Poškozený dvouletý stromek
|
|
|
|
|
 |
 |
|
host - 178.13 (?), 24.10.2014 21:40
Asi máte pravdu se špatnýnm srůstem - ta rána je dost protáhlá, takže to svědčí spíše o dlouhodobém problému. Ale pro jistotu. nesekal jste vy (nebo někdo jiný) kolem stromku strunovkou? S tím mám špatné zkušenosti, když mně příliš pilní pomocníci takto poničili stromky. jirka
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 184.34 (?), 24.10.2014 21:58
To nejspíš taky ne, jak jsem psal, kolem stromku byla ponechána vyšší tráva, asi v půměru 1m. V minulosti, ale jeden horlivý rodiný rodinný příslušník strunovkou trochu oloupal kůru u rybízu, ale to vypadalo jinak a rybíz to přežil bez újmy. Pokud to někdo poškodil mechanicky nemohu vyloučit, protože se nikdo nepřiznal :-) Nějak se mi to ale nezdá.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 163.114 (?), 25.10.2014 11:45
No, on ten stromek málo rostl i prvním rokem, kdy kolem něj skoro žádná tráva nebyla, což už mi bylo divné, ale ta prasklina tam nebyla. Byl jsem se ještě dívat na ten pařez a kořen který vychází z místa pod prasklinou je úplně ztrouchnivělý. Nemohla se na kořenu udělat hniloba, která postoupovala nahoru? Měl snad příliš vláhy? Neprospěla mu mírná loňská zima? Zasadil jsem před 2 lety ještě další 2 jabloně na A2 a ty zatím rostou krásně. Na tom místě rostla asi 20let švestka, která nerodila, ale dal jsem tam kvalitní ornici., takže i tady problém nevidím.
|
|
 |
|
 |
 |
|
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář (5555) - 220.138 (?), 25.10.2014 12:06
S každým dalším upřesněním to vypadá na ten vedlejší výboj blesku. Máte na nejbližší budově hromosvod?
To poškození bleskem (elekrickým výbojem) jde z nejvyšší větvičky do nejsilnějšího kořene spojitě v celé délce. Oproti mrazové desce, která je většinou na JV straně kmene (a nedotýká se podzemní části a konců větviček) je poškození vedlejší dráhou blesku na libovolné straně (či spíše na straně směrem k dráze hlavního/dominantního výboje = k budově s hromosvodem, nejbližší kovové trubce drátěnky,...). Nejslabší forma trvalého počškození je "uvařené lýko" kryté nepoškozenou borkou a nad nepoškozeným dřevem. Na nejsilnější větvi tak může uschnout/zvadnout jen 1/3 listí v podélném pásu podél dráhy poškození (na rozdíl od mrtvice, kdy vadnutí je celkové od konce větve až k hranici infekce).
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 180.118 (?), 25.10.2014 12:50
Stromek byl nasazeny malý kousek u domu, na kterém je hromosvod, na rozdíl od těch 2 jabloní, které jsou ve větší vzdálenosti a jsou v pořádku. Prasklina byla asi na severní straně a dům je na západní od toho stromku. Skoro pořád je ale někdo doma a výboj blesku do hromosvodu by někdo musel slyšet, nebo ne?
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|