diskusii a chutovych poharikov tunajsich jablkovych guru, som si vytipoval Goldlane a Moonlight a ku nim este Cactus. Len mi to vyfarbenie prislo dost uniformne, ladene do zlta az zelena. Chcel by som si to spestrit, ovsem rad by som mal nieco im kvalitou pribuzne.

Skusim si teda este nieco postudovat. Do nakupu je beztak este dost casu. Aspon niecim budem moct vyplnit ten cas, nez sa budu sadit. Ak si dovtedy nevyberiem, nezostane mi nic ine iba skusat. Ved ako mnohi tu uz predo mnou povedali, chutove pohariky ma kazdy z nas ine.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 226.194 (?), 18.1.2012 17:54

Zdravím, podle mého jazyka je odrůda Rondo velmi chuťově zajímavá a rozhodně lepší než Sonet.I když i ten Sonet má svou ideální zralost a je dobrý. Je pravdou, že vybarvení plodů Ronda varíruje od mírného červeného žíhání až po rozmyté červené líčko. Záleží na oslunění což je u sloupovitého tvaru koruny velmi dobré. A pouze plody blízko hlavní osy zvláště má-li stromek více postraních os, může u nich dojít k zastínění.

Chuťově Rondo je ale opravdu sympatické jablko.

Pokud byste chtěl např. sloupovitě rostoucí jabloň červenolistou, která má i okrasný efekt, zkuste se příští podzim pídit po odrůdě ´Redlane´. Má pod slupkou narůžovělé žilky a dužninu. Chuťově ovšem nevím, nejedl jsem to.

Pak už snad jedině odrůda ´Marie Skalová´ ale ta myslím není sloupcovitá.

Juraj Kafka, kkaaffkkaa@seznam.cz

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
Mičurin II - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1609) - 161.61 (?), 18.1.2012 20:46

Pane 105.124.To co napíši se mnohým nabude líbit, ale nevím co si od balerín slibujete.Je to pouze drahá móda s nejasným výsledkem.Přátelům je rozhodně nedoporučuji! Nehorázná cena, není to tvar bez řezu, jak se často mylně uvádí, musí být příkladná agrotechnika vzhledem slabým podnožím a problematická chuť.Bez intenzivní péče následuje zklamání.Ty snímky z katalogů neodpovídají realitě.Raději bych Vám doporučil pěstování ve tvaru štíhlého vřetene a můžete použít mimo pár vyjímek jakoukoli prověřenou odrůdu.Pokud jste ale odhodlán baleríny zkusit, nezbývá mě než Vám popřát hodně zdaru. - Mičurin II

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 166.139 (?), 19.1.2012 16:43

Neviem preco by sa mi to nemalo pacit. Je to medzi ludmi, ktorych povazujem za odbornikov casty nazor.

Ja si zas myslim, ze pokial mate pod uslachtilou odrodou slabo rastuce podnoze, tak ta agrotechnika musi byt kvalitna bez ohladu na to, ci je to ballerina, alebo stihle vreteno. Tym ovsem nepopieram to co hovorite vy, ani sa nesnazim polemizovat. Vyskusam, uvidim a mozno Vam dam aj za pravdu. Kazde podmienky su ine.

Na druhu stranu pod balleriny, ako som doposial videl, sa dost pouzivaju podpniky MM 106, alebo MM 111. Skusenosti s nimi nemam ziadne, ale podla popisov v tunajsich vlaknach na fore, su to stredne vzrastne podnoze. Ocakaval by som vysku koruny u na nich nastepenej odrode od 3.5 do 4.5 m, v zavislosti na podmienkach, agrotechnike a nastepenej odrode. To by mi u balleriny viacmenej vyhovovalo. Na stihle vreteno by som potreboval skor drotenku a mam pre ne vyclenene dve miesta po dva stromky. Viacmenej ako pokus.

Stihle vreteno som este nepestoval, ale odhadujem, ze bude na rez trosku viac narocnejsie ako ballerina. Je mozne, ze sa iba bojim do toho pustit, ale nejako sa musi zacat. Pokial mi balleriny nebudu vyhovovat, je mozne, ze nakoniec aj tak skoncim u stihlych vretien.

Oslovilo ma hlavne to, ze novsie odrody Goldlane a Moonlight sa uz zacinaju na ochutnavkach prebijat dopredu, co znamena, ze to pri novsich odrodach ballerin bude s chutou uz o cosi lepsie.

A s tym, ze su momentalne o dost drahsie, ako ine kvalitne odrody, mi nezostava nic ine, len suhlasit a cakat na neviditelnu ruku trhu, kym tie ceny zrazi na trosku prijatelnejsiu uroven. Dokial to vsak bude modne, tak sa to ocakavat neda. Holt, kto chce novinku, musi si priplatit. A ja som tiez neni vynimkou.

Dakujem za nazory a vcelku pozitivne ohodnotenie odrody Rondo.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 46.80 (?), 20.1.2012 9:23

Váš příspěvek se mi líbí. :-) Vyzkoušel jste některou z těchto odrůd? Kde je psáno, že zadavatel musí kupovat z přebarvených a předražených katalogů? To není jiná možnost? Myslím si také, že cena do 250,- je docela přijatelná vzhledem k tomu, že se prodávají třeba i za 600,-. Podnože jsou záměrně silnější, aby to vůbec rostlo. Výška stromku v 5 letech u Goldlane je max. 150 cm a už je stromek v plodnosti.  Postřiky u rezitentních balerín jsou nutné snad jedině v případě výskytu mšic, které na dle mého pozorování na sloupcovité jabloně nějak více jdou (možná díky tomu, že pletivo je měkčí křehčí nevím). Takže pokud je zadavatel odhodlán baleríny zkusit, nezbývá skutečně než mu popřát hodně zdaru:-)

Juraj Kafka

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6492) - 70.100 (?), 20.1.2012 10:37

Dovolím si nesouhlasit sem tam s něčím. Drahé stromky jsou, ale najděte mi dnes v obchodě levný stromek. Koupil jsem loni na zkoušku i pro rodinu několik jabloní Starcats, cena kolem 500 korun. Byly ve velkých kontejnerech, výška 150 - 180 cm. Hotové stromy.

Vřetena mají samozřejmě výhodu výběru odrůdy, ale ošetřování je poměrně odborné náročné, závislé na odrůdě a ne každý to zvládne. Řez balerin by se měl, resp. mělo by být možné provádět vcelku mechanicky, bez potřeby speciálních znalostí o odrůdě, právě pro to, že je to spur odrůda.

Hledal jsem poměrně dlouho na internetu (literatura asi neexistuje) informace o negativních zkušenostech s těmito stromy. Nenašel jsem nic vyloženě negativního. Tedy zkušenosti nejsou, nu a proto jsem to zkusil.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
Mičurin II - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1609) - 77.140 (?), 20.1.2012 13:38

Pane 70.100,čím déle jsem na tomto webu, tím více nabývám dojmu, že z pěstování na štíhlých vřetenech je zbytečně velký respekt.Přitom je to vlastně přirozený růst stromu bez znásilňování přísným tvarovacím řezem.Literatura na toto téma je dostupná a kvalitní.Mnoho ovocnářů z obavy raději volí baleríny aniž by znali zákonitosti jejich pěstování.
Ve zkratce důležité zásady zapěstování štíhlých vřetene:
1.bezplevelný nejméně 1 m široký pás půdy
2.doplňková závlaha
3.při zapěstování vřetene nutné vyvazovat letorosty do vodorovné polohy nebo   lehce pod úroveň.
4.nenechat utéct terminál
5.tvar musí připomínat smrček (horní část kratší a spodní část delší rozvětvení).
Po zapěstování je údržba velmi jednoduchá.Stačí průklest a menší kosmetické zákroky k udržení tvaru ke zmlazení obrostu a hlídat terminál.Není to žádná věda, většinu zásahů musíte provádět i u balerín.V Zahradkáři v r.2010 nebo 2011 je velmi kvalitní popis pěstování balerín.Budete udiven jakou péči vyžadují.To prodejci nikomu nezdělí.Ještě upřesním to číslo Zahradkáře - Mičurin II

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 46.80 (?), 20.1.2012 17:50

Né každému se podaří štíhlé vřeteno zapěstovat.  Ono v podstatě by bylo nejlepší koupit knip a jenom ho zasadit. Tam už máme krásně navětveno v požadovaných úhlech, že skoro není třeba vyvazovat.  Problematický je například jonagold nebo jonaprince. Které přirozeně rostou křivě a tak je zapotřebí stromek přidržovat i z tohoto důvodu, ne jen aby se nevyrátil.

Tuvedu zásady pěstování balerínek:

1. bezplevelný nejméně 1 m široký pás půdy

2. doplňková výživa, závlahu si dotahnou kořeny samy (podmínka - MM 106, MM 111, M7 aj. podnože)

3. odpadá vyvázování letorostů

4. terminál nikam neuteče

5. tvar připomíná tyč s krátkými trnci a letorosty = úspora místa

Ty Baleríny prosím berte jako růstovou zvláštnost, není to prosím spur typ, to je zase něco jiného. Spur typ má normální tvar i vzrůstnost koruny jen s větším nasazováním květních trnců. Balerína má silné a krátké výhony s velmi krátkými internodii.  Většina výhonů roste striktně vzpřímeně. Připomíná tak mnohé sloupcovitě a kompaktně rostoucí okrasné dřeviny za všechny lze jmenovat třeba Pinus sylvestris fastigiata, nebo Pinus nigra pyramidalis compacta. Nicméně třeba v Itálii jsou ze sloupcovitě rostoucích jabloní vysázeny celé velkoprodukční sady. Takže asi to něco mít do sebe bude.

Juraj Kafka

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?0:08
Úprava vody magnetickým polem29.4.2024
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?29.4.2024
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?28.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika