sklovitost jablka

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18319) - 65.50 (?)
17.1.2011 16:03

Já bych to neřešil. Sklovitost vzniká nerovnoměrným hospodařením stromu vodou a některými živinami. Mladé stromy kořenící mělčeji jsou tak náchylnější.  Časem u nich obvykle této fyziologické choroby ubude. Samozřejmě jsou některé odrůdy náchylnější než jiné, stejně jako v některých letech může být porojevů choroby víc. Ale stromy bych určitě neporážel. 
   Nevím, jestli je každoroční vápnění nutné. Spíš bych doplnil humus a živiny nějakým statkovým hnojivem (aspoň kompost), zejména, když se 25 let nehnojilo vůbec.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
host - 8.66 (?), 16.10.2006 10:59, zobrazeno: 14633x
jablka jsou na prvni pohled krasna,pevna,ale po rozkrojeni je duznina u jadrince sklovita.Jablka nelze skladovat,protoze od jadrince brzy hniji.Jedna se o nemoc-jak  se proti tomu branit.

host - 191.35 (?), 16.10.2006 11:07
Pravděpodobně to je fyziologická choroba. Je to způsobeno extrémním počasím - horko, sucho a a pak déšť. Přehnojením dusíkem a akurním nedostatkem vápníku v plodu. Většinou to mají jablka velká a osluněná. Jíst se to dá, někdy se v průběhu skladování ztratí. Spotřebovat přednostně.

host - 91.34 (?), 30.9.2008 17:50

Dobrý den, máme už několit let jabloň která má sklovitost, jsou to nádherná jablka krásně zabarvená ale nedají se jíst, ta sklovitost je po celé dužině.nedáváme je ani na uskladnění protože se hnedle kazí.Je to krásně vzrostlý strom.Poraďte prosím jak postupovat na odtranění.

Děkuji ya radu Drápalová Eva Trutnov

lili-2 - (1) - 216.118 (?), 17.1.2011 13:16

Dobrý den, my máme taky na zahradě sklovitost jabloní. Jabloňě jsou asi 15 let staré, jelikož máme za zahradou rybník, tak nedostatkem vody netrpí (mám podezření na praví opak). Zahrada se tak 25 let nehnojila, při nastěhování před 3 roky jsme zahradu na doporučení zahradníka povápnily, toto vápnění provádíme 1x za rok, takže nedostatek vápníku by v půdě být neměl.  Je zajímavé, že sklovitostí trpí pouze mladší stromy a ty co jsou shnilé a těsně před poražením mají plody zdravé. Prosím poraď te mi jak se toho máme zbavit, protože porážet relativně mladé stromy se mi nechce.

Předem děkuji za odpavěď Lída H.,  J. Hradec

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18319) - 65.50 (?), 17.1.2011 16:03

Já bych to neřešil. Sklovitost vzniká nerovnoměrným hospodařením stromu vodou a některými živinami. Mladé stromy kořenící mělčeji jsou tak náchylnější.  Časem u nich obvykle této fyziologické choroby ubude. Samozřejmě jsou některé odrůdy náchylnější než jiné, stejně jako v některých letech může být porojevů choroby víc. Ale stromy bych určitě neporážel. 
   Nevím, jestli je každoroční vápnění nutné. Spíš bych doplnil humus a živiny nějakým statkovým hnojivem (aspoň kompost), zejména, když se 25 let nehnojilo vůbec.

host - 47.170 (?), 17.1.2011 17:53

Leckdy pomůže nenechat plody na stromě přezrát, ale tzv. je podtrhnout. Taková aspon osobní zkušenost s odrůdou JOnathan, která má ke sklovitosti sklony.

Ondra

host - 83.10 (?), 24.1.2011 10:29

Ano, taky máím to podezření, že sklovitost vzniká, když nechám jonatany na stromě moc dlouho. Tak mi to potvrzujete.

Hana

Vinšálek - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1862) - 82.212 (?), 17.1.2011 18:04

Sklovitostí dužniny u mne kdysi silně trpěl Gloster a později i Zuzana. Způsoboval jsem si to tenkrát často sám, při dlouhodobém letním suchu jsem vydatně zaléval. Někdy to způsobila i přroda, když po období sucha přišly vydatné deště.  U jiných odrůd jsem sklovitost dosud zaznamenal jen nepatrně.

Důležité je nepřehnojovat jednostranně dusíkem a zajistit dostatek vápníku v plodech (což často nesouvisí s tím, kolik ho je v půdě).

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Vzdálenost zahradního domku od plotu - zkušenosti28.8.2025
Venkovní kuchyně na terasu/chalupu – vizualizace ZDARMA do 1–2 týdnů18.8.2025
Nestabilní pH v bazénu15.8.2025
Nestabilní pH v bazénu15.8.2025
Nestabilní pH v bazénu11.8.2025
Nestabilní pH v bazénu10.8.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz