Ono není problé při lisování Ontária přidat sladké odrůdy. O pančování cukrem jsem neuvažoval to už není to pravé. Ja jsem viděl, že v Německu tyto mošty míchají s hruškami. Já jsem poukazoval hlavně na slovo Kdánský- Gdaňský zbytek byl jenom dodatek, aby se toho někdo nechytil.
Já mám u Booscopa praxi a pěstuji ho na M9 a i z vysokokmenů byly chutě stejné.
mala pomologie - jablka - dvořák
dužnina je světle žlutá někdy nazelenalá, hrubší, chuti navinulé až nakyslé, dobré
malá pomologie - jablka- kohout
dužnina pevná, hrubozrnná, nažloutlá někdy do zeleného nádechu, velmi šťavnatá, výrazně nakyslá, aromatická a kořenitá. V drsných polohách příliš kyselé.
pomologický atlas2 - kutina
dužnina- chuť má navinulou, velmi dobrou
ovoce bilých karpat- tetera
dužnina- hrubší nazelenalá, chuti výrazně nakyslé, kořenité
doporučené odrůdy pro alternativní zpúsob pěstování- blažek
chuť je příjemně navinulá, bez výrazného aromatu, renetovitá
české ovoce -j. říha
dužnina velmi líbivě zavoní, jest pěkně žlutavá, zcela jemná, hustá, chruplavá, pozdě v zimě měkká, dosti šťavnatá, chuť renetová, ostřeji navinulá, při tom dostatečně sladká, libě kořeněná, lahodná, občerstvující a lze říci velmi dobrá.
U pana Říhy je vidět, že váhá a tenkrát byly jiné chuťové parametry.
Když sám uvádí, že je ostřeji navinulá znamená to kyselá, dostatečně sladká mi připadá jako cena útěchy.
Jinak je vidět, že všechny pomologie se v kyselosti schodují
sadař vlada