Roubování několika odrůd

lipoti - (10) - 77.88 (?)
24.2.2021 6:35

Děkuju všem za rady, faktor vzrůstnosti mě nenapadl, takže jsem udělal dobře, že jsem se zeptal. Zkusím vymyslet, jak to nakombinovat (i když tu mám i nějaké rouby z neznámých, ale dobrých jabloní od sousedů či rostoucí podél silnice - těm asi vyčlením jeden strom) jakub

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
lipoti - (10) - 77.88 (?), 21.2.2021 23:54, zobrazeno: 1881x

Zdravím, možná je to hloupý dotaz, ale hloubám nad tím, tak se raději zeptám. Mám v plánu přeroubovat či přiroubovat do stromků jabloní několik dalších odrůd a přemýšlím, zda je lepší roubovat letní na letní a zimní na zimní, nebo je to zcela jedno? Případně zda je lepší mít na jednom stromků několik odrůd plodících v podobnou dobu, nebo naopak postupně po sobě? jakub    

host - 91.196 (?), 22.2.2021 10:36

Jakube, dobu předpokládané sklizně si rozhodněte sám, páč Vy snad nejlépe víte, kdy se budete na místě činu s největší pravděpodobností vyskytovatwink. Větší problém, než l.na l., z. na z. může působit rozdílný růstový drajv, který je do jisté míry odrůdám vlastní. 

host - 248.226 (?), 22.2.2021 12:35

Když jsem se o to před časem zajímala, dozvěděla jsem se, že původní odrůda může poněkud ovlivnit dobu sklizně odrůdy naroubované. Tzn, že pokud naroubujete na letní odrůdu odrůdu zimní, bude dozrávat poněkud dřív a obráceně. Nakonec jsem od toho ustoupila, takže vlastní zkušenost s jabloněmi nemám.           Lída

host - 37.133 (?), 22.2.2021 17:44

Nebál bych se naroubovat na jednu jablon více odrůd, ale musíte roubovat stejně rychle rostoucí odrůdy. Můj děda má na 100-leté jabloni naroubováno 10 odrůd a má tam od letních až zimních odrůd. Potom má ještě jednu jablon na které má naroubovaného Jonathana a vedle silně rostoucí Antonovku Máslovou, která roste rychleji než Jonathan tím pádem má hodně jablek A. M. a málo Jonathanu.

Mičurin II - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1773) - 165.146 (?), 23.2.2021 13:46

Mimo různého vzrůstu naroubováných odrůd je také neznedbatelný faktor, jaký tvar budete přeroubovávat nebo přiroubovávat.Výšší tvary mají většinou vrůstné podnože a rozdíly růstu mohou být markantní nehledě k tomu, že vzhledem k výšce tvaru pozdějši úrdžba ustává pro svoji výšku.Na zákrscích či čtvrtkmenech je tento rozdíl menší vlivem většinou slaběji rostoucích podnoží a snadnější údržbě a regulaci vzrůstnějších odrůd.Stručně, udržovat vyvážený růst naroubovaných odrůd je možný a je na sadaři zda se tomu věnuje.Obr.1 a 2 - hrušeň udržovaná ve ve stejné výšce minimálně 14 let.Jsou tam 4 odrůdy s různou intenzitou růstu a další jsem přirouboval.Obr.3 - jednorázové přeroubování zákrsku jabloně.

Kdysi jsem byl proti přiroubování více odrůd ovšem okolnosti mě přinutili změnit názor. Máte li kvalitní rouby neváhejte a roubujte.Poznávání a pokusnictví je nejlepší učitel.

Zahradě zdar - Mičurin II (470 m)

1
1
2
2
3
3

Mičurin II - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1773) - 165.146 (?), 23.2.2021 14:50

Ještě dodatek.Pokud budete jen přiroubovávat odrůdy do již zapěstované koruny, roubujte silněji rostoucí odrůdy do spodnější části koruny a méně vzrůstné do části nad vzrůstné odrůdy.

Zahradě zdar - Mičurin II (470 m)

lipoti - (10) - 77.88 (?), 24.2.2021 6:35

Děkuju všem za rady, faktor vzrůstnosti mě nenapadl, takže jsem udělal dobře, že jsem se zeptal. Zkusím vymyslet, jak to nakombinovat (i když tu mám i nějaké rouby z neznámých, ale dobrých jabloní od sousedů či rostoucí podél silnice - těm asi vyčlením jeden strom) jakub

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Filtrace kohoutkové vody13.6.2025
Filtrace kohoutkové vody12.6.2025
Napojení na novou kanalizaci11.6.2025
Filtrace kohoutkové vody11.6.2025
Napojení na novou kanalizaci10.6.2025
Napojení na novou kanalizaci10.6.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz