|
Starkinson
|
|
|
Předchozí příspěvky | < 6, 7
|
|
|
|
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář (18311) - 236.1 (?) 25.10.2015 8:20
Drobná jablka se samozřejmě zmoštovat dají, byť výtěžnost -. díky většímu zastoupení jádřinců a slupek je o něco nižší. Chuť moštu ze samotných Starkrimsonů bude nepochybně zajímavá, třebaže sám nepotřím k milovníkům této odrůdy.. Z velkých jablek je samozřejmě moštu víc, nesmějí být ovšem přezrálá, měkká.
Co se týče pálenky z moštu, nemusí být nijak špatná, pokud se to s cukrem nepřežene. Každopádně je to lepší pití než ze samotných podrcených jablek
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Jiří II - Zlatý Zahrádkář (598) - 143.84 (?), 27.10.2015 19:07
Myšleno dobře ale pochopeno špatně, pane Vysloužile. Já tvrdím a jsem přesvědčen o tom, že z kbelíku naplněného drobnými Panenskými vylisuji vice moštu než z kbelíku naplněného velkými jablky. Jednoduše proto, že velká jablka nevyplní objem kbelíku tak efektivně jako drobná jablka, viz přiložený obrázek. Souhlasím s Vaším tvrzením že geometrii neukecáme, takže s každou další vrstvou velkých jablek poroste také nevyplněný objem kbelíku. Dále, k tomu abych souhlasil s tvrzením, že drobná jablka jako Panenská jsou méně šťavnatá než velká jablka, bych musel přeskočit fázi přípravu kvasu a hned vypít nejméně 1/4 litru nechutné jablkovice. Možná že ani potom bych s takovým tvrzením nesouhlasil.
A ještě zpátky ke Starkrimsonu. Včera jsme moštovali posedmé a naposledy. Ne že by lidé neměli zájem nebo neměli jablka, ale proto, že už nejsme nejmladší (věkový průměr nad 65) a protože bolest v kříži dokáže pořádně znepříjemnit život. Celkové jsme zpracovali něco kolem 10 tun jablek, z toho Starkrimsonů bylo odhadem kolem jedné tuny. Starší manželé nechyběli ani jednou, pokaždé s přibližně sto kilogramy Starkrimsonů, tzn. 7 x 100 = 700kg. Neudržel jsem svoji zvědavost a zeptal se jich, kolik že mají stromků s touto odrůdou. Řekli mi, že mají jeden vysoký strom, který větvemi sahá až do drátů elekrického vedení, jablek že je na něm stale ještě hodně a že už mají objednaného dřevorubce, který jim vysokou korunu sníží. Včera byla občas vidět dokonce jablíčka střední velikosti, zřejmě důsledkem postupné sklizně a říjnového deště. Dužina však byla nazelenalá a její chuť jbyla řepovitá, chybí odhadem tak jeden měsíc teplého počasí k tomu, aby dozrála do typické sladké chuti. Jedno jablíčko jsem našel zakopnuté na podlaze do hromady jablečné dřeně, takže přikládám jeho fotku v porovnání s vlašským ořechem a na ten strom, který unesl možná až jednu tunu ovoce se půjdu podívat.
|
|
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář (18311) - 236.1 (?), 27.10.2015 19:36
Nevím, proč sem, pane Jiří II, pořád cpete ten kbelík. Pokud budu hledat nějaké fyzikální veličiny, jako procento sušiny, množství získané šťávy, pak to budu vztahovat k hmotnosti ovoce, ale ne na počet kbelíků. Jestli se Vám do jednoho kbelíku vleze 20 kg drobných jablek a 9 kg velkých, pak možná vylisujete víc moštu z kýblu drobných. Ale to není výlisnost, takhle to nelze brát. To je stejný nesmysl, jako kdybych chtěl porovnávat výlisnost ze 100 jablek malých a ze 100 velkých. Nelisují se se - aspoň tedy u nás - jablka přímo z kbelíků nýbrž jablečná drť a z jednoho lisu podrcených velkých jablek nateče moštu jednoznačně víc. K takovému zjištění nemusíte vypít zhola nic.
A ještě zpátky ke Starkrimsonu. Jedná se o odrůdu s výrazně spurtypovým charakterem růstu, i čtvrtkmeny se pěstují na bujných podnožích M11 a A2 (citace z Dvořákovy pomologie). Soudím tedy, že o Starkrimson nejspíš nepůjde, protože tunu ovoce může dát jen opravdu velký strom. Přiklonil bych se k odrůdě Red Delicious, která roste bujně a takových rozměrů může dosáhnout.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 212.1 (?), 9.11.2018 20:29
koupili jsme starou zahradu m.j. s cca čtyřmi těmito stromy - super, super a ještě jednou super - znal jsem je jako ještě kluk, s trháním musíme spěchat, jinak nám je ožere rodina, nemají kyseliny, super sladké plody, voňavé - do prádla, v listopadu již sice trochu moučnatí, ale tak dobré vydrží i do května, krásně hladký až voskový povrch, pevná slupka..., co víc si přát, Stejně tak tam jsou i goldeny, matčina a další
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
Pokračování této diskuze (další příspěvky) | < 6, 7
|
|
|
Trendy ze sítí 17. týden – terasy
V 17. týdnu se zaměřujeme na trendy ze sítí, konkrétně na inovativní přístupy k terasám, které spočí...
DIY nástěnná závěsná výzdoba vašeho domova
Hledáte nový DIY nápad na výzdobu stěn? Vyzkoušeli jste obrazy, cedule, obrazové koláže, plovoucí po...
Okouzlující pohádkové zahrady, které rozproudí vaši představivost
Zde je spoustu okouzlujících nápadů na miniaturní vílí zahrádky, které rozproudí vaši představivost ...
Skladování a organizace hrnků na kávu: kreativní nápady
Dobře, přiznejme si to! Pokud jste se zastavili až tady, pak jste stejní závisláci na kávě jako já! ...
Geniální nápady na police do koupelny pro dokonalý pořádek
Nezáleží na tom, jak malá je vaše koupelna, každá koupelna potřebuje vyhrazený kus nábytku na ručník...
|
|
|
|