Nový ovocný sad

host - 248.182 (?)
16.7.2025 22:16

Ps - a chybí vám tam ryngle... (Oulinská cheeky)             L.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
ryzskej - (11) - 8.93 (?), 16.7.2025 12:24, zobrazeno: 1069x

Dobrý den, rád bych požádal o jakoukoliv připomínku/radu/zkušenosti k novému rodinnému sadu a jednotlivým odrůdám, tedy nejen jabloním, do jejichž vlákna to vkládám. Vše je zatím jen na plánku. Pozemek je v otevřené krajině, pouze z jižní strany jsou zahrady. Pozemek má S-J orientaci, 220 m. n. m., oblast Haná, úrodná černozem, tvarově cca 20 x 200 metrů. Odrůdy jsem vybíral pro jejich nenáročnost, odolnost, kvalitu plodů a výši úrody.

Ořešáky – mars, jupiter, fernette, chandler, fernor, franquette
Kaštanovník – marron doree de Lyon
Oskeruše – semenáč, adamcova/skořicově žlutá
Mandloň – solera, filipoceo, supernova, palatina, tetényi botermo, tetényi rekord
Kdoule – champion, portugal, triumph, darunok
Jabloň – sirius, rubinola, goldstar, nabella, delor, lord lambourne, angold, piros
Hrušeň – erika, abate fetel, charneuská, muškatelka turecká
Švestky – topfive, toptaste, chrudimská, presenta
Broskvoně – fenix, majorita, earliglo, flamingo, krasava, cresthaven
Meruňky – pinkcot/mia, darina
Třešně – kaštánka, vanda, Napoleonova
Višeň – favorit
Muďoul samosprašné
Kaki
Nashi – kosui, haytama, tsu-li, kun chan chu
Moruše – king of white, pakistan giant, milanówek, rožnovská, full season, shin tso, mojo berry
Mišpule – semenáče
Rakytník – botanika, pantělejevská, sibiřský ruměnec, altajská, julia, sluníčko + opylovače
Jeřabina červená – likernaja, granatnaja
Aronie – viking, nero
Fíkovník – dadelaine des 2 seasons, desert king, morena, rouge de bordeaux, francuesco
Dřín – schumen, ekzoticnyj, marceli, lukianowskij, szafer
Hlošina – mnohokvětá + okoličnatá
Muchovník – martin, smoky, sleyt

Stromy budou na středně vzrůstných (M7, MM 106, GF 677, adesoto…)/vzrůstných (semenáče, A2, myrobalány…) podnožích, polokmeny až vysokokmeny. V zadní části mezi stromy je v plánu chovat ekosekačky, jeden pár ovcí Ouessantská. Pro ukázku posílám hrubý plánek ve figmě, kde jsou i cca rozestupy (měřítko v cm).

https://www.figma.com/design/zG7D2QfPluDC9NbPE0Lubn/Zahrada-2026?node-id=0-1&m=dev&t=MRskkCMrLSAu7W6y-1 (po rozkliknutí ikony „Zahrada 2026“ se zobrazí i seznam).

host - 12.102 (?), 16.7.2025 13:14
Omlouvám se za offtopic. Napočítal jsem maně nějakých 90 stromú (7 moruší). Klobouk dolů, když to dokážete ošetřit, sklidit a zpracovat úrodu.

host - 163.49 (?), 16.7.2025 17:05

Když už máte takový obdivuhodně široký sortiment, tak mně tam chybí vinná réva, případně kiwi. A první min. 3-4 roky po výsadbě bude třeba poctivě zalévat. Přeji ať se daří.

host - 91.196 (?), 16.7.2025 17:29

Sad jde tvořit mladý pán, co zdraví má a eláncool? Otevřeno od severu, tak tam snad vzrůstnější jabloně, lísky, ořešáky, oskeruše, choulostivější, teplo a světlomilnější pak jižněji. Ovečky všechno býlí nepasou, ale kůra a větvičky stromků, keřů jim povětšině chutnají, tak na to pomysletenlightened! Je prezentována černozem, snad to tak bude, ale nespoléhal bych na jednoduchou sondáž, však při hloubení výsadbových jam se realita ukáže. No a kolega předemnou píše o zalévání-to je taky velice významné. K vysněným druhům a odrůdám se konkrétně vypisovat nebudu, jen poznámka k např.jabloním-některé si vyžadují specifický střih, mezi ořešáky se čím dál tím víc cení ty, které mají červené jádro... Nevím, jestli je-bude pozemek oplocen-nejen kvůli ovcím, dobrým sousedským vztahům, ale i kvůli loupežníkůmcheeky? No, každopádně i já přeju zadavateli dobrý vítr do plachet, SPCH.

PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6671) - 9.142 (?), 16.7.2025 19:24

Je to nerealizovatelné, post je nesmyslný. Třeba jak - kde sehnat odpovídající vysněné odrůdy na zamýšlených podnožích. Tazatel si jen hraje s grafickým programem a možná AI. 

ryzskej - (11) - 81.253 (?), 16.7.2025 20:24

Mohu vědět, proč je to nerealizovatelné z vašeho pohledu? Kde a jak sehnat - tady už mám vytipované konkrétní ovocné školky a velká zahradnictví nejen u nás, ale např. i na Slovensku. Ty odrůdy na konkrétních podnožích se sehnat dají. Pro jistotu mám i u asi půlky "náhradní řešení", které ale nic neubírají na záměru. AI jsem nepoužíval. 

MilosK - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (418) - 210.156 (?), 16.7.2025 20:42

obrovsky projekt. vyskrtal bych to na pulku, ale proti gustu,...Budu drzet palce.

Jeste doplnim proc, nez se zeptate. Strom aspon 3m od plotu, dale se vam prekryvaji koruny a to vcetne zasahu do sousedova pozemku, evidentne. Co s kastanem az bude mit 25m na vysku a 20m na sirku?

host - 248.182 (?), 16.7.2025 22:12

Když si představím tu velikost pozemku a vidím to množství stromů na uvedených podnožích, navíc asi 6 ořešáků, tak se to na ten pozemek nemůže vejít... Jen ty ořešáky za pár let zaberou polovinu (a toho listí z nich!).

Pokud dotyčný není již zkušený zběhlý sadař, chtělo by to osázet část pozemku, třeba třetinu, a teprve po zjištění, jak to zvládám, vysadit zbytek. Vysadit tolik mladých stromků najednou mi nepřipadá rozumné, zpočátku vyžadují dost péče a při takovém množství je riziko zbytečného úhynu, pokud sadař z nezkušenosti přecení své síly. Vidím to na mnohých zahrádkách nových mladých majitelů u nás v osadě - úmysl dobrý, ale je toho na ně nového najednou moc...              

Prosím, berte to jako snahu poradit, ne jako výtku wink          Lída

host - 248.182 (?), 16.7.2025 22:16

Ps - a chybí vám tam ryngle... (Oulinská cheeky)             L.

walter. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2335) - 168.103 (?), 16.7.2025 22:19
naprostý souhlas se vším, co jste zde napsala, paní Lído.
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Levné nářadí - koupit/nekoupit? Jaké a proč?16.7.2025
Péče o jezírko na chtě15.7.2025
NEREZOVÝ BAZÉN15.7.2025
Levné nářadí - koupit/nekoupit? Jaké a proč?15.7.2025
Péče o jezírko na chtě9.7.2025
Péče o jezírko na chtě8.7.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz