Starkinson



   Předchozí příspěvky  |  <  6,  7   
               
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 236.1 (?) 
25.10.2015 8:20

   Drobná jablka se samozřejmě zmoštovat dají, byť výtěžnost -. díky většímu zastoupení jádřinců a slupek je o něco nižší. Chuť moštu ze samotných Starkrimsonů bude nepochybně zajímavá, třebaže sám nepotřím k milovníkům této odrůdy..  Z velkých jablek je samozřejmě moštu víc, nesmějí být ovšem přezrálá, měkká.
   Co se týče pálenky z moštu, nemusí být nijak špatná, pokud se to s cukrem nepřežene. Každopádně je to lepší pití než ze samotných podrcených jablek

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
                  
Jiří II - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (598) - 143.84 (?), 25.10.2015 19:35

Nenechávejte se mýlit tím, že z velkých jablek je více moštu. Drobná jablka vyplní stejný objem efektivněji než velká jablka. Z droboučkého Panenského českého také teklo moštu, že jsme se divili, přestože bylo v době moštování nedozrálé a v podstatě nejedlé. O dobré pálence z jablek jsem slyšel a četl, ale zatím jsem ji nepil. Znám spíše tu s příchutí acetonu. Soused jí měl 5 litrů podle jeho slov "nic moc", podle mne nepitelné, tak z ní udělal ořechovku, která se ovšem také jaksi nepovedla.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6491) - 9.135 (?), 25.10.2015 20:25

Nevím, zda je má úvaha správná. Vezměme malé jablko s 1 cm průměru jadřince a 1 cm tloušťky dužiny oproti jablku s 1 cm průměru jádřince a 4 cm tloušťky dužiny. Vychází mi, že materiálu k vylisování bude u velkého o nějaké 3 cm více. A zvažuju to vztaženo k váze, nikoli objemu. Podle mne diskuse o výtěžnosti podle odrůdy je tak trochu zbytečná. Zahrádkář obvykle nedělá mošt na produkci, ale zpracovává zbytky, přebytky a materiál nehodící se na uskladnění. Pak je vcelku jedno, jaké je procento výtěžnosti. Já například Starkrimsony z omylem mým předchůdcem vysazeného stromu prakticky všechny moštuju. Přecházejí totž během zrání z plně kamenné fáze do fáze plně moučnaté. Ale kyselé nejsou ani u nás.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Jiří II - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (598) - 143.84 (?), 26.10.2015 6:52

To moje objemové porovnání bylo myšleno tak, že mezi velkými jablky je více volného prostoru než mezi malými, takže když vymoštujeme stejný počet pytlů, přepravek nebo kbelíků nejprve velkých jablek a potom malých jablek, jsme překvapeni, že "to z těch malých teče víc." Váhově by zřejmě také dopadlo ve prospěch malých, V zahrádkářských podmínkách se jedná samozřejmě jen o zpracování přebytků méně kvalitního ovoce, kde na výtěžnosti moštu vůbec nezáleží. 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 92.38 (?), 26.10.2015 17:38

Debata o výlisnosti malých a velkých jablek je jen akademická. Podíváte-li se, kolik vám zbude výlisků po namoštování 50 litrů moštu z drobotiny a kolik z velkých jablek (asi polovina),  je rázem po debatě.
   Kdo někdy připravoval kvas z drobných jablíček ví, oč sušší takový mač je. Geometrii neukecáme, těch stopek, slupek a jádřinců je tam prostě 2-3x tolik.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Jiří II - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (598) - 143.84 (?), 27.10.2015 19:07

Myšleno dobře ale pochopeno špatně, pane Vysloužile. Já tvrdím a jsem přesvědčen o tom, že z kbelíku naplněného drobnými Panenskými vylisuji vice moštu než z kbelíku naplněného velkými jablky. Jednoduše proto, že velká jablka nevyplní objem kbelíku tak efektivně jako drobná jablka, viz přiložený obrázek. Souhlasím s Vaším tvrzením že geometrii neukecáme, takže s každou další vrstvou velkých jablek poroste také nevyplněný objem kbelíku. Dále, k tomu abych souhlasil s tvrzením, že drobná jablka jako Panenská jsou méně šťavnatá než velká jablka, bych musel přeskočit fázi přípravu kvasu a hned vypít nejméně 1/4 litru nechutné jablkovice. Možná že ani potom bych s takovým tvrzením nesouhlasil.

A ještě zpátky ke Starkrimsonu. Včera jsme moštovali posedmé a naposledy. Ne že by lidé neměli zájem nebo neměli jablka, ale proto, že už nejsme nejmladší (věkový průměr nad 65) a protože bolest v kříži dokáže pořádně znepříjemnit život. Celkové jsme zpracovali něco kolem 10 tun jablek, z toho Starkrimsonů bylo odhadem kolem jedné tuny.  Starší manželé nechyběli ani jednou, pokaždé s přibližně sto kilogramy Starkrimsonů, tzn. 7 x 100 = 700kg. Neudržel jsem svoji zvědavost a zeptal se jich, kolik že mají stromků s touto odrůdou. Řekli mi, že mají jeden vysoký strom, který větvemi sahá až do drátů elekrického vedení, jablek že je na něm stale ještě hodně a že už mají objednaného dřevorubce, který jim vysokou korunu sníží. Včera byla občas vidět dokonce jablíčka střední velikosti, zřejmě důsledkem postupné sklizně a říjnového deště. Dužina však byla nazelenalá a její chuť jbyla řepovitá, chybí odhadem tak jeden měsíc teplého počasí k tomu, aby dozrála do typické sladké chuti. Jedno jablíčko jsem našel zakopnuté na podlaze do hromady jablečné dřeně, takže přikládám jeho fotku v porovnání s vlašským ořechem a na ten strom, který unesl možná až jednu tunu ovoce se půjdu podívat.



Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 236.1 (?), 27.10.2015 19:36

Nevím, proč sem, pane Jiří II, pořád cpete ten kbelík. Pokud budu hledat nějaké fyzikální veličiny, jako procento sušiny, množství získané šťávy, pak to budu vztahovat k hmotnosti ovoce, ale ne na počet kbelíků.  Jestli se Vám do jednoho kbelíku vleze 20 kg drobných jablek a 9 kg velkých, pak možná vylisujete víc moštu z kýblu drobných. Ale to není výlisnost, takhle to nelze brát. To je stejný nesmysl, jako kdybych chtěl porovnávat výlisnost ze 100 jablek malých a ze 100 velkých. Nelisují se se - aspoň tedy u nás -  jablka přímo z kbelíků nýbrž jablečná drť a z jednoho lisu podrcených velkých jablek nateče moštu jednoznačně víc. K takovému zjištění nemusíte vypít zhola nic.
   A ještě zpátky ke Starkrimsonu. Jedná se o odrůdu s výrazně spurtypovým charakterem růstu, i čtvrtkmeny se pěstují na bujných podnožích M11 a A2 (citace z Dvořákovy pomologie). Soudím tedy, že o Starkrimson nejspíš nepůjde, protože tunu ovoce může dát jen opravdu velký strom. Přiklonil bych se k odrůdě Red Delicious, která roste bujně a takových rozměrů může dosáhnout. 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Jiří II - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (598) - 143.84 (?), 27.10.2015 20:56

A teď jste to trefil! O výlisnosti jste začal hovořit vy. Na Red Delicious mi ten plod také pasuje, jenže až po koupeli v jablečné dřeni.Takže více zjistím podle typu růstu stromu.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 212.1 (?), 9.11.2018 20:29

koupili jsme starou zahradu m.j. s cca čtyřmi těmito stromy - super, super a ještě jednou super - znal jsem je jako ještě kluk, s trháním musíme spěchat, jinak nám je ožere rodina, nemají kyseliny, super sladké plody, voňavé - do prádla, v listopadu již sice trochu moučnatí, ale tak dobré vydrží i do května, krásně hladký až voskový povrch, pevná slupka..., co víc si přát, Stejně tak tam jsou i goldeny, matčina a další

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 212.1 (?), 9.11.2018 21:32

doplňuji foto - starkinsony 2018


Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  <  6,  7   
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika