Roubování za kůru
|
|
|
|
|
 |
 |
|
host - 168.17 (?), 2.4.2016 21:37, zobrazeno: 6858x
Dnes mi kolega, který udává, že se v tom vyzná narouboval 2 jalboně rouby za kůru. Jelikož až večer jsem se dočetl, že se má roubovat tímto způsobem až v době proudění mízy, tak mám pochybnosti o úspěchu tohoto roubování. Kůra sice částečně se dala odloučit, rány byly dobře ošetřeny Arbosanem. Bydlím v pošumaví 460 mn.m.,jabloně již začaly rašit.Můj dotaz se týká, zda je šance na ujmutí takto předčasně roubovaných za kůru roubů.A za jak dlouho poznám, zda se ujaly.
Díky Mirek
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 231.250 (?), 21.4.2016 17:33
Začátek dubna, toho bych se nebál. Když má podnož mízu a jde oddělit kůra, tak v mírných zimách roubuju za kůru už od konce února a na jabloni se stejně chytí všechno. Ujmutí se pozná tak, že se rouby nescvrkávají a časem začnou rašit.
Roman
|
|
 |
|
 |
 |
|
pepsy - (22) - 236.1 (?), 21.4.2016 20:37
Rouboval jsem letos za kůru renklódu, některé rouby se neujaly, což je znatelné, že ani nenarašily, ale u ostatních je znatelný rozdílný vývoj- některé rouby mají skoro listy, některé jsou pouze výrazně narašené do běla, jiné jen narašené - je normální, že se ty rouby, ač roubované ze stejných roubů ve stejný den na stejný strom, vyvíjejí nestejnoměrně? Nebo se ty méně vyvinuté již neproberou k listům a zaschnou? Jsem letošní elév v roubování, tak děkuji za radu.
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
pepsy - (22) - 236.1 (?), 21.4.2016 22:20
Děkuji, tak nějak jsem to tušil - děti taky nerostou každé stejně :-). Je tedy stále naděje, že ty narašené se s mírným zpožděním proberou?-rouby nejsou zcvrklé a vypadají vitálně. Vím z pročtených předchozích diskuzí, že pan Vysloužil má zkušenost, že v míze po odkvětu je to u slivoní nejlepší, ale neměl jsem vhodné rouby, co by nezačaly rašit, tak jsem musel cca před měsícem...
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 234.125 (?), 22.4.2016 17:58
Ja som zaciatocnik vo vrublovani, ale mam osvedcene triky ako napr. vrublovat v obdobi tyzden pred splnom az do splnu, kedy miazgu stupa do konarov z korenov, namiesto vrublovacej pasky pouzivam lepiacu pasku, vruble ked sa zacinaju scvrkavat, tak odrezat koniec a strcit do vedra s vodou pred vrublovanim, vruble rezem vo februari alebo marci ked orezavam stromceky vrublujem do razstepu, hrubsie podpniky za koru a uspesnost je velmi vysoka, pred mesiacom som vrubloval hrusky za koru, aj razstep a vsetko uz raší. Minulorocne vruble taktiez vsetky rastu, aj ked som pouzil vselijake poscvrkavane vruble...
|
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|