Rozpor - hořká pihovitost vs. Wuxal kalcium

host - 43.27 (?)
15.2.2007 12:07
Vápenaté sloučeniny jsou náchylné reagovat s jinými a vznikají sraženiny /sírany, uhličitany/. Používá se i chlorid vápenatý, ale ten taky nic moc. Proto ten dusičnan vápenatý. Je stabilní a rozpustný.
Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
tomast - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (572), 15.2.2007 8:20, zobrazeno: 61456x

Dobrý den, odborníci prosím vysvětlete zjevný rozpor!
Pro nadcházející sezonu jsem koupil nějaké přípravky, mj. listové hnojivo Wuxal kalcium no a teď se dívám na jeho složení a jsem trochu rozpačitý - vápník ve formě dusičnanu vápenatého, aminodusík (asi močovina) a pár prvků. Tedy - žádné vápenaté hnojivo, to je dusíkato-vápenaté hnojivo!!
Kdesi jsem četl (možná i tady na fóru), že hořká pihovitost je způsobena mj. přehnojením dusíkem a já si teď ten dusík budu stříkat na list a jablka... (Díval jsem se, že stejné chem. složení má i konkureční přípravek od firmy Agro).
Druhý dotaz: nezpůsobí přímá aplikace toho dusíku na plod nějaké zhoršení chuti jablka ( plánoval jsem nasazení na Šampion a G. Delicius).

Za odpovědi předem děkuji, T. Tomšej

tomast - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (572), 15.2.2007 10:10
Nějak mi vypadla pointa - ten Wuxal kalcium jeden odborný časopis (myslím že Flora na zahradě) doporučoval právě na hořkou pihovitost.
T. Tomšej

host - 43.27 (?), 15.2.2007 12:07
Vápenaté sloučeniny jsou náchylné reagovat s jinými a vznikají sraženiny /sírany, uhličitany/. Používá se i chlorid vápenatý, ale ten taky nic moc. Proto ten dusičnan vápenatý. Je stabilní a rozpustný.

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18317), 15.2.2007 18:55
Preparát Wuxal Calcium přímo neznám. Ale mohu-li poradit: Něketrá dusíkatá hnojiva jsou s výhodou kombinována s vápníkem: ledek amonný s vápencem, ledek vápenatý, dusíkaté vápno. Zvyšuje se využitelnost obou prvků , rozpustnost vápníku, případně se neutralizuje kyselá reakce dusičnanového aniontu. Tato hnojiva jsou určena ke hnojení za vegetace (nevážou se na sorpční komplex) , zejména ne jejím začátku (později by zhoršila vyzrání dřeva i plodů). K přímé prevenci hořké pihovitosti (podporované m.j. nadbytkem dusíku) je třeba užít rozpustnou vápenatou sůl bez dusíku - chlorid vápenatý (Kalkosan apod).

jekyll - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (498), 15.7.2007 17:06
Bayer vyrába dva preparáty - Wuxal SUS Kalcium a druhý je Wuxal Aminocal (to je čisté kalcium vo forme 15% CaO + Mn + Zn a celé to je chelát EDTA - čo zaručuje stabilné parametre vstrebávania).
Wuxal je výhodný práve preto že je "hyper"-chelatovaný tým EDTA, a teda ani studničná voda, resp. rozličné iné prísady do postreku nemenia pH a roztoky sú stabilné s viac-menej definovanými vlastnosťami. Podľa mňa sa napriek vyššej cene oplatia.
Iné možnosti - ako Kalkosan - som nikde nevidel a mám pocit, že v obchodoch (novojičínsko) ani netušia o čom je reč. Našťastie, aspoň Wuxal sa dá zoznať cez e-shopy.

Zajímalo by ma, ktoré odrody sú náchylné na nedostatok Ca?

Ja osobne striekam hlavne James Grieve, Rubin. Údajne Golden Delicious a Idared netrpia nedostatkom Ca. Používam prevážne Wuxal SUS Kalcium (Ca2+ tam nie je vo forme CaCl2 ako to bolo zmienené vyššie, ale vo forme CaO 240g/L + obsahuje aj N,Mg,stopové prvky).

host - 5.100 (?), 16.7.2007 11:36
Mladý šampion je dost citlivý. T.

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18317), 22.7.2007 12:17
Průnik preparátů Wuxal Calcim na trh je typickým příkladem vítězství markietingu nad zdravým rozumem. Zatímco běžné rozpustné vápenaté soli (chlorid) jsou levné a tržně nezajímavé, drahé preparáty od Bayera díky reklamě každý rád zaplatí. Pravda, stabilní vápník v chelátové formě má své výhody, ale v oprevenci hořké pihovitosti jsou "stabilní parametry vstřebávání" jen prázdným souslovím. Naopak v tédo době je potřeba, aby vápník do plodů vnikl co nejrychleji, proto bych doporučil rychle rozpustné preparáty a opakovanou aplikaci. Pokud není k dispozici běžný kalciumchlorid, stačí zavzpomínatr na anorganickou chemii. Hydroxid vápenatý (hašené vápno) se částečně rozpouští ve vodě (tzv. vápenná voda), nerozpustný podíl tvoří emulzi (vápenné mléko). Postřik vodou, která se sebere nad usazeným hašeným vápnem je plně efektivní a prakticky zadarmo. Do stromů ani půdy navíc nezanáší žádné balastní anionty.
   Nicméně, pokud jabloň náchylné odrůdy zaplodí (např. díky mrazům)  jen několik málo plodů, je snaha předejít pihovitosti někdy jen bojem s větrnými mlýny.

host - 185.233 (?), 23.7.2007 21:24
Dobrý den, prosím, kolik vápna na kolik vody, nebo je to jedno (prostě nasycený roztok)? I já jsem si pořídil Wuxal kalcium, těch pár korun za něj je mi fuk, jde mi o to, jestli tedy má Wuxal nějaký vliv na omezení hořké pihovitosti nebo jestli má jeho použití  ve srovnání s vécenásobným použitím extraktu z vápna výrazně slabší efekt...je možné na to odpovědět? A vliv na prodloužení trvanlivosti ovoce na skládce? Díky, Jerome.

jekyll - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (498), 23.7.2007 21:55
Nechcel som víriť akademickú debatu o wuxale s niekým, kto ho nepoužíva a pokladá ho za marketingový ťah. S názorom pána doktora nesúhlasím , aj keď jeho príspevky čítam rád, pretože bývajú poučné.
Narážka na vzťah medzi zakúpením wuxalu a zdravým rozumom je prinajmenšom netaktná.
Pri zavzpomínaní na anorganiku treba zavzpomínať aj na organiku, biochémiu, membrány, pH a ionty, aktívny a pasívny transport, cheláty, pufre. Duchoňové skriptá, Harper biochémia a pod.
V chelátoch je kalcium dostupnejšie ako v anorganike, v pufroch je ho viac a tým pádom sa ho môže vstrebať pasívne viac a rýchlejšie - vyšší gradient. Súčasne je zabezpečené optimálne pásmo pH, v ktorom sa Ca absorbuje a je najdostupnejšie (a pre vhodné pH možno wuxal kombinovať s inými látkami - napr. proti obaleču, etc). Toto všetko roztok CaCl2 nedokáže. Netvrdím, že roztoky CaCl2 alebo dekantovanej vody z vápennej jamy nefungujú, ale pravdepodobne ich pôsobenie bude viac náhodné, slabšie a pomalšie, ako pôsobenie wuxalov. Tým pádom aj výsledok bude viac podliehať náhode. To je zase môj názor na vec. Dôverujem materiálom Aglukonu a Bayeru. Nemyslím, že potrebujú podvádzať.
Určite zostanem u wuxalu, ale k "wuxal sus kalcium" som si objednal ešte "wuxal aminocal".
Cena záhradkára nezruinuje. Hasiť vápno by bolo zložitejšie.

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18317), 23.7.2007 22:06
Já přesně neznám složení hnojiva Wuxal Calcium. Jestli je v něm čistý vápník, případně s fosforem a draslíkem (což se do rozpustné formy kombinuje obtížně), dá se použít.  Jde-li o vícesložkové hnojivo s obsahem dusíku (který se s vápníkem kombinuje snadno), na listovou aplikaci v tuto dobu se naprosto nehodí, neboť přihnojení dusíkem koncem července může způsobit nevyzrání letorostů a jejich namrzání v zimě. Potom je to spíš hnojivo určené pro první polovinu vegetace k rostlinám náročným na vápník. Samozřejmě, každé přihnojení vápníkem (i na jaře) je jistou prevencí hořké pihovitosti, ale v tuto dobu je dusík v hnojivu nevhodný. 
    Vápna stačí trocha do kýblu vody, nejlépe dešťové a nechat ustát. Zůstane-li dole usazené bílé nerozpuštěné vápno, stačí slít čirou vápennou vodu nad ním. Já ji ještě trochu rozředím,  je přeci jen dost zásaditá. Pozor na borůvky,  azalky , rododendrony a jiné vápnostřezné rostliny, na ně působí i slabý roztok vápenného louhu herbicidně.
   Jestli ošetřujete jen pár stromů, je praktičtější stříkat 1% roztokem chloridu vápenatého. Dá se koupit v každé větší drogerii, snad i v lékárně.
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Bazén Vario V6 - nutnost obsypávky?22.6.2025
Filtrace kohoutkové vody13.6.2025
Filtrace kohoutkové vody12.6.2025
Napojení na novou kanalizaci11.6.2025
Filtrace kohoutkové vody11.6.2025
Napojení na novou kanalizaci10.6.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz