Šedý povlak na větvičkách
|
|
 |
 |
Vinšálek - Diamantový Zahrádkář (1862) - 82.223 (?) 31.3.2010 12:28
Zolone můžete také použít, protože má i ovicidní účinky, ale ne tak dobré jako Oleoekol. Ten obsahuje také organofosát + olej, který zlepšuje přilnutí a navíc olejový film ty vajíčka či zárodky z nich udusí.
Na padlí na začátku rašení účinkují levné sirnaté přpravky jako je Sulka, Sulikol K, Kumulus WG a pod. Později pak systemické přípravky jako např. Diskus, Domark 10 EC,, Punch 10 EW, Talent, Topaz 10 EC a další. Já doma používám Horizon 25O EC.
Ale, myslím, že pokud jste odstranila napadené větvičky, že si s padlím zatím nemusíte lámat hlavu.
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
 |
 |
 |
|
|
|
|
 |
 |
|
Katka L. - (30) - 129.78 (?), 29.3.2010 18:23, zobrazeno: 12507x
Dnes jsem zjistila na jabloni Topas, že na větvičkách je šedý jakoby vatový povlak. Může jít o padlí? Není moc brzo? Jde o 6-letý stromek a nikdy problém s padlím nebyl. A čím bych to měla ošetřit?
Taky jsem na stejném stromě objevila na větvičce "hejno" bílých vajíček. Co to je? Díky za rady. Katka
|
|
 |
|
 |
 |
|
Vinšálek - Diamantový Zahrádkář (1862) - 82.223 (?), 29.3.2010 20:27
Ten vatový povlak by mohla být mšice vlnatka krvavá, ale to byste musela být z teplejší oblasti. Protože u nás v zimě se vyskytly dva dny s teplotami pod -20° a ty mrazy by měly vlnatku zničit.
Pokud byste ty vosková vlákna rozmáčkla, vznikne zde červená kašová hmota a potom by šlo opravdu o vlnatku krvavou. Ale je mi divné, že by kladla vajíčka tak brzy. Obvykle je to až v dubnu.
|
|
 |
|
 |
 |
|
Katka L. - (30) - 52.139 (?), 30.3.2010 9:24
Jsem od Kyjova, jižní Morava. Mrazy tu byly také, ale kolik to nevím.
Jinak ten vatový povlak je doopravdy jen povlak. Rozmáčknout není co, zkusila jsem to nehtem seškrábnout - jde to těžko, pořádně to tam drží. Jinak na ostatních větvích je povlak také, některé i do 50cm délky. Je možné, že to je jen na lonských letorostech, on ten Topas ročně přirůstá i těch 50cm. Myslím, že vlnatka to nebude. A ty vajíčka jsem zatím objevila pouze na jediné větvi - asi to spolu nesouvisí.
Dnes chci ostříhat i tuto jabloň, pokusím se sestřihnout vše šedé -- ale aby tam něco zůstalo! Myslím, že by bylo dobré, to i přes to ošetřit nějakým postřikem, aby se to nerozšiřovalo. Ale čím??
|
|
 |
|
 |
 |
|
Vinšálek - Diamantový Zahrádkář (1862) - 82.223 (?), 30.3.2010 17:27
Na začátku rašení pupenů dobře ošetřete Oleoekolem. Koupíte ho v zahrádkářských potřebách.
Znovu jsem si prohlédl fotografii. Opravdu to nevypadá na bílou vatu. Je to na konci letorostů a je to pozůstatek loňského padlí. To zlikvidujete odstřižením postižených částí letorostů , případně odstřižení letorostu celého. Ten postřik Oleoekolem ale proveďte, případné škůdce z vylíhlých vajíček zlikviduje.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 129.78 (?), 31.3.2010 9:25
Můžu místo Oleokolu postříkat Zolone? Ten mám doma- je na savé a žravé škůdce. Nebo je v tom rozdíl?
A co proti tomu padlí? Když ostříhám postižené části, nejsou přece jen další zárodky této choroby na stromě a neměl by se tedy raději něčím ošetřit, aby se to padlí dále nerozšiřovalo? Děkuji za rady.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 129.78 (?), 31.3.2010 9:27
vidím, že jsem se u předchozího příspěvku zapomněla přihlásit... Kateřina
|
|
 |
|
 |
 |
|
Vinšálek - Diamantový Zahrádkář (1862) - 82.223 (?), 31.3.2010 12:28
Zolone můžete také použít, protože má i ovicidní účinky, ale ne tak dobré jako Oleoekol. Ten obsahuje také organofosát + olej, který zlepšuje přilnutí a navíc olejový film ty vajíčka či zárodky z nich udusí.
Na padlí na začátku rašení účinkují levné sirnaté přpravky jako je Sulka, Sulikol K, Kumulus WG a pod. Později pak systemické přípravky jako např. Diskus, Domark 10 EC,, Punch 10 EW, Talent, Topaz 10 EC a další. Já doma používám Horizon 25O EC.
Ale, myslím, že pokud jste odstranila napadené větvičky, že si s padlím zatím nemusíte lámat hlavu.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
Katka L. - (30) - 129.78 (?), 31.3.2010 14:35
Děkuji za rady. Zařídím se podle nich.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 159.204 (?), 31.3.2010 14:47
No, normálně se stříká při překročení prahu škodlivosti. Postup by měl být následující.
1. Určit chorobu (škůdce)
2. Zjistit práh škodlivosti.
3. Rozhodnout o dalším postupu.
Jestli je problém přítomnost vajíček na jedné větvičce a padlí na nevyzrálých koncích loňských letorostů, tak to ustřihněte a máte pokoj.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 191.35 (?), 31.3.2010 17:58
Já bych řekl, že šedý povlak jsou normální trichomy /chlupy/ rostlině vlastní. VK
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|