Určení odrůdy
|
|
|
|
|
 |
 |
|
PetrT - (6) - 160.100 (?), 24.8.2016 10:11, zobrazeno: 5345x
Prosím o pomoc při určení odrůdy viz. foto
|
|
 |
|
 |
 |
|
Ivan Hlavatý - Diamantový Zahrádkář (4384) - 234.192 (?), 24.8.2016 11:05
Mohla by to byť Bohemia (červenšia mutácia Rubínu), guľovitý tvar, farba, lenticely aj listy stromu by zodpovedali. Netvrdím to ale stopercentne, kališná jamka by mala byť o niečo väčšia a v pozadí vidno trochu kopčeky, na Bohemiu sú tie jablká veľmi dobre vyfarbené, na dané prostredie až príliš. Viac by napovedalo vidieť celý strom naživo, mať jablká v ruke a najmä ich chuť, potom by bola diagnostika jednoznačná. Pre Bohemiu by svedčala skôr sladká chuť, žltkastá (nie biela) farba dužiny a jej nie príliš tuhá konzistencia. IH. (na foto 1,2 je Bohemia). P.S.: Ďalšie možnosti: Aneta, Lord Lambourne červený(nesedí tvarovo), Diamant (nesedí farebne), Rucla (nesedí časovo). Zostávam pri tipe Bohemia. :-)
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 189.156 (?), 24.8.2016 13:37
Souhlas, jen bych zůstal u původní odrůdy, tedy Rubín, tohle zcela červené asi nebude. Na těch větvích je vidět i jistá vyholenost, takže Rubín je docela pravděpodobný...
Ing. Fidla
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 189.156 (?), 24.8.2016 18:17
No mé Rubíny vypadají v tuto dobu úplně stejně jako ty na fotce.Jinak zcela vážně zvažuju že tuto odrůdu přeroubuju, nakolik jejím obřím handicapem je dost brzké zrání tady u nás a následkem toho, velká atraktivita pro bodavý hmyz a mě už nebaví sbírat shnilá, velká a potenciálně krásná jablka ze země. Podobný problém má Alkmene a Libernáč Wintzki. Možná tam naštěpím Koženou renetu podzimní, chutově není o nic horší (spíš naopak), dozrává později, nehnije ani nestrupatí...
Ing. Fidla
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 189.156 (?), 24.8.2016 21:51
Inu já se taky nechci přít, v tomto případě asi opravdu není o čem, bude to tedy Bohemia. Měl jsem za to, že je vybarvená ještě o něco vice. Ovšem vzhledem k tomu, že méně vybarvené Rubíny než ty mé prakticky nevídám, znamená to že následná odrůda už je více rozšířená než původní, no to jsou ale věci...
Ing. Fidla
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
PetrT - (6) - 160.100 (?), 25.8.2016 7:48
Děkuji za pomoc. Ještě přikládám fotky dle mého názoru Rubínu, který je výrazněji žíhaný a také celého stromu určené Bohemie.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 189.156 (?), 25.8.2016 8:28
No možná jsem trochu přestřelil, když jsem řekl, že ty mé Rubíny vypadají úplně stejně jako ty fotce. Když koukám na ty fotky pravého Rubínu, tak to se víc blíží těm mým..
Ing. Fidla
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
|
 |
|