Nové stromky/ keře? Z pařízků

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18317) - 11.22 (?)
1.7.2019 8:42

Otázkou je, o jaké ovocné druhy se jedná a na jakých podnožích rostou. Obecně bych ale keřové tvary ovocných stromů - koruny bez kmenů - nedoporučil. V zahradách takové stromy vídáme - jedná se o 3-4 kmeny  (vyholené větve) vyrůstající z jednoho místa. Byla to snaha o pěstování nízkokmenu na bujné podnoži. Nevypadá to dobře, nesklízí se z nich dobře, nedá se pod nimi chodit. Strom má tendenci chovat se jako strom, ve tvaru keře pěstujte rybíz, muchovník, rakytník.
   Vyberte z pařízku nejsilnější výhon a vypěstujte z něj nový kmínek. Ztráta času nebude velká - vzhledem k zachovaným kořenům. Nově vysazené stromky přesaďte jinam.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
Samota - (7) - 26.92 (?), 1.7.2019 0:19, zobrazeno: 2123x
Potřebuji radu Srnky mi úplně ohryzaly mladé ovocné stromky, seřizli jsme nad roubem, vyrážejí nové výhonky, ovšem vedle jsem(cca 1-2 m) vysadila stromky nové, nevěříc v možnou obnovu starých. Je možné stromky pěstovat ve formě keře, to znamená, nechat všechny výhony přímo z pařízku? Jelikož jsou blízko nových, konkurovaly by si později asi korunami, nevím co s tím, je mi líto kterékoliv přesahovat Děkuji

Vlasta L. - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (56) - 234.228 (?), 1.7.2019 8:14

Jestli výhony vyrůstají z ušlechtilé části, je to v podstatě možné, proč ne. Bylo by ale třeba upravit počet výhonů,  v podstatě založit korunku bez kmenu, větve redukovat s ohledem na nově vysazené. Do budoucna by postupně podle situace docházelo k redukci, do té doby (několik let) by mohly polokeře ještě přinášet úrodu. Mají výhodu v současném zakořenění, takže vše by pokračovalo rychleji. Čas by ukázal, jak dál.

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18317) - 11.22 (?), 1.7.2019 8:42

Otázkou je, o jaké ovocné druhy se jedná a na jakých podnožích rostou. Obecně bych ale keřové tvary ovocných stromů - koruny bez kmenů - nedoporučil. V zahradách takové stromy vídáme - jedná se o 3-4 kmeny  (vyholené větve) vyrůstající z jednoho místa. Byla to snaha o pěstování nízkokmenu na bujné podnoži. Nevypadá to dobře, nesklízí se z nich dobře, nedá se pod nimi chodit. Strom má tendenci chovat se jako strom, ve tvaru keře pěstujte rybíz, muchovník, rakytník.
   Vyberte z pařízku nejsilnější výhon a vypěstujte z něj nový kmínek. Ztráta času nebude velká - vzhledem k zachovaným kořenům. Nově vysazené stromky přesaďte jinam.

host - 248.197 (?), 1.7.2019 11:56

Dvakrát se mi stalo, že stromky ohryzali v zimě zajíci. Udělala jsem to, co radí p.Vysloužil - nechala silný výhon, vypěstovala klasický špičák a založila korunku znovu. Stromek díky zachovaným kořenům vyrostl podstatně rychleji, než nově sázený.

Mám také dotaz - Goldstar je v horní části kmínku napadený černáním kůry (rakovina), větve postupně odcházejí, ale dole z roubované části vyráží dva výhony. Má smysl použít je pro vypěstování nového stromku (uříznout starý kmen - špičák - korunka), nebo je rakovina v celé rostlině a je lépe koupit stromek nový? Je na M7 a má cca 15 let, plodí pěkně. Díky za radu. Lída

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18317) - 92.38 (?), 1.7.2019 16:40

Nemyslím si, že rakovinou je prolezlý celý strom a že by se kvůli tomu musel úplně odstranit. I tak má problém má dvě roviny:
1. Tou první je stáří stromu. Patnáctiletý kmen bude mít dost problémů, aby se zahojila řezná plocha.
2. I když odstraníte napadenou část stromu, neodstraníte příčinu, která k černání kůry - rakovině - vedla. Asfyxie kořenů, spodní voda, utužená půda, namrznutí,...? Ale zkusit se to dá, k tomu bych nějak změnil pěstební podmínky - obrytí, zapravení kompostu, povápnění, meďnatý fungicid,...

host - 248.197 (?), 1.7.2019 21:41

Děkuji moc za rady. Myslím, že k přenosu rakoviny došlo nejspíš nářadím (nůžky), ono je v osadě napadeno dost stromů, hlavně starších, a ne vždy si člověk uvědomí, že by měl nářadí dezinfikovat. Spodní voda je teď dost hluboko, stromek má mísu, nastýlám trávu (ne ke kmínku), na podzim kompost, zjara cererit a drcené skořápky. Jen je fakt, že zjara jabloně běžně kuprikolem nestříkám, jen poslední dva roky jsem zbylým po stříkání broskví postříkla kmen a hlavní větve (hlavně napadenou část). Ještě jednou děkuji. Lída

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Napojení na novou kanalizaci9.6.2025
Robotická sekačka na chalupu6.6.2025
Filtrace kohoutkové vody6.6.2025
Robotická sekačka na chalupu5.6.2025
Robotická sekačka na chalupu3.6.2025
Levné nářadí - koupit/nekoupit? Jaké a proč?29.5.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz