Dobrý večer, podobnú stenu sa snažím pestovať už 4 roky. Netrúfla som si ale na také množstvo stromčekov a nie tak na úzko. Mám v takomto tvare 3 jablone na M9 - Šampion, Selena, Melodie a Dicolor hrušku na duli. Stromčeky sú vo vzdialenosti 1 meter. Veľký vplyv na úspešnosť má výber odrôd. Melódia v takomto prísnom tvare napríklad "neposlúcha" tak ako ostatné, ešte aj Dicolor rodí krásne na krátkom rodivom obraste. U Melodie je to volnejší tvar, nevyženie konáre tam, kde potrebujem a rodí skôr na dlhšom dreve (dúfam, že je to Melodie, chuť má výbornú, kyslastú). Ale naspäť k tvaru. Keďže jednotlivé ramená idú cez susediace stromčeky, volila som mierne zošikmenú polohu smerom hore, tým pádom vznikajú z konárov kríže. Vo vodorovnej polohe konárov by to aj v mojom 1 metrovom spone bol problém.V odborných knihách som sa dočítala, že úplne vodorovná poloha nie je až taká vhodná, ako mierne šikmá, kvôli starnutiu konárov. Do požadovanej polohy si na drôty (mám ich 25 cm od seba) pripínam kovové tyčky 1,5 m dlhé (zelené, zo záhradn. centra) a na ne postupne tvarujem konáre. Koniec konára nechám rásť nahor a postupne ho v lete smerom od stredníka narovnávam. Samozrejme tieto stromčeky v prísnom tvare vyžadujú dôkladný letný rez a neustálu pozornosť. Ak by sa mi počas sviatkov podarilo zájsť na chalupu, nájsť a vykopať stromčeky zo snehu
,tak sem hodím foto. Zdravím. Daniela