Plody pod útokem obaleče

Jamieee - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (622) - 167.53 (?)
30.5.2012 16:11

můžete prosím doporučit nějaký larvicid? dobrý byl Oleoekol, ten snad už skončil

nemohu najít zda mají larvicidní účínky i Mospilan, Calypso či Reldan, tyhle mívám vždy v zásobě

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
Jamieee - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (622) - 101.224 (?), 29.5.2012 15:45, zobrazeno: 10866x

Dneska jsem kontroloval jabloně. Dle SET byl u nás před 2 dny počátek kladení vajíček.

Na asi 1/8 plodů jsem našel nepatrné malé černé dírky, asi 1mm do plodu, někde u toho byla i taková lepkavá kapka.

Předpokládám, že to je díky obaleči. Je to kladení vajíček a nebo už přesun vylíhlé larvy do plodu?

Podle SET bych čekal, že to je počátek kladení, nicméně to by se nezavrtalo už do plůdků, ne?

Standardně bych za pár dní stříkal Mospilanem.

host - 155.121 (?), 29.5.2012 16:01

Tohle dělá pilatka.

Jamieee - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (622) - 101.224 (?), 29.5.2012 16:50

tak na tu jsem nějak zapomněl

v tuhle chvíli předpokládám postřik nezabere

proti pilatce stříkám jenom slivoně

host - 62.91 (?), 29.5.2012 16:52

Nevím, housenky pilatek už musí být snad dávno vylíhlé. Pilatka ale narozdíl od obaleče způsobuje i celkem běžně povrchový žír a ten je často dobře patrný. Takže pokud tam jsou opravdu jen dírky s kopičkou tmavého trusíku, tak to už opravdu bude obaleč. Se SET zkušenosti nemám ale bál bych se na to spoléhat. U nás u ČB jsem ještě můry obaleče jablečného létat zatím neviděl. Samotná housenka se lehce najde uvnitř napadeného plodu. Ostatní sadaře bude jistě zajímat, co zjistíte. Milan

Mimmo - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2263) - 95.84 (?), 29.5.2012 20:58

V teplejších oblastech obaleči jableční létali už před zmrzlými (viděl jsem jich asi stovku). Dnes jsem viděl popadaných hodně plodů s typickou dírou po housence obaleče. Tak jsem zbývající dvě jabloně postříkal také (mospilanem). V chladnějších oblastech létají jen dvě generace, takže ta prvá se nemusí řešit. Ale tam, kde létají až do začátku září, je třetí generace bez zásahu velmi početná a vysloveně ničivá. Na své studenejší zahradě na Vysočině jabloně nestříkám a většina plodů je dobrá.

Vinšálek - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1862) - 82.212 (?), 30.5.2012 16:02

Pokud jsou ty otvůrky na plůdcích tmavé, případně s hnědým až černým trusem, tak to je bezpečně od pilatky. Housenky jsou dávno vylíhlé a jedna housenka může napadnou až 4 plody. Otvory po obaleči jsou světlé a často z nich vytéká čirá tekutina. To je na obaleče ještě brzo.

U nás vývoj obaleče dle SET je někde na 95% počátku líhnutí. Při tom ovocnáři v sadech už zjistli nakladená vajíčka, protože teploty ve dnech 19.5 až 22.5. překračovaly v 21 hod 18°C.  A samičky začaly klást. Tak jsem včera musel ošetřit už larvicidem.

Jamieee - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (622) - 167.53 (?), 30.5.2012 16:11

můžete prosím doporučit nějaký larvicid? dobrý byl Oleoekol, ten snad už skončil

nemohu najít zda mají larvicidní účínky i Mospilan, Calypso či Reldan, tyhle mívám vždy v zásobě

Vinšálek - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1862) - 82.212 (?), 30.5.2012 20:55

Mospilan i Calypso mají larvicidní účinky, působí totiž jako kontaktní a požerový jed a jsou systemické. Larvicidní účinnost má i Reldan, který sice není systémový, ale svými fumigačními vlastnostmi působí i jako dýchací jed a samosřejmě dotykový a požerový.

Jenom pozor, většina těchto insekticidů by se měla v jedné kultuře (např. jabloních) použít pouze 2x za sezonu.

Typickým larvicidním přípravkem je Integro, působí jako dotykový a požerový jed na škodlivé housenky motýlů, nehubí dospělce. Při postřiku na čerstvě vykladená vajíčka už se z nich housenky nevylíhnou.

Na larvy nejrůznějších obalečů působí i přírodní insekticid Spintor. Působí jako kontaktní a požerový jed, přičemž účinek žírem je 5 až 10x vyšší, než účinek kontaktní.

Velmi dobrým ovilarvicidem je také přípravek Steward, ošetřovat by se mělo až na vykladená vajíčka, případně vylíhlé housenky škodlivých motýlů.

host - 62.91 (?), 30.5.2012 21:21

Zdravím všechny sadaře a zahradníky. Já letos jdu na obaleče právě tím postřikem Integro a klasickým Mospilanem. Dané je to ale i tím, co bylo v lokálních obchodech zrovna k mání. Ten Reldan se myslím už ale neprodává. Zřejmě proto, že to byl širokospektrální organofosfát zabíjející všechno živé široko daleko. Co vím, tak jeho účinná látka chloppyrifos-methyl je obsažena v prodávaném přípravku Oleoekol na přezimující škůdce.

Jen ještě poznámka, těmi "slabými" postřiky se musí stříkat ještě před vylíhnutím a zavrtáním červotoče do plůdků, pak už je na to pozdě. Milan

Jamieee - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (622) - 167.53 (?), 31.5.2012 0:09

já to Reldanem dneska stříknul, tak uvidíme, mělo by to zabrat

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Posuvné dveře svépomocí19.5.2025
Posuvné dveře svépomocí18.5.2025
Stihl HS4516.5.2025
Koš na čidlo13.5.2025
Koš na čidlo12.5.2025
Rozetové kování montáž10.5.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty