Návaznost zrání odrůd
|
|
|
|
|
 |
 |
|
Marie Klára - Stříbrný Zahrádkář (187) - 41.2 (?), 7.9.2010 10:48, zobrazeno: 8194x
Ráda bych měla na zahradě takové odrůdy jablek, aby mi od léta do podzimu navazovala doba jejich zralosti. Jde mi o to, aby bylo vždy nějaké k utrhnutí a přímé konzumaci. Pro zimní si samozřejmě sáhnu do sklepa.
Zatím jsem dospěla k této návaznosti: Průsvitné > Ametyst > Red Melba > James Grieve. K dispozici mám dále Matčino a Rajku. Prosím o radu, jaké další podzimní odrůdy bych mohla doplnit, aby navazovaly na jmenované.
Jižně orientovaná zahrada u Českých Budějovic 380 mnm.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
Marie Klára - Stříbrný Zahrádkář (187) - 41.2 (?), 8.9.2010 11:42
Nevyjádřila jsem se zcela přesně. Matčino bych mohla naroubovat, ale raději bych něco jiného "modejnějšího" navazujícího na James Grieve. Z pomologií a internetových údajů se návaznost dost přesně dovodit většinou nedá.
O Vás, pane Vysloužile, vím, že pěstujete spoustu odrůd a máte tedy velký přehled. Z uvedených mi nejvíce chutná Melba a James Grieve, tedy spíš něco křehkého jako Melba nebo lahodně nakyslého jako James Grieve.
Děkuji
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 180.241 (?), 10.9.2010 8:51
Z starých spolehlivých odrůd se hodně dlouhou dobou spotřeby vyznačuje parména zlatá zimní. U nás, severní podhůří Beskyd, je možné spadaná jablka jíst už takový týden, téměř od začátku září, zralé parmény na stromě k trhání do sklepa budou tak první týden v říjnu a ve sklepě vydrží minimálně do vánoc, v dobrém sklepě do ledna. Takže parménou je možné pokrýt až 4 měsíce. Jiná jablka jsou možná chutnější, ale třeba jen v úzkém časovém rozmezí, podzimní třeba jen 14 dnů, měsíc...
|
|
 |
|
 |
 |
|
Marie Klára - Stříbrný Zahrádkář (187) - 41.2 (?), 10.9.2010 9:05
Vzhledem k tomu, že letní a podzimní odrůdy budu mít přiroubované všechny na jednom stromě (čtvrtkmenu), tedy od každé i časem jen několik desítek kusů ovoce, stačí mi i takové.
Přesto zkusím Desert, když už jsem vsadila i na jiné nerezistentní. Ještě jsem ho neochutnala, ale čtu zatím samou chválu.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 180.241 (?), 11.9.2010 10:21
No, několik odrůd na jednom stromku vypadá velice dobře v katalozích, ale ve skutečnosti je takové pěstování extrémně náročné. Musíte velice citlivě jednotlivé odrůdy řezem, popřípadně ohýbáním letorostů vyvažovat v růstu, aby jedna dvě odrůdy nepřevážily a nezahubily ostatní. Pokud v tom nemáte velice velké zkušenosti, tak se do toho raději nepouštějte. Rozumné množství jsou tak maximálně dvě odrůdy na jednom stromku, spíš ale na nějakém větším, tak okolo 5 metrů vysokém na středně vzrůstné podnoži než na nějakém malém dvoumetrovém.
To už máte lepší důkladně do hloubky připravit půdu několikaletým organickým či zeleným hnojením a rytím do hloubky případně u hodně jílovitých těžkých půd přidat třeba horší písek nebo otlučenou omítku ze starých baráků a pak tam zasadit stromky s jednou odrůdou na slabě vzrůstné podnoži, třeba M9, co vyrostou tak do těch 2 metrů. Tak se vejde víc odrůd i na malý pozemek.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 153.9 (?), 12.9.2010 1:03
Jsou odrůdy, které se dají jíst už teď a přitom jsou zimní. Například v našich podmínkách, kdy jsou ještě na stromku poslední plody Hany (jíme je už asi měsíc) a Nela je tak právě akorát, si již s radostí utrhnu Akane a Goldstar je už taky k jídlu, byť se jedná o pozdní odrůdu. Teoreticky by Vám tedy tyhle čtyři odrůdy měly vystačit na období od poloviny srpna do dubna.
Prakticky ovšem se může stát, ža se vám i chutná odrůda přejí a s radostí sáhnete po jiné, byť méně chutné.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
Marie Klára - Stříbrný Zahrádkář (187) - 41.2 (?), 20.9.2010 9:08
Právě proto, abych nejedla pořád dokola jednu, byť "dokonalou" odrůdu, přiočkovávám či přiroubovávám odrůdy další (i zimní). Řezem samozřejmě vyváženost odrůd udržovat budu. Vím, že stromy nebudou dokonale souměrné, ale o to mi nejde (mimochodem, můj nejoblíbenější strom v dětství byla křivolaká víceodrůdová hrušeň). Navíc zahradu chci mít klasickou, žádná štíhlá vřetena. Strom, na který se nedá vylézt, u mě není strom
|
|
 |
|
 |
 |
|
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář (18319) - 65.50 (?), 20.9.2010 11:48
Nejde jenom o souměrnost takového víceodrůdového stromku. Tak, jak říkal host 180 241, bujně rostoucí odrůda umí krást té slabší mízu, takže roste ne její úkor a ta slabá odrůda časem zastaví růst a může i zaschnout. Je-li rozdíl ve vzrůstnosti velký, ani řez nepomůže. Navíc se prohloubí odchylky v plodnosti. Slabě rostoucí odrůda se přeplozuje drobnými plody a silně rostoucí naopak sníží plodnost.
To jsou ale extrémní situace. Pokud zvolíte k sobě odrůdy s podobnou růstovou potencí, mů§žete se snadno problémů vyvarovat. Mimořádně bujných odrůd (Boskoop, Jadernička, Grávštýn) je už v sortimentu málo, stejně tak těch velmi slabě rostoucích (Clivia, Breuhahn, Bernské r...)
Nejlepší je přiroubovávat jibné odrůdy k co nejmladšímu stromku. Vznikne tak jedno celé rameno jiné odrůdy.
|
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|