Spomalenie rastu

host - 92.61 (?)
26.12.2010 23:21

Desaťročné už merajú 3 metre. Počul som o podrezaní kmeňov motorovou pílou. Nepáči sa mi to, ale ako ich zastaviť v raste?

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
host - 92.61 (?), 25.12.2010 23:34, zobrazeno: 8258x

Mám záhradu s vysokou hladinou spodnej vody. Jablone na M9 mi rastú veľmi silno. Skúšal som krúžkovanie, škrtenie drôtom ale s malým efektom. Ohýbanie konárov tiež veľmi nepomáha. Nerád by som ich vyrezal, preto príjmem každú radu, čo pomôže spomaliť rast a zvýšiť rodivosť.  Uvažujem aj o podrezaní, no neviem, ako sa to robí.

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18317) - 65.50 (?), 26.12.2010 12:31

Pokud máte skutečně stromky na podnoži M9, myslím, že postačí omezit zimní řez nebo řezat až v době květu. Tyto podnože obvykle zpomalí růst brzy samy.
   Nevím, co myslíte podrezaním, někteří zkoušejí tlumit růst přesekáním několika kořenů.  Sám jsem to nezkoušel, nebylo třeba.

host - 92.61 (?), 26.12.2010 23:21

Desaťročné už merajú 3 metre. Počul som o podrezaní kmeňov motorovou pílou. Nepáči sa mi to, ale ako ich zastaviť v raste?

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18317) - 65.50 (?), 26.12.2010 23:29

Desetileté zákrsky jabloní mívají 3 metry, to je obvyklá velikost. O mnoho víc by ale již vyrůst neměly.

host - 151.38 (?), 27.12.2010 9:21

Taky jsem to viděl v časopise zahradkář.Připadalo mi to hodně drastické.Byla tam i fotka do třetiny asi osumdesáticentimetrového kminku zářez motorovkou.Řezná rána od pilky by nestačila, kmínek by se rychle zacelil.Zářezy prý možno kombinovat dva proti sobě, ale umístěné dál od sebe.Není to návod na použití ode mne, je to ze zahradkáře.

rostislavik

host - 151.38 (?), 27.12.2010 9:51

Oprava.Myšleno osumdesátimilimetrového kmínku na průměru

host - 217.135 (?), 27.12.2010 13:37

...nakreslite si pod stromom 150 cm kruznicu so stredom kde vyrasta kmen. V mieste kruznice presekajte korene. Vraj to pomaha.

áda1 - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (62) - 103.253 (?), 27.12.2010 19:58

Vážený pane,

každý druh jabloně má jistou specifiku růstu, něco roste na M9 slaběji něco naopak silněji   a jde jen o to, jaký způsob pěstování používáte, tedy zda štíhlá vřetena, solax, nebo něco jiného, nebo necháváte přirozeně růst. Jakmile však necháte růst větve nahoru, méně plodí a o to více roste dřevo, totéž u hodně časného řezu či přiliš silného řezu. Pokud stromek zapěstuji jako štíhlé vřeteno, pak je nutné nejen měnit plodonosné dřevo, ale i pravidelně snižovat terminál, za optimální považuji výšku okolo2,4- 2,5 m - tedy najdu níže postavený výhon na terminálu a zastřihnu nad ním, nebo ohnu některou větev nahoru místo terminálu a to co je nad tím, ustřihnu atd. Takto lze celkem bez problému udržet stromek ve tvaru štíhlého vřetene v optimální výšce za řezu těsně před květem s využitím pozdně letního řezu - naprosto souhlasím s p. Vysloužilem. Jen je třeba se držet zásady nenarušovat rovnováhu mezi plodností a růstem a stromky se Vám bohatě odmění. Mám také vyšší spodní vodu, pravidelně zalévám a hnojím i na list u podnože M9(JTE-E) bych neviděl problém snad s víjimkou Rezisty - velmi silný růst, ale plodností se trochu zbrzdil - stromky mám zhruba 12 leté a okolo 60 odrůd.    

host - 92.61 (?), 27.12.2010 21:00

Už som aj sekal korene, ale v kvalitnej vlhkej pôde rýchlo dorastajú. Nepomohlo by povápniť pôdu na spomalenie rastu?

host - 16.70 (?), 28.12.2010 17:38

Dobrý den,

Já pro zpomalení růstu také sekám kořeny ale sekám je blízko kmenu a to dost silné kořeny. Také omezuji zimní řez, opravdu je nejlepší provádět řez až v době květu. Na některých jabloních mám také jmelí, to při větších rostlinách také zabere ale bohužel pěnice černohlavá ho všude roztahá. To by se muselo nechat jen samčí jmelí dole na okraji koruny aby nestínilo.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Robotická sekačka na chalupu6.6.2025
Filtrace kohoutkové vody6.6.2025
Robotická sekačka na chalupu5.6.2025
Robotická sekačka na chalupu3.6.2025
Levné nářadí - koupit/nekoupit? Jaké a proč?29.5.2025
Posuvné dveře svépomocí19.5.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz