Nemocn jaboň - foto

host - 154.176 (?)
1.2.2009 22:55

Díky za rady. Zahradu jsem získal teprve nedávno, je pravdou, že řez některých stromů se mi moc nelíbí. Snad se to dá časem napravit i když jsem začátečník. Tato jabloň je na dost podmáčeném stanovišti, podle informací je více jak 10 roků stará a má vždy maximálně 10 - 15 jablek. Jiné jabloňě jsou stříhány podobně a poldí bez větších problémů. Toto onemocnění (mechanické poškození) má pouze tato. Já se tedy přikláním ke konečnému řešení - pofrčí do kamen. Ještě bych se rád zeptal, jestli existuje jabloň, které nevadí vyšší hladina spodní vody, nebo jestli existuje jiný ovocný strom, kterému nevadí, že na jaře je hladina spodní vody asi 50 cm pod povrchem. Ještě jednou děkuji za radu.    Ž.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
Žán - (2) - 154.176 (?), 1.2.2009 16:15, zobrazeno: 8016x

Dobrý den, rád bych se vás poprosil o radu. Již minulý rok na jaře jsem si všimnul, že se mi z mé mladé jabloně loupe kůra. Chtěl bych se Vás zeptat, jestli zde s tímto problémem nemá někdo zkušenos, co toto zapříčinilo a dá se s tím něco dělat, nebo mám jabloń zlikvidovat? Díky všem za informace a radu. Žán.

Bez názvu
Bez názvu
Bez názvu
Bez názvu

romila - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (914) - 100.174 (?), 1.2.2009 20:19

Dobrý večer, můj názor se Vám zřejmě líbit nebude. Mám obavu, že Vaše jabloň se rozhodla ukončit své trápení sama a zlikvidovat se. Moc se jí nedivím. Možná při dobré vůli nějaká ta prasklinečka by se dala připsat velkým výkyvům teplot a následném způsobení mrazové desky, ale: vypadá to spíš, že si s řezáním nebo stříháním moc velikou námahu nedáváte. Necháváte veliké "čípky", "bradavice", zřejmě při řezání nenaříznete větev zdola a nedoříznete zhora a pak ránu nezačistíte. Vypadá to, že spolu s odstraněnými větvemi odštípnete i klínek kůry, která pak dále praská. Řekla bych, že je to tedy způsobeno -bohužel- Vaší ne úplně dobrou péčí o jabloň. Při odstraňování větví a větviček, je nejlepší řez na větevní kroužek, řez pěkně začistit nožem, u silnějších větví zatřít a tam kde přeci jen od řezu došlo k sebemenšímu vytržení kůry, je třeba použít stromový balzám a důkladně zamáznout. Zkuste okraje prasklin začistit i teď, zbytečné čípky odstranit a zatřít strom. balzámem pro zimní období. Uvidíte, jak bude jabloň reagovat, třeba se ji podaří zachránit. Přeju trpělivost a hodně zdaru. M.R.

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18317) - 77.39 (?), 1.2.2009 21:05

Souhlasím s paní Romilou, že všechny zásahy řezem asi nebyly podle předpisů, ale nemyslím si, že to bylo hlavní příčinou rozsáhlých nekróz na větvích. Spíš bych si tipnul na mrazové poškození, možná nevyzrálých pletiv, možná přehnojených dusíkem, možná s vysokou hladinou spodní vody, možná mimořádně náchylné odrůdy. Současně je ale patrné, že strom z okrajů docela dobře regeneruje a čerstvých nekróz je málo. Zkusil bych odstranit to, co je suché, stromek obrýt,  dopřát mu vzduchu ke kořenům a řádnou výživu.

host - 185.138 (?), 1.2.2009 22:22

V tomhle rozsahu je to forma rakoviny, u jednoho stromu to mám i na neřezaných větvích, i po zmlazení a přeroubování to dělá na krásných nových přírůstcích znovu. Moje řešení je konečné.

Rozhodně nebudu říkat, že je to vaše vina. Doporučuji likvidaci včetně dřeva neodkládat.

host - 154.176 (?), 1.2.2009 22:55

Díky za rady. Zahradu jsem získal teprve nedávno, je pravdou, že řez některých stromů se mi moc nelíbí. Snad se to dá časem napravit i když jsem začátečník. Tato jabloň je na dost podmáčeném stanovišti, podle informací je více jak 10 roků stará a má vždy maximálně 10 - 15 jablek. Jiné jabloňě jsou stříhány podobně a poldí bez větších problémů. Toto onemocnění (mechanické poškození) má pouze tato. Já se tedy přikláním ke konečnému řešení - pofrčí do kamen. Ještě bych se rád zeptal, jestli existuje jabloň, které nevadí vyšší hladina spodní vody, nebo jestli existuje jiný ovocný strom, kterému nevadí, že na jaře je hladina spodní vody asi 50 cm pod povrchem. Ještě jednou děkuji za radu.    Ž.

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18317) - 94.12 (?), 2.2.2009 6:58

Vyšší hladina, pokud vím, nevadí akorát drobnému ovoci. Z jabloní je relativně odolná kvalitní starší odrůda Ingrid Marie (nebo její mutace Karin Schneider).
   Jinak, znám pěstitele v mrazové kotlině, kterým i při vší péči vypadá takto většina jabloní. Pěstováním ovoce na vývoz by se asi neuživili, ale jejich rodině úrody v pohodě stačí.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Bazén Vario V6 - nutnost obsypávky?22.6.2025
Filtrace kohoutkové vody13.6.2025
Filtrace kohoutkové vody12.6.2025
Napojení na novou kanalizaci11.6.2025
Filtrace kohoutkové vody11.6.2025
Napojení na novou kanalizaci10.6.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz