Staré odrůdy jaké jsou a kde sehnat rouby nebo stromky?



Stránky: 1,  2   
PetrK - (31) - 80.10 (?) 
31.3.2023 14:34, zobrazeno: 1819x

Dobrý den, máte někdo, prosím, zkušenosti s odrůdami Gustavovo trvanlivé, Zvonkové, Watervlietské mramorované, Vilémovo, Boskopské. Podle toho, co jsem četl, tak mají dlouhou skladovatelnost (i když v mém enormně mokrém sklepě...), prý jsou odolné na strupovitost... Nakolik jsou odolné? Vydrží opravdu ve sklepě tak dlouho? Jak jsou odolné k skládkovým chorobám? Mám hodně mokrý sklep, že na jablkách jsou někdy i kapky vody, takže část úrody tam postupně padne. Nicméně jsou jablka, kterých jako by se to moc netýkalo (ale jsou to odrůdy s jablky, která by stejně nevydržela tak dlouho. Jestli mi někdo poradíte, které z těch jabloní by byly vhodné? Případně nějaké další odrůdo k doporučení.

Případně také Hájkova muškátová reneta, Coxova oranžová reneta, Hvězdnatá reneta. Ty ale asi nemají tak dlouhou skladovatelnost.

A vlastně nejdůležitější dotaz: kde by šly sehnat rouby, nebo stromky těchto odrůd?

Předem děkuji za zkušenosti a rady.

Petr

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
host - 35.4 (?), 31.3.2023 21:25

To je otázka na ing.Fildu, ale ten se tu už neojevuje.

Nejprve, staré odrůdy nemají až na vyjímky delší skladovatelnost, než nové odrůdy. Všechny odrůdy co jste napsal jsem ve sklepě měl ikdyž je všechny nepěstuji, nejdéle mně vydrželo Ontário. Zvonkovému vadne slupka, Gustavovo ztratí aroma, Watervlietské rádo sklovatí od jádřince, Boskopské předčasně opadává a pro někoho až moc kyselé. Hvězdnatou renetu zatím neznám, Coxova vydrží tak měsíc, ale někdo na ní nedá dopustit

Odrůdy s drsnou slupkou jsou opravdu odolnější proti strupovitosti. 

Já bych nasadil Blenheimskou renetu, Ribstonské, Ontário, Vilémovo. První dvě považuji za nejchutnější a do konce února u mně vydrží v přijatelné kvalitě. Abych nezapomněl musíte počítat, že některé odrůdy alternují.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
PetrK - (31) - 80.10 (?), 31.3.2023 22:05

Moc děkuji za odpověď. Já zkusil z obchodu asi deset odrůd, co tam měli a v podstatě se mi zdálo, že v nich chuťově nebyl zas tak velký rozdíl. Proto bych rád doplnina zahradu něco jiného. Teď tam mám vysazeno Admirál, Rajka, Angold. Ze starých do prosince mi nejvíce chutná Matčino, na vaření Kožené. Pár dalších podle názvu neznám. Ale rád bych něco co má odlišnou chuť, nejde na to strupovitost a co se dá, pokud možno, dlouho skladovat.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 248.168 (?), 31.3.2023 22:29

Ze starých odrůd nejdéle vydrží Ontário, navíc k jaru je nejchuťnější. Jinak po starých odrůdách se podívejte na "prodejstromku"nebo "stareodrudy", některé mají i jinde -třeba školky Strážnice, Arbia Malenovice, ekozahradnictví Vrčeň.

Já ty, co jsem chtěla, také kupovala na různých místech, protože jsem navíc chtěla jen středně vzrůstné podnože.  Lída

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 248.168 (?), 31.3.2023 22:36

ps - to Ontário vydrží v pohodě do konce dubna (pokud máte vlhký sklep, tak možná i déle), dost dlouho vydrží i moje oblíbené Wagenerovo (jeden z rodičů Idaredu), to jsem tehdy po třech letech pátrání sehnala v Malenovicích wink            L.           

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
PetrK - (31) - 80.10 (?), 2.4.2023 22:16

Moc děkuji, to zní skvěle, podívám se na ty stránky, které radíte. CHtěl bych rozšířit chutě jablek na zahradě. Mám tam i nějaké novější, i pár starších. Třeba zbožňuji Matčino. Z dalších starých tam mám Kožené (i když si plně jist tím, jestli je kožené nejsem:). A také Ontário a pár dalších o kterých ani netuším jak se jmenují.

Už jsem snad našel, kde by bylo k sehnání Zvonkové, prý vydrží do května. V mém sklepě je to tak nějak... no, jak to popsat... Je tam vlhko až moc. Natolik, že na jablkách jsou kapky vody. Takže sice nějak nevadnou, ale řádí mi tam skládkové choroby. Ale třeba Ontário opravdu vydrží hodně dlouho a kožené také. Ale například Rajka, i když má vydržet až do března, tak mi nahnila už za měsíc od sklizně. Měl jsem letos první sklizeň. Ale třeba Ontário se běžně drží, kožené také a pak nějaké, které nevím jaké je. Jde asi dost o tloušťku slupky.

Zkusím to Zvonkové a uvidím. Tlustší slupka by mi nevadila, hlavně když to bude pak odolné.

Moc děkuji za ty rady, kde to sehnat. Už teď to vypadá, že kvůli Zvonkovému a Williamsově, kterou také nikde nemohu najít na kdouloni se rpojedu asi 300 km :) Tak uvidím, kam mne to pátrání dál zavede.

Petr

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 88.12 (?), 13.4.2023 18:12

Zvonkové mám ještě nyní ve sklepě. U nás ale rodí ob jeden rok. Nutná probírka plodů v úrodném roce.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
host - 22.3 (?), 19.4.2024 0:59
Dobrý den, do kdy vám běžné ve sklepě vydrží? A jakou chuť má? Dá se to nějak k něčemu přirovnat? Případně, mohl bych od vás odkoupit jedno jablko? Pro ochutnávku, jestli ho na zahradě naroubovat. Petr
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 248.75 (?), 13.4.2023 18:57

Ještě ze starých odrůd je také chuťově vynikající Gascoyneho šarlatové, má stejně jako Matčino a Jonathan nezaměnitelnou chuť.  

Tu Rajku jste asi nechal moc dlouho na stromě, nebo vám ji naďobaly vosy. Mám ji na zahradě také, uskladněná byla  jen v ledničce a dojedla jsem ji před několika dny.   Lída           

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
host - 22.3 (?), 19.4.2024 1:04
Dobrý den po delší době. Vám ta Rajka vydržela do dubna?To zní skvěle. A máte pravdu, myslím, že jsem ji opravdu nenechal na stromě moc dlouho.. Petr
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika