Přeroubovat starý nebo vysadit nový strom? A jakou odrůdu?



vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 100.5 (?)
27.9.2008 13:02

Bez pře- a přiroubování nelze vyzkoušet ani zloomek odrůd, které se nabízejí.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
host - 130.20 (?), 18.9.2008 7:16, zobrazeno: 4518x

Já osobně raději vysazuji nové stromy. Přeroubování pro mne dříve mělo půvab v získávání roubů nových, málo ználmých a ve školkách nerozšiřovaných odrůd. Dnes je výběr takový, že plocha zahrady nestačí (dvědomě dávám argument pro roubovální) a nové stromky jsou virusfree a odrůdy dostatečně garantované. Argument dřívější úrody je trochu zpochybnitelný, ovšem plná plodnost je skutečně dříve - velký kořenový systém dodá mnoho živin. Na druhé straně rizika přeroubování: možnost zavlečení virových chorob, zaschnultí nebo vylomení roubů, špatná srůstavost, negativní ovlivnění roubované odrůdy, možnost vylomení již rodící větve ve srůstu...  Pro roubování: je to i zábava, mít více odrůd na jednom stromě je zajímavá kuriozita, zkoušení nových odrůd "zaručeně z výzkumáku" je i radost, "banka" odrůd ani jinak nejde.

Nesmím vypsat všechno, abych nediskutoval sám se sebou. V této diskusi ani nemůže být vítěz. Rozhodují konkrétní podmínky i "nátura" pěstitele.

Já jsem třeba přerouboval asi dvanáctiletý strom jabloně Wealthy na Jonagold a to totálně, do silných pahýlů kosterních větví. Po sedmi létech ještě nejsou srůsty úplně zavalené, růst stále velmi bujný a úroda letos tak 30 kg. Odrůda je chuťově tak dobrá, že ji decimují vosy. Do nové koruny jsem na jednu větev dal Karmínu. Dnes už vím, že chuťově je tak trojka, ale zase déle vydrží (když tolik nechutná).   

V odrůdách je vždycky něco za něco . S výbornou chutí se vždycky pojí řada jiných nedostatků. Našel snad někdo něco, kde by to tak nebylo? Z.  

Adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 161.138 (?), 26.9.2008 22:34

Pokud je strom nevhodné odrůdy v dobré kondici, svěží a nepřestárlý je vhodné jeho přeroubování. Proti výsadbě nově zakoupeného stromku má přeroubování jednu výhodu v tom, že přeroubovávaný strom má vytvopřen mohutný kořenový sistém, který využije při růstu roubováním nově vytvořených větví, zatím co u vysazeného stromku trvá několik let, než se ujme, vytvoří silné kořání a korunku, která by mohla vydat slušnou úrodu. Zkušenost mám s různými odrůdami (jsem asi jako mnozí z nás sběratelem těch nej. odrůd), ale jako nejvýkonnější se mi jeví jmenovaná Karmína. Na roubech loni naroubovaných letos ukázala první plody a druhý až třetí rok jsou rouby obaleny rudými plody bez strupovitosti a zdá se mi, že není napadáda červivostí. To nahradí její horší chuťové vlastnosti třeba proti Rubínu, ale v plné zralosti je taky docela chutná a její dlouhá skladovatelnost taky není k zahození. Tím nechci propagovat jan Karmínu. Je celá řada dalších odrůd vhodných k přeroubováni a přeroubovávat za každou cenu taky není nutné. Za zkoušku to ale stojí.

Pavel Skála

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 100.5 (?), 27.9.2008 13:02

Bez pře- a přiroubování nelze vyzkoušet ani zloomek odrůd, které se nabízejí.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?8:04
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika