Nákup - ovocných stromů?

host - 143.211 (?)
27.3.2007 20:45

Zdravim

Z Moravy sice nejsem, ale z vychodu ano, Sleysko, Opavsko. Co se tyce tecg prekonanych odrud, casto navstevuji ruzne stare yahradz, kdzy pak porovnam urodu a kvalitu ovoce ze stromu starych s novzmi odrudami na zakrscich casto je kvalitnejsi ovoce prave na tech starych stromech. Letos to bylo obzvlaste markantni, zakrsky si to vodu nevztahlz a ovoce bzlo vesmes drobne. Problem veg. podnozi vidim i v tom, ze jsou atraktivni pro hryzce a ze strimz na nich trpi rakovinou, ktera znicila 9 z 10 nasich zakrsku. Mame 60 lete jablone a plodi prakticky kazdym rokem, je to taky o udrzbe. Co se tyce chuti, chodske jsem bohuzel nejedl, ovsem celkove maji stare odrudy vyhodu v tom ze nabizeji mnohem sirsi skalu chuti, vuni, barev, tavaru, velokosti atd. Myslim, ze maloktere jablko muze konkurovat matcinemu, jonathanu, ci strymce v idealni zralosti. Z novych jabloni bzch zminul sampion, to je dle me jablko chutove fakt nic moc, ta divna konzistence, nachzlnost na otlaceni, meli jsme ho, uz nemame, podlehl rakovine a nevadi mi to. Dobry je rubin, ovsem treba takove panenske, panove a damy, to je vec, muzeme strepat a nic se nedeje, vse zaschne, a ta chut, mnam, mnam, stavnata s typickym panenskzm aromatem, jde taky o to vazit si ovocnarske kultury a historie, tzhle stromy k ni jednoznacne patri, z obrazu dnesniho venkova se mi v mnoha oblastech chce brecet, uroven ovocnarstvi a vubec citu ke krajine je fakt miziva.

Ondra

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

host - 143.211 (?), 27.3.2007 20:45

Zdravim

Z Moravy sice nejsem, ale z vychodu ano, Sleysko, Opavsko. Co se tyce tecg prekonanych odrud, casto navstevuji ruzne stare yahradz, kdzy pak porovnam urodu a kvalitu ovoce ze stromu starych s novzmi odrudami na zakrscich casto je kvalitnejsi ovoce prave na tech starych stromech. Letos to bylo obzvlaste markantni, zakrsky si to vodu nevztahlz a ovoce bzlo vesmes drobne. Problem veg. podnozi vidim i v tom, ze jsou atraktivni pro hryzce a ze strimz na nich trpi rakovinou, ktera znicila 9 z 10 nasich zakrsku. Mame 60 lete jablone a plodi prakticky kazdym rokem, je to taky o udrzbe. Co se tyce chuti, chodske jsem bohuzel nejedl, ovsem celkove maji stare odrudy vyhodu v tom ze nabizeji mnohem sirsi skalu chuti, vuni, barev, tavaru, velokosti atd. Myslim, ze maloktere jablko muze konkurovat matcinemu, jonathanu, ci strymce v idealni zralosti. Z novych jabloni bzch zminul sampion, to je dle me jablko chutove fakt nic moc, ta divna konzistence, nachzlnost na otlaceni, meli jsme ho, uz nemame, podlehl rakovine a nevadi mi to. Dobry je rubin, ovsem treba takove panenske, panove a damy, to je vec, muzeme strepat a nic se nedeje, vse zaschne, a ta chut, mnam, mnam, stavnata s typickym panenskzm aromatem, jde taky o to vazit si ovocnarske kultury a historie, tzhle stromy k ni jednoznacne patri, z obrazu dnesniho venkova se mi v mnoha oblastech chce brecet, uroven ovocnarstvi a vubec citu ke krajine je fakt miziva.

Ondra

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18317), 28.3.2007 19:33

Já Vás úplně chápu, ale obávám se, že cesta zpátky už nevede. Globalizace přišla i mezi jablka a diktát supermarketové kultury tlačí i šlechtitele k produkci univerzálních eurojablek standartního tvaru, velikosti, vybarvení a chuti.
   Je to jako s osobními auty. Kdysi jezdilo jen pár značek, ale jak krásné a tvarově rozmanité byly vozy 20. až 60.let! Co by řekli tehdejší konstruktéři dnešním vozům  desítek firem, ale stejných siluet - hatchback, kombi a s kufrem? Budou chtít v budoucnu milovníci veteránů sbírat auta, která se liší jen emblémem na kapotě?
    S jablky je to, bohužel, stejné. Podobná vlna nových a problematických odrůd už tu byla asi před 25 lety, kdy se do zahrádek tlačily cizí odrůdy typu Spartan, Linda, Lobo, Macoun, Spencer, Cortland, Juno, Jonadel, Jodagold, a plno dalších . Nepružná komunistická administrativa, spíš než co jiného, rozšíření sortimentu  nepřála. Už tehdy jsem tvrdil, že nové odrůdy chutnají stejně, jsou naparfémovaná a jako z plastu. Navíc citlivé na choroby. A v tom je trochu dnešní problém. Globalizované novinky, tak masově se tlačící do našeho přebujelého sortimentu jsou na rozdíl od těch dřívějších odolné vůči chorobám. To je v dnešní odsířené době stejně důležité, jako jízdní vlastnosti a menší spotřeba globalizovaných aut.
   Nemůžeme chtít, aby Škodovka vyráběla Populáry, ani po Sempře, aby šlechtila Panenské a prodávala Strýmku. Je to v našich rukou.  Potřebujeme jen více odvážlivců jako je Radim Pešek v Bojkovicích a víc nadšenců, jako je pan Ondra tady v diskuzi.

Hráběnka - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (391) - 242.231 (?), 18.5.2008 16:56

Myslím, že výše napsané platí i po roce. Chtěla bych zaměnit v zahradě asi 200 mnm jeden starý, nemocný, ale stále plodící ořešák za dvě až tři jabloně. Přečetla jsem, co se dalo, přála bych si lusknout prsty a mít staré spolehlivé stromy. No, nejde to. Zahrada je u Kolína, daří se tam třešni a švestce, dovezené z jižní Moravy. Půda celkem slušná, většinu dne na slunci, okolo u sousedů vzrostlé okrasné stromoví, které chrání. Udělala jsem předvýběr podle všemožných příspěvků zde na fóru a zároveň podle nabídky nejbližší školky. Nejsem přítel chemie a poskakování kolem rostlin každý den, raději ať mají klid na práci.

Prosím, pomožte mi vybrat:

letní-Hana; podzimní- Gala; zimní- Angold, Bohemia, Karmína, Otava, Rubín.

Díky za všechny diskuse, sice mám hlavu jak věrtel, ale začínám to trochu chápat. H.

romila - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (914) - 111.115 (?), 18.5.2008 20:04

Pane Ondro, musím vám dát za pravdu, protože máte podobně vyvinuté chuťové pohárky jako já. Průsvitné letní a James Grive si vychutnávám a moc se těším na své vysněné Panenské české a Malinové hornokrajské, které jsem na podzim vysadila. Už teď cítím tu vůni a chuť. Míla

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18317) - 77.39 (?), 18.5.2008 23:43

Gala mi nepřijde až tak podzimní, spíš zimníů. Co takhle Vanda?
   Ve výběru zvolených zimních neprohloupíte, ať zvolíte kterýkoli

Hráběnka - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (391) - 242.231 (?), 19.5.2008 11:38

V nabídce blízkého zahradnictví Vanda není. Jěště mám prosbu: dá se nějak popsat chuť vyjmenovaných zimních odrůd? Ráda bych se dočkala takových, které jsou šťavnaté, křehké a sladké.

Děkuji. H.

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18317) - 85.27 (?), 19.5.2008 15:00

Z uvedených odrůd jsou všechny šťavnaté, křehké a sladké. Každá ale trochu jinak.

Hráběnka - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (391) - 242.231 (?), 19.5.2008 16:10

Ještě jeden dík. Už se těším na podzim. Strávím dumavé odpoledne u zahradníka, něco vyberu, zasadím (podle podrobných pokynů, které jsem tady nastudovala) a pak budu vychovávat a čekat na první úrodu. Asi tak čtyři roky (?) 

Ale v okolí jsou jablečné sady, tam budu zatím nakupovat jejich úrodu.

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18317) - 85.27 (?), 19.5.2008 22:17

Krátká a subjektivní charakteristika Vašich zimních odrůd: 
Angold +l plodnostm vzhled, nenáročnost,
           - chuť
Bohemia + vzhled, velikost, chuť
           - šlahounovitý růst, kratší skladovatelnost
 Karmína + rezistent, skladovatelnost
           - menší plody
 Otava   + rezistent, skladovatelnost, chuť
           - nároky na teplo, nevýrazné žluté zbarvení
 Rubí = Bohemia.

Hráběnka - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (391) - 242.231 (?), 20.5.2008 19:31

Pane Vysloužile, další velké díky. Dnes jsem byla v obchodě a obhlížela jablka, měli Jonagold a Idared a další si už nepamatuji. Protože vím, jak ty dva druhy chutnají, mám další vodítko (tedy-J. a I. nebrat v žádném případě).

Ještě dodám, že když vidím ovoce, zeleninu, kytky, skoro cokoliv, dokonce i thuje, vzpomenu si na toto báječné fórum a je mi dobře. Za to díky všem, kdo sem píší. H.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Filtrace kohoutkové vody13.6.2025
Filtrace kohoutkové vody12.6.2025
Napojení na novou kanalizaci11.6.2025
Filtrace kohoutkové vody11.6.2025
Napojení na novou kanalizaci10.6.2025
Napojení na novou kanalizaci10.6.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz