Nový ovocný sad
|
|
|
|
|
 |
 |
|
ryzskej - (11) - 8.93 (?), 16.7.2025 12:24, zobrazeno: 1069x
Dobrý den, rád bych požádal o jakoukoliv připomínku/radu/zkušenosti k novému rodinnému sadu a jednotlivým odrůdám, tedy nejen jabloním, do jejichž vlákna to vkládám. Vše je zatím jen na plánku. Pozemek je v otevřené krajině, pouze z jižní strany jsou zahrady. Pozemek má S-J orientaci, 220 m. n. m., oblast Haná, úrodná černozem, tvarově cca 20 x 200 metrů. Odrůdy jsem vybíral pro jejich nenáročnost, odolnost, kvalitu plodů a výši úrody.
Ořešáky – mars, jupiter, fernette, chandler, fernor, franquette
Kaštanovník – marron doree de Lyon
Oskeruše – semenáč, adamcova/skořicově žlutá
Mandloň – solera, filipoceo, supernova, palatina, tetényi botermo, tetényi rekord
Kdoule – champion, portugal, triumph, darunok
Jabloň – sirius, rubinola, goldstar, nabella, delor, lord lambourne, angold, piros
Hrušeň – erika, abate fetel, charneuská, muškatelka turecká
Švestky – topfive, toptaste, chrudimská, presenta
Broskvoně – fenix, majorita, earliglo, flamingo, krasava, cresthaven
Meruňky – pinkcot/mia, darina
Třešně – kaštánka, vanda, Napoleonova
Višeň – favorit
Muďoul samosprašné
Kaki
Nashi – kosui, haytama, tsu-li, kun chan chu
Moruše – king of white, pakistan giant, milanówek, rožnovská, full season, shin tso, mojo berry
Mišpule – semenáče
Rakytník – botanika, pantělejevská, sibiřský ruměnec, altajská, julia, sluníčko + opylovače
Jeřabina červená – likernaja, granatnaja
Aronie – viking, nero
Fíkovník – dadelaine des 2 seasons, desert king, morena, rouge de bordeaux, francuesco
Dřín – schumen, ekzoticnyj, marceli, lukianowskij, szafer
Hlošina – mnohokvětá + okoličnatá
Muchovník – martin, smoky, sleyt
Stromy budou na středně vzrůstných (M7, MM 106, GF 677, adesoto…)/vzrůstných (semenáče, A2, myrobalány…) podnožích, polokmeny až vysokokmeny. V zadní části mezi stromy je v plánu chovat ekosekačky, jeden pár ovcí Ouessantská. Pro ukázku posílám hrubý plánek ve figmě, kde jsou i cca rozestupy (měřítko v cm).
https://www.figma.com/design/zG7D2QfPluDC9NbPE0Lubn/Zahrada-2026?node-id=0-1&m=dev&t=MRskkCMrLSAu7W6y-1 (po rozkliknutí ikony „Zahrada 2026“ se zobrazí i seznam).
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 12.102 (?), 16.7.2025 13:14
Omlouvám se za offtopic. Napočítal jsem maně nějakých 90 stromú (7 moruší). Klobouk dolů, když to dokážete ošetřit, sklidit a zpracovat úrodu.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 163.49 (?), 16.7.2025 17:05
Když už máte takový obdivuhodně široký sortiment, tak mně tam chybí vinná réva, případně kiwi. A první min. 3-4 roky po výsadbě bude třeba poctivě zalévat. Přeji ať se daří.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 91.196 (?), 16.7.2025 17:29
Sad jde tvořit mladý pán, co zdraví má a elán ? Otevřeno od severu, tak tam snad vzrůstnější jabloně, lísky, ořešáky, oskeruše, choulostivější, teplo a světlomilnější pak jižněji. Ovečky všechno býlí nepasou, ale kůra a větvičky stromků, keřů jim povětšině chutnají, tak na to pomyslet ! Je prezentována černozem, snad to tak bude, ale nespoléhal bych na jednoduchou sondáž, však při hloubení výsadbových jam se realita ukáže. No a kolega předemnou píše o zalévání-to je taky velice významné. K vysněným druhům a odrůdám se konkrétně vypisovat nebudu, jen poznámka k např.jabloním-některé si vyžadují specifický střih, mezi ořešáky se čím dál tím víc cení ty, které mají červené jádro... Nevím, jestli je-bude pozemek oplocen-nejen kvůli ovcím, dobrým sousedským vztahům, ale i kvůli loupežníkům ? No, každopádně i já přeju zadavateli dobrý vítr do plachet, SPCH.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
ryzskej - (11) - 81.253 (?), 16.7.2025 20:24
Mohu vědět, proč je to nerealizovatelné z vašeho pohledu? Kde a jak sehnat - tady už mám vytipované konkrétní ovocné školky a velká zahradnictví nejen u nás, ale např. i na Slovensku. Ty odrůdy na konkrétních podnožích se sehnat dají. Pro jistotu mám i u asi půlky "náhradní řešení", které ale nic neubírají na záměru. AI jsem nepoužíval.
|
|
 |
|
 |
 |
|
MilosK - Stříbrný Zahrádkář (418) - 210.156 (?), 16.7.2025 20:42
obrovsky projekt. vyskrtal bych to na pulku, ale proti gustu,...Budu drzet palce.
Jeste doplnim proc, nez se zeptate. Strom aspon 3m od plotu, dale se vam prekryvaji koruny a to vcetne zasahu do sousedova pozemku, evidentne. Co s kastanem az bude mit 25m na vysku a 20m na sirku?
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 248.182 (?), 16.7.2025 22:12
Když si představím tu velikost pozemku a vidím to množství stromů na uvedených podnožích, navíc asi 6 ořešáků, tak se to na ten pozemek nemůže vejít... Jen ty ořešáky za pár let zaberou polovinu (a toho listí z nich!).
Pokud dotyčný není již zkušený zběhlý sadař, chtělo by to osázet část pozemku, třeba třetinu, a teprve po zjištění, jak to zvládám, vysadit zbytek. Vysadit tolik mladých stromků najednou mi nepřipadá rozumné, zpočátku vyžadují dost péče a při takovém množství je riziko zbytečného úhynu, pokud sadař z nezkušenosti přecení své síly. Vidím to na mnohých zahrádkách nových mladých majitelů u nás v osadě - úmysl dobrý, ale je toho na ně nového najednou moc...
Prosím, berte to jako snahu poradit, ne jako výtku Lída
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
|