Já osobně raději vysazuji nové stromy. Přeroubování pro mne dříve mělo půvab v získávání roubů nových, málo ználmých a ve školkách nerozšiřovaných odrůd. Dnes je výběr takový, že plocha zahrady nestačí (dvědomě dávám argument pro roubovální) a nové stromky jsou virusfree a odrůdy dostatečně garantované. Argument dřívější úrody je trochu zpochybnitelný, ovšem plná plodnost je skutečně dříve - velký kořenový systém dodá mnoho živin. Na druhé straně rizika přeroubování: možnost zavlečení virových chorob, zaschnultí nebo vylomení roubů, špatná srůstavost, negativní ovlivnění roubované odrůdy, možnost vylomení již rodící větve ve srůstu... Pro roubování: je to i zábava, mít více odrůd na jednom stromě je zajímavá kuriozita, zkoušení nových odrůd "zaručeně z výzkumáku" je i radost, "banka" odrůd ani jinak nejde.
Nesmím vypsat všechno, abych nediskutoval sám se sebou. V této diskusi ani nemůže být vítěz. Rozhodují konkrétní podmínky i "nátura" pěstitele.
Já jsem třeba přerouboval asi dvanáctiletý strom jabloně Wealthy na Jonagold a to totálně, do silných pahýlů kosterních větví. Po sedmi létech ještě nejsou srůsty úplně zavalené, růst stále velmi bujný a úroda letos tak 30 kg. Odrůda je chuťově tak dobrá, že ji decimují vosy. Do nové koruny jsem na jednu větev dal Karmínu. Dnes už vím, že chuťově je tak trojka, ale zase déle vydrží (když tolik nechutná).
V odrůdách je vždycky něco za něco . S výbornou chutí se vždycky pojí řada jiných nedostatků. Našel snad někdo něco, kde by to tak nebylo? Z.