Rozpor - hořká pihovitost vs. Wuxal kalcium

host - 43.27 (?)
9.8.2007 12:35
EDTA, ethylendiamintetraoctové kyselina se užívá jako vápenatá sůl /antidotum kovů/, ta nemá k aminokyselinám, bílkovinám, či jejich lyzátům daleko. Určitě víte, jak nesmírně jsou složité funkce bílkovin, či peptidů. Nemusí to být sůl, ale komplexní sloučenina.
Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18317), 8.8.2007 13:31
Neznám žádnou vápenatou sůl aminokyseliny, která by byla vodorozpustná. Navíc resorpce látky přes biologické memrány je tím horší, čím je větší molekula. 

host - 43.27 (?), 9.8.2007 12:35
EDTA, ethylendiamintetraoctové kyselina se užívá jako vápenatá sůl /antidotum kovů/, ta nemá k aminokyselinám, bílkovinám, či jejich lyzátům daleko. Určitě víte, jak nesmírně jsou složité funkce bílkovin, či peptidů. Nemusí to být sůl, ale komplexní sloučenina.

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18317), 9.8.2007 13:10
Máte pravdu, cheláty EDTA a EDTACal zřejmě rozpustné jsou. Je to ovšem syntetická sloučenina. Otázkou je vazba vápníku - míra ionizace a tedy případný možný přestup přes membrány. V tomto se ale příliš neorientuji.

host - 88.239 (?), 15.8.2007 11:58
Wuxal Calcium rozhodne odporucam ako predzberovy postrek napr. 28 a 14 dni pred zberom. Foliarnou vyzivou ale neriesime pricinu, ale jej nasledok. Rozhodne stoji za to spravit podny rozbor a nasledne aplikovat do pody vapenate hnojiva. Odrody citlive na pehovitost/horku skvrnitost su prevazne starsie odrody a takmer vsetky rezistenty. Nie je to ale preukazne, dolezity je hladina dostupneho vapnika. Dalsi problem nastava, ak podny rozbor sice ukaze dostatok Ca, ale napriek tomu sa prejavi pehovitost. V tomto pripade ide o antagonizmus niektoreho prvku, teda napr. Fe, K, alebo Mg zabranuje absorpcii Ca.

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18317), 19.8.2007 15:54
Hořká pihovitost je nemocí převážně mladých a intenzivně hnojených stromů (a citlivých odrůd ovšem). Choroba je tím častějí, čím větší péči stromům poskytujeme. Na dospělém kmenném tvaru  ji najdeme pouze v letech, kdy strom tzv. odpočívá a zaplodí pouze několik málo plodů - většinou nadprůměrné velikosti a paradoxně horší kvality dužiny. Tady ani posřiky vápníkem nebývají dostatečně účinné.

Josef Zavřel - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (285) - 45.6 (?), 6.9.2007 17:12
Dobrý den. Na hořkou pihovitost je nejlepší 1% roztok ledku vápenatého(žádný jiný ledek!!). Provádíme postřik asi od konce července po čtrnácti dnech s tím, že poslední postřik provedeme 14 dnů před předpokládanou sklizní. Ten je nejdůležitější i pro lepší skladovatelnost. Mám to prodiskutované s profesionály. Ostatní postřiky jsem také zkoušel.

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18317) - 85.27 (?), 6.9.2007 17:21

Podle všech Vašich příspěvků předpokládám, pane Zavřele, že jste sám profesionál, nebo alespoň odborník na slovo vzatý.
   Já bych ale 14 dní před sklizní jabloně dusíkem nestříkal, zejména ne ty zimní, u nichž hořká pihovitost trápí pěstitele nejvíc. Jistě, vápenatým ledkem pihovitosti  možná předejít lze, ale nutriční hodnotě ani skladovatelnosti plodů to neprospěje, ba ani dobrému vyzrání dřeva před zimou.

jekyll - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (498) - 214.25 (?), 6.9.2007 18:58
Ako laik som stále verný profesionálom z Aglukonu. Prioritne a časovo exaktne som ošetroval James Grieve - náchylný na pihovatost.
Zarazilo ma, že jablká sú nádherne vyfarbené a váhovo sa pohybujú nad 200g, pričom 260g jablko nie je výnimkou. Pomológia uvádza pre James Grieve normu 130g. Také malé snáď ani tento rok nemám.
Ukazuje sa, že Rubíny budú na tom podobne.

Josef Zavřel - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (285) - 45.6 (?), 6.9.2007 20:41
Dobrý večer. Nejsem profesionál. Jablka však mám na skládce čistá. Letos jsem stříkal zbytkem Arbofert jablko a moc se mi to nezdá. Zapoměl jsem podotknout, že do té doby dusíkem nehnojím. V předjaří pouze menší dávkou Cereritu.

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18317) - 85.27 (?), 6.9.2007 21:05
Ač nejste profesionál, pod všechny Vaše příspěvky bych se bez výhrady podepsal. S jedinou výjimkou - toho postřiku ledkem vápenatým před sklizní.
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Bazén Vario V6 - nutnost obsypávky?22.6.2025
Filtrace kohoutkové vody13.6.2025
Filtrace kohoutkové vody12.6.2025
Napojení na novou kanalizaci11.6.2025
Filtrace kohoutkové vody11.6.2025
Napojení na novou kanalizaci10.6.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz