Řehtáč soudkovitý, kalvil červený



vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18313) - 81.81 (?)
29.9.2010 18:55

Sadem myslíte 3 stromy?.Předpokládám, že chcete založit sad polo či vysokokmenů.   Nemyslím proto, že byste chtěla pěstovat Panenské či řehtáče na zákrscích. Kromě Panenského a Malináče holovouského jsou to odrůdy s krátkou skladovatelností, takže v plné plodnosti je nestihnete zkonzumovat. Volil bych proto odrůdy, které se dají brzy jíst a přitom dlouho vydrží. To spolňuje Panenské, taky Jadernička.
   Nejchutnější z uvedených je asi Malinové, i když nevím, jak ve vaší nadm. výšce.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
Stránky: 1,  2   
host - 109.46 (?), 29.9.2010 17:57, zobrazeno: 16439x

Dobrý den,

chci založit nový sad a zaujali mě staré odrůdy. Jsem ve vyšší nadmořské výšce a vytipovala jsem si tyto odrůdy - Panenské červené, řehtáč soudkovitý, hedvábné letní, kalvil červený a malinové holovouské. Chtěla bych ale tak 3 stromy, můžete pordit, jaké odrůdy z těchto jsou nejchutnější? Bohužel, neměla jsem možnost ochutnat a těžko se rozhoduje jen podle popisků. Za každou radu a zkušenost děkuji, Hana.

Adresa příspěvku
Připojit reakci
   
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18313) - 81.81 (?), 29.9.2010 18:55

Sadem myslíte 3 stromy?.Předpokládám, že chcete založit sad polo či vysokokmenů.   Nemyslím proto, že byste chtěla pěstovat Panenské či řehtáče na zákrscích. Kromě Panenského a Malináče holovouského jsou to odrůdy s krátkou skladovatelností, takže v plné plodnosti je nestihnete zkonzumovat. Volil bych proto odrůdy, které se dají brzy jíst a přitom dlouho vydrží. To spolňuje Panenské, taky Jadernička.
   Nejchutnější z uvedených je asi Malinové, i když nevím, jak ve vaší nadm. výšce.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 109.46 (?), 30.9.2010 9:20

Děkuji za reakci, no samozřejmě nemyslím jen 3 stromy, budou k tomu i hrušně, chtěla bych i třešně, ale nevím, jak moc snesou větrno. Svah je to jižní. Chci vytvořit větrolam od severu a západu, odkud nejvíc fouká, tak časem třeba přidat i nějaké slivoně, ale možná půjdou spíš na chráněnější místo. A ráda bych vysokokmeny, příp. polokmeny. Budu uvažovat i o jaderničce, i když si nejsem jistá, zda se nejedná o moučná jablka. Díky za tip, Hana.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 153.9 (?), 1.10.2010 19:22
Mám rád staré odrůdy, ale kdybych vysazoval nové stromy, poohlédl bych se po odolnějších odrůdách z těch novějších. Malinového ještě někde mám větev, Jaderničky jsme měli velký strom, skoro celý jsem ho přerouboval. Je to dobré jablíčko, ale ta strupovitost... Chápu, když si někdo chce vysadit starou odrůdu s nostalgie, když mu chuť toho jablíčka něco příjemného připomíná, ale pokud ani nevíte, jak chutnají, pak mi věřte, že nové odrůdy chutnají povšechně lépe. Jsou také úrodnější a najdou se mezi nimi i odolné, vhodné do vyšších poloh.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18313) - 61.6 (?), 2.10.2010 8:02

věřte, že nové odrůdy chutnají povšechně lépe.

To jsem donedávna také hlásal, dnes už jsem opatrnější. Chuť některých starých odrůd jako Coxova reneta, Jonathan, Golden, Matčino, Kids Orange, Lord Lambourně aj. podle mě úplně překonána novými odrůdami nebyla.
   Tvrzení, že nové odrůdy jsou chutnější, má 2 kořeny. Jednak jsou chváleny v literatuře - aby šly na odbyt -  jako sadba i ovoce. Dále, pozuzujeme-li chuť starých krajových odrůd, chutnáme je obvykle ze starých stromů, extenzivně pěstovaných často nehnojených, neřezaných. Takové plody budou opravdu těžko konkurovat novým z intenzivní výsadby.
   Letošní rok nebyl klimaticky nikterak příznivý. Negativa jsem pozoroval především na nových odrůdách - kyselejší, drobné, prolomená rezistence. Ty staré - většinou ponechaná větev na přeroubovaném stromu (Biesterfeldská reneta, Sudetská reneta, Vilémovo...) mají nejen plody krásné a čisté, zdá se mi, že příliš nezaostávají ani v chuti.
  Jistě, nové odrůdy mají své místo, pokrok nelze zastavit. Ty, co prověřil čas v daném místě, bych úplně nezavrhoval

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 183.242 (?), 2.10.2010 22:57

No konečně jedno z mála + pro údajné fujstromy vhodné tak leda do udírny. Pane doktore, smekám (kdybych byla chlap), že Vy, mužskej, jste ochoten přiznat, že není všechno tak jak jste se domníval. Už jsem měla obavu, že jsem neoprávněně staromilec a že si částečnou rezistenci u starých odrůd jen namlouvám a nechci přiznat, že tomu tak není. Už jsem několikrát psala, že náš sádek je z převážné většiny "starý", některé odrůdy, alespoň pro mne, no name. Strupovitostí se příliš netrápím, i když letos u panenských a nějakých malináčů (asi) se docela vyřádila. Spíš mi na některých vadí moniliová hniloba, ale - buď nedostek bóru nebo díky poškození hmyzáky, nevím. Máme i několik nových odrůd, ale chutˇ není ani lepší ani horší, je jiná. Navíc, ty starší odrůdy jsou většinou v určitých oblastech již "vychytané" a ověřené i v nepříliš dobrých létech. V loňském roce, alespoň u nás, novější odrůdy zcela zklamaly, všichni naříkali, že nejsou jablka, úroda minimální nebo žádná, my jsme rozdávali snad na potkání (nebyl čas moštovat). Elena

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
host - 138.53 (?), 3.10.2010 17:01

Děkuji za všechny příspěvky, no stále váhám, asi to i zkombinuju, nějaké staré odrůdy a některé nové. Jde mi o to, že jsme ve vyšší nadmořské výšce a jak se píše v minulých příspěvcích, přijde mi, že ty staré odrůdy už jsou ozkoušené. Navíc z vlastní zkušenosti musím říct, že když mi někdo přinese jablka ze starých jabloní, neví už ani druh, jsou většinou výborné, slaďoučké... to se u nových odrůd nedá vždy říct. Pátrala jsem po tom, jaké odrůdy mají sousedi - tedy jaké jsou na podobných stanovištích ozkoušené. Problém je, že jména odrůd už si nikdo nepamatuje, prostě jsou to jablíčka červená, žíhaná, žlutá... Nejde mi tolik o velikost jablek a úžasný vzhled, ale hlavně o tu vůni a chuť... Hana

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 183.242 (?), 5.10.2010 23:39

Dobrý večer, Hanko, jde to i s těmi červenými, žíhanými... beze jména. Kupte podnože, tady na se už v několika diskuzích řešilo jaké, příp. někdo poradí, na jaře vezměte rouby u sousedů a naroubujte ty, co se Vám líbí a chutnají a budete mít třeba Novákovo, Filipovo či jaké. Omrknete jak je která jabloň vzrůstná, kdy dozrávají a ve finále můžete mít na jednom stromě třeba trojí jablka - aspoň bude změna. Ono i to nejlepší se ve velkém množství přejí. A tři stromy je tak akororát- jeden letních, druhý podzimních a třetí na schování do sklepa. Přeji Vám ať se výběr podaří a všechno dobře roste. Elena

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 153.9 (?), 6.10.2010 0:00
Popravdě řečeno nevím, kde tedy máte problém. Pokud Vám nějaká odrůda od souseda chutná, tak si ji naroubujte. Nepotřebujete znát její název, taky mám na zahradě odrůdy, které mám pracovně pojmenované jmény svých sousedů. A že neumíte roubovat? To není argument, taky jsem neuměl, ani teď po letech bych o sobě nechtěl tvrdit, že umím. Naučil jsem se dva způsoby roubování - kopulací a za kůru - a ty mi zatím skoro vždy vystačily. Výsledek roubování často nezávisí moc na zručnosti, jako na dobrých roubech, správné době roubování a pečlivosti při práci. Prostě nenaroubujete sto roubů za hodinu, ale jenom dva. Nebo třeba jen jeden. Dokud to ale nezkusíte, nenaučíte se to. Nebudu dále polemizovat o vhodnosti či nevhodnosti starých odrůd, mám na zahradě oboje. Jen Vám nemohu s čistým srdcem doporučit např. Malinové holovouské, které je u nás letos sice výborné, ale je to poprvé za dvaadvacet let od roubování, kdy takhle dozrálo. Ani třeba Hvězdnatou renetu, která loni byla výborná, ale letos nějak nedozrála a opadala kyselá a nikomu nechutná. Radši Vám doporučím Vandu, která za 18 let nezarodila jen jednou a chuťově nezklamala nikdy. Jen upozorňuji, že mluvím pořád o jednom stromě, staré přeroubované Jaderničce, která shodou okolností na zbylých větvičkách zarodila krásná, velmi chutná a téměř čistá jablíčka narozdíl např. od Seleny, která měla přes desetinu plodů strupovitých. A ještě na jednu skutečnost jsem narazil a měla byste ji vzít v úvahu při výběru. Starší odrůdy většinou nastupují později do plodnosti, takže si na první jablíčka asi počkáte o několik let déle. Nechci Vás nijak ovlivňovat, jen Vám píši své zkušenosti, rozhodnutí je jen na Vás. A pokud Vám jde hlavně o chuť jablíček, tak v tom Vám nikdo nepomůže, každému chutná něco jiného.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18313) - 65.50 (?), 6.10.2010 9:52

Obecně tradovaný názor, že staré odrůdy vstupují do plodnosti později, je mýtus. Vychází ze skutečnosti,  že všechny dosud žijící staré jabloně jsou odrůdy dlouhého vývoje - vesměs bujně rostoucí (Kardinály, Jaderničky, Pananské,  Boskoopské, Strýmky, Grávštýnské, Řehtáče, aj). Staré stromy odrůd krátkého vývoje by dodnes stěží vydržely,  už jsou vesměs dávno skácené. Pokud si zasadíte Sudetskou renetu, Ananasovou renetu, Bernské růžové, Breuhahnovo, Clivii, zaplodí vám stejně brzy jako moderní odrůdy, možná ještě dřív. 
  Jinak si myslím totéž co pan 153.9

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?30.4.2024
Úprava vody magnetickým polem29.4.2024
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?29.4.2024
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?28.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika