Plíživá vytrvalost starých odrůd



host - 220.182 (?)
1.1.2013 20:23

K těm podnožím starých odrůd - p.Pešek má stromky na semenáčích, "prodejstromků" má na slabších podnožích jen některé, s tou Strážnicí máte pravdu. Ještě také Droždín a Malenovice -tam si ale musíte dojet, což pro někoho může být problém. Pokud sháníte určitou odrůdu, trvá to i několik let, než se na vhodné podnoži objeví (u čtvrtkmenu Wagenerova mi to tvalo tři roky a nebýt jedné neobyčejně ochotné paní, nemám ho dodnes).  Lída

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   Předchozí příspěvky  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
      
host - 220.182 (?), 1.1.2013 20:23

K těm podnožím starých odrůd - p.Pešek má stromky na semenáčích, "prodejstromků" má na slabších podnožích jen některé, s tou Strážnicí máte pravdu. Ještě také Droždín a Malenovice -tam si ale musíte dojet, což pro někoho může být problém. Pokud sháníte určitou odrůdu, trvá to i několik let, než se na vhodné podnoži objeví (u čtvrtkmenu Wagenerova mi to tvalo tři roky a nebýt jedné neobyčejně ochotné paní, nemám ho dodnes).  Lída

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 165.38 (?), 4.1.2013 19:27

Hezký večer. Jestli jste v Litoměřicích byl, musíte to potvrdit. To jablíčko bylo opravdu krásné. Na druhou stranu jste mohl vzít účast NW mezi nejlepšími tak, že lezeme nějakému cizinci do..., upřednostňujeme jablko nějakého Bavoráka i když je to v podstatě (podle pomologií) průměrné možná i spíše chuťově horší jablko, vhodné na kuchyňské zpracování.

     Vzhledem k době pořádání výstavy v polovině září je sortiment, který se tam může prezentovat poněkud užší. V té době jsou krásně narostlé a vybarvené zejména odrůdy Rubín a jeho klony a Bohemia se svými barevnými odchylkami. Vedle nich ty nekrásnější plody mnoha starších odrůd nevyniknou. A základní výběr do finále dělají návštěvníci - hledisko je krása. Letos byly vedle sebe mezi třemi v podstatě "nejhezčími" Rubín, opravdu pěkný James Grieve a nádherně lesklý perfektně vybarvený Newton Wonder. Vloni se mezi nejlepší dostala tuším Bohemie, jedna německá odrůda ze 60. let s chutí podobnou Coxově renetě (doplňte si ji sám, nemohu si vzpomenout), rok před tím zase něco od Bohemie a velmi pěkný Gloster...

Bylo by skvělé kdyby do soutěže chodila taková jablka, která porazí Rubín, nebo Bohemii a vím, že taková jsou. Ale laická veřejnost, která určuje finalisty (obyčejně ta nejhezčí a nejzářivější, velká a tvarově výrazná jablka) málo kdy vybere jablka mimo okruh Rubínu a jeho mutací. A právě tyto odrůdy jsou již v době konání Zahrady Čech krásně vybarvené a velké. Kdyby bylo základní hodnocení určující postupující do finále podle chuti, NW by se tam nedostal, prošly by tam sice méně krásné, ale v září chuťově špičkové odrůdy. Stejně jako NW se do závěrečného výběru v minulých letech například krásně vybarvený zimní Gloster. Teprve na pódiu se jablka dělí a chutnají.

A článek pana Přasličáka?

Tady vyvolat diskuzi o odrůdách, jaké kde preferují. Tak by to nejspíše mělo být. On jabloně pěstovat umí a lidé si ho za to cení. Jeho rady mají svou váhu. Napište do Zahrádkáře o svých odrůdách, máte své zkušenosti s pěstitelskými tvary. Omlouvám se, nevím jestli jste to Vy nebo jiný z přispěvovatelů v tomto vlákně a pana Přasličáka znáte, jste instruktor ČZS. Pokud ne, může své zkušenosti s pěstitelskými tvary a odrůdami, které v okolí chutnají a dobře vyzrávají poslat do Zahrádkáře i on. Dopisy čtenářů Zahrádkář také otiskuje. Určitě si je lidé rádi přečtou. Ale nevím jestli Vás pak nebude někdo podezírat, že za něco a někoho lobujete.  

      Bylo by krásné dát dohromady degustaci, na které by byly starší odrůdy vedle těch dnešních. Nakrájená jablka se hodnotí objektivněji, když je nevidíte celá. Protože nakrájená Parmena nebo Čistecké a nebo jiné starší odrůdy v tomto stavu mohou konkurovat. I když mají i jejich celé plody svou nespornou krásu. Třeba se to někdy povede ale nevím jestli to srovnání něco vyřeší. každý máme tu ideální chuť, pohled na šťavnatost, pevnost dužniny, její barvu, vůni a nakonec i na vzhled a tloušťku slupky někde jinde.

      Zdravím sadaře vladu

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
sadař vlada - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (152) - 20.158 (?), 9.1.2013 20:41

Děkuji za pozdrav

Souhlasím s Vašim názorem. Ano jsem instruktor ČSZ a rád s Mirkem polemizuji a povídám si upřímně. Ono psát do Zahradkáře se mi nechce. Tady je to živé a upřímné a člověk tu múže okamžitě reagovat a sledovat kolikrát zajímavý děj. Já jsem pro přímí a soukromý kontakt než přes papírovou cenzuru a " šetří to lesy "  Bylo by zajímavé dělat degustace plodu pouze z oloupaných a nakrájených plodů a nebo z moštů. Na každý pozemek se hodí nějaký tvar koruny stromku (od baleriny, stěny, vřetena a až po kmenné tvary) Já osobně za nikoho nelobuji a už vubec nejsem fanatik na určitý tip odrud.  Já doporučuji ty odrudy, které mi jdou nebo jsem je odpozoroval na jinných zahradách kde je stříhám. Já mám omezenné pudní prostory jako většina zahradkářů a těžko můžu držet krok s odrůdovými zkušebnami. Mirek má na to pole a čas. Já bohužel nemůžu brát rodinu na hůl kvůli ovocnářství a rozhodně jim to nechci zprotivit a nebo otrávit a snažím je soužiti se zahradou.

sadař vlada

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
sadař vlada - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (152) - 20.158 (?), 9.1.2013 21:19

Zdravím

Ano jsem instruktorem ČSZ a rad si s Mirkem povídám a polemizuji o ovocnaření. Je pravdou kdyby se plody degustovaly jenom rozkrájené a třeba i oloupané nebo v moštu byly by možná zajímavé výsledky. Bohužel, ale některé odrůdy a to hlavně zimní jsou na podzimních výstavách dočasně díky zralosti a horších pěstitelských oblastech degradovány a to nechtěně. Já raději budu komunikovat tady než přes Zahradkáře. Je to tady živější a rychlé reakce na nazory.Dnešní lidé hlavně sedí u internetu. Je také veliká škoda, že internetové stránky ČSZ jsou téměř mrtvé a neaktivní. Já nejsem fanatický sběratel novinek. Pěstuji to co se mi osvědčuje a nebo mě zaujme a to bez ohledu na stáří odrůdy. Já silně lobuji za ovocné stromy a jejich zachování a nové výsadby do zahrad bez ohledu na odrudu a tvar.

s pozdravem sadař vlada

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
stefanos689 - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (161) - 75.62 (?), 2.1.2013 0:20

Je to tu takove pekne nostalgicke vlakno. Mozna vas prekvapim, ale vse neni ztraceno. Znam spoustu mladych lidi, kteri se vraci k hospodareni a ja patrim mezi ne. Samozasobitelstvi ma totiz svoji logiku a nezanedbatelny ekonomicky a zdravotni prinos pro rodinu. Lide se nakonec budou muset vratit k obdelavani pudy (pokud nejaka zbude).

Jedinci, kteri toto nepochopi, se dostavaji do obri zavislosti na velkych spolecnostech a to je podle me z dlouhodobeho hlediska velice nebezpecne. Temto spolecnostem je totiz nase zdravi uplne ukradene. Stejne tak je jim ukradena i nase puda, kterou mnohdy nenavratne rabuji.

U nas velkou roli sehral totalitni rezim, ktery prerval pouto mezi sedlakem a pudou a znehodnotil dve generace. Z toho se budeme vyhrabavat dlouho, ale budme optimiste. Nic jineho nam ani nezbyva. I kdyz kolikrat je to moc smutny pohled. Vsude vladne lenost a pohodlnost. Korporace nam plati za nasi praci, ale obratem tyto penize utracime zase u nich. Je to jakesi novodobe otroctvi a je tezke se z nej vymanit. Jsme materialne zajisteni, ale jakoby nam neco chybelo. Uz jsme zapomneli, co by to melo byt. Je to snad existencni nejistota, ktera provazi zemedelce odnepameti. Mame to zakodovano v genech skrze stovky generaci, ktere zde zily pred nami a zapasily s touto pudou.

V jedne stare knize se pise: "V potu tvare sve chleb svuj jisti budes."

Vzdyt to zname. Neni lepsi a euforictejsi pocit, nez pocit z dobre vykonane prace. Pocit poradne unavy a zdrave chuti k jidlu. Lide zapomneli, ze vse co ma hodnotu, stoji hodne driny a odrikani. A tato tezka prace dava nasemu zivot smysl a muze nas plne uspokojit. Je obecne znamo, ze lide, kteri nemusi pracovat, se v podstate nudi a neuspesne hledaji jakysi neurcity smysl sveho zivota. Ale ten maji primo pred nosem. Staci ho uchopit a zacit neco delat. Vzit do svych vlastnich rukou svuj zivot. Pripustit si, ze existence je nerozlucne spjata s rizikem, prijmout ho a prestat hledat falesne jistoty, ktere nam zabrani nas zivot skutecne prozit.

Jsem presvedceny, ze lide, kteri se schazi na tomto foru maji velky potencial udelat tento svet privetivejsim mistem. Je to mozna klise, ale na zacatku dalsiho roku si ho neodpustim. Nemuzeme zmenit svet, ale muzeme se pokusit zmenit sami sebe.

Omlouvam se za off topic. Nechci nikomu kazat. Jen jsem se trochu vypsal ze svych myslenek.

Vse nej v roce 2013 vsem pestitelum, zahradkarum, sadarum, sedlakum, zemedelcum a vsem ostatnim dobrym lidem!

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 213.119 (?), 2.1.2013 0:44

Pěkné myšlenky, souhlasím. Jarin.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 18.68 (?), 2.1.2013 8:22

Dobrý den. No, já budu zase polemizovat. Určitě neznám spoustu mladých lidí, kteří se vrací k hospodaření, právě naopak. Vycházím ze své dlouholeté práce projekce a realizace okrasných a užitkových zahrada. Za celou tu dobu jsem udělal projektově opravdu hodně okrasných zahrad, ale jen jednu užitkovou, o níž ovšem ani nevím, jak nakonec dopadla. Vždy, když zájemce o zahradu zpovídám, tak se na užitkovou ptám. Je o to zcela zanedbatelný zájem. A já těm lidem i rozumím. Velmi tvrdě pracují a skutečně netouží po tom, aby je doma čekala ještě další práce s poměrně nejasným výsledkem. To s klidným svědomím přenechají profesionálům. Stanislaw

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 92.38 (?), 2.1.2013 8:31

To máte pravdu. Boom amatérského zahrádkaření, který vrcholil v 70. a 8/0. letech jako alternativa k normalizačnímu ovzduší je pryč a nevrátí se.
    Na druhé straně bych situaci neviděl tak černě. Je jasné, že projektovat zahradu od odborníka si nechá spíš ten, kdo plánuje okrasnou. Ti, co vlastní, zdědí, koupí či pronajmou pozemek a osázejí jej ovocnými dřevinami, tak většinou činí bez asistence zahradního architekta. Tím nechci říci, že by to bylo neúčelné.Kdybych dnes začínal, určitě bych si odborníka pozval, ale to vím až nyní.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 18.68 (?), 2.1.2013 9:01

Moc Vás zdravím pane doktore. Já to určitě nevidím černě, ale realisticky. V současné době neznám vůbec nikoho, kdo by vysazoval alespoň určité možství ovocných stromků na nová místa. Jsou to jenom náhrady za vykácené stromy. Dříve ale bylo pár lidí, kteří si u okrasné zahrady nechali kousek i na užitkovou někde vzadu, či se dokonce výsadby vzájemně doplňovaly. Jak víte, v současné době žiju na vesnici a jsem asi sám, kdo tady něco vysazuje. Jsem tím překvapený, ale chápu to. Je tady minimum mladých lidí a ti dříve narození to už dělat nepotřebují. Stanislaw

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 0.146 (?), 2.1.2013 9:36

zdravím každym rokem vysazujia obnovuji stromky na zahradě v lonském roce jsme měli 11husí a nyní slepice pořídíme ovečky a kozu na mléko pro vnoučata když mi zemřel před 5 lety otec debilně pronajmul pole pronájemce mne poslap do -- a abych si vyh---l a ře bych musel bejt moc hodnej aby mi z mých 4 ha dali kousek záhumenky 4 roky neplatili nájem až jsem to dohnal k soudu ktery jsem zatím vyhrál dokáže te si představit jak mi po ta léta bylo když se zplavují pozemky všichni se vám smějou do obličeje a rajtujou tam s obrovskejma kolosama a vy potřebujete krmení pro dobitek a sekáte to po škarpách státu platíte dan a oni vám neplatí vubec se nedivím když někomu rupnou nervy a něco podpáli nebo někoho zabi..e v taková situaci je to skoro na místě

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Cesta z litého betonu8:34
Husqvarna 36. - zapalování17.4.2024
Ako očistiť zalakované časti?14.4.2024
Cesta z litého betonu13.4.2024
Motorova pila stihl 02813.4.2024
Kouří do místnosti12.4.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika