Melrose a Gloster



host - 178.235 (?)
16.10.2015 9:03

Připojuji se k dotazu : nejpravděpodobněji o Glostery jde.Mám je.Vydrží dlouho také díky pevné slupce.Skládková hniloba však není výjimkou.  AB 

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   Předchozí příspěvky  |  <  6,  7,  8   
                     
host - 68.74 (?), 15.10.2015 21:25

Petře,
už je to sice dávno, co jsem pěstoval Glostry. Myslím však, že na obrázku to Gloster je. Tvar plodu, výrazné žebrování, především v oblasti kalicha i ta vysoká násada plodů tomu napovídají.
U mě, v některých letech, mívala část plodů sklovitou dužninu, jindy zase některé plody měly zaplísněný jádřinec. Tenkrát jsem měl velmi omezenou možnost aplikovat fungidy.
No, nechť se vyjádří další.
Zdraví V.V.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10100) - 70.240 (?), 15.10.2015 21:48

Zdravím, pane Václave. Vlastní Glostry nemám, ale se všemi kupovanými plody, ať už byly z Hané nebo z ciziny, jsem byl velmi spokojen. Příjemná lehká navinulost z jemnou příchutí červeného deliciouse. Tyhle krásné plody na fotkách jsou pěstované v nadmořské výšce 470 metrů, takže jestli bude ta krása podpořená i správnou chutí, to nevím. 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 184.133 (?), 3.2.2016 10:55

Za dva týdny nejspíše sním poslední Glostery ze zahrady. Nevím jak je to možné, ale i dvě jablka stejně velká, stejně vybarvená mají různou chuť. Část jich v bedně praská přezráním, část je tvrdě moučnatá a kyselá. Ale teď jsem jedl jeden, který opravdu odpovídá popisu Petra z Pardubic. lehce navinulý, s jemnou příchutí červeného deliciousu. Vedle Topazu, Lipna, žlutých Bohemií, Karmíny je to něco jiného. Stejně jako Lipno se nehodí na štrúdl, letos obdobně trpěl hořkou pihovitostí, ale patří k odrůdám, které plodí pravidelně a vždyycky jablka solidní velikosti. No a protože je spíše na průvanu než za větrem, poslední roky neměl ani nijak významnou strupovitost. Nebo mám na zahradě nějakou divnou formu, která žere v listech a trošku i v plodech Topaz a Gloster jí nechutná. Ivan z okenka 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10100) - 70.240 (?), 4.2.2016 17:44

Docela tomu věřím, Ivane, i když vlastní glostříky stále nemám a letos jsem ani žádné nekupoval. Vybírám zásadně menší až středně velké plody, příliš velké mně nevyhovují, ale poslední dobou jsem s kvalitou českých menších Glostrů problémy neměl. Byly všechny stejně chutné.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 178.235 (?), 16.10.2015 9:03

Připojuji se k dotazu : nejpravděpodobněji o Glostery jde.Mám je.Vydrží dlouho také díky pevné slupce.Skládková hniloba však není výjimkou.  AB 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
morvai - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (158) - 166.60 (?), 4.2.2019 14:42

Tak čo sa odrôd Gloster a Melrose týka, tak ja som ešte dávnejšie robil u nás v dedine 13 rokov vo vinohradníctve a ovocinárstve, a pamätám sa že niekedy tak okolo roku 1996 na jeseň ked sme v sade oberali jablká, ja som tam robil traktoristu a vinášal som von kontajnery z radov, a mal som sem tam voľnú chvíľu, tak som traktorom vždy odbehol do ešte neozberaných radov jablk a vždy som si chcel pozbierať tie najkrajšie jablká pre seba domov, tak sa pamätám že niekedy okolo toho roku 1996 boli na odrodách Gloster a Melrose na niektorých stromoch jablká veľké okolo 1kg, bolo to niečo extrémne a samozrejme že som si z nich dosť veľa zobral aj domov, lenže tie obrovské plody sa my už okolo vianoc začali z vnútra kaziť a do jari my z nich neostal ani jeden.V dalších rokoch som už potom nič podobné nevidel a už pochybujem že ešte niekedy uvidím také veľké jablká, mali určite veľkosť litrového pohára niektoré, len škoda že som ich vtedy ešte nemal ako odfotiť.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
morvai - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (158) - 166.60 (?), 4.2.2019 17:43

A aby sme mali predstavu o veľkosti tých veľkých Glosterov a Melrosov, tak tu dám fotku letnej hrušky Margherita, na ktorej som mal v lete prvý plod, a dám tu dve fotky rajčín ktoré sa my v lete urodili.Tie rajčiny dávam len kôli porovnaniu, že tie jablká boli vtedy ešte väčšie od nich.




Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Ivan Hlavatý - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4384) - 234.205 (?), 4.2.2019 17:55
Morvai: Áno, Gloster môže dosiahnuť úctyhodnú veľkosť aj hmotnosť. A tie čo spomínate boli možno aj "nadopované" dusíkom. Pre mňa osobne je nadmerná veľkosť plodov jedným z najväčších mínusov danej odrody (myslím to všeobecne, nielen Gloster). S nadrozmernosťou ide väčšinou ruka v ruke aj redšia dužina, čo znižuje jednak konzumnú kvalitu, ale najmä skladovateľnosť. Obzvlášť ak tam bol pridaný počas vegetácie ten dusík. Gloster sám osebe má ako odroda navyše sklon k fusariovej hnilobe jadrovníka počas skladovania, a to aj u "normálne" veľkých plodov. Ideálne jablká z úrody na konzumáciu aj skladovanie sú strednej veľkosti (brané v korelácii ku geneticky danej veľkosti plodov tej-ktorej odrody). Už som tu kedysi spomínal radu ktorú som pred mnohými rokmi dostal: synku, malé jablká daruj neprajníkom, veľké priateľom a stredné si nechaj. IH
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
morvai - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (158) - 166.60 (?), 4.2.2019 18:15

Samozrejme máte pravdu pán Hlavatý, postupom času som aj ja prišiel na to, že nie je dôležitá velkosť ovocia, skôr sa už teraz riadim podľa jej chuti.Vysadil som napríklad aj marhuľe Pinkcot a Hargrand, ktoré majú plody aj cez 100 gramov, ale tá chuť dosť škrípe pri týchto odrodách a podobne som dopadol aj s obrovským Topgigantom pri slivkách, taká Hanita je predsa len iné cafe..Snažím sa už teraz vysadzovať odrody skôr podľa chuti a nie veľkosti plodov.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10100) - 70.240 (?), 14.10.2020 15:43

Nezlobte se, ale já mám z prvních Glosterů velkou radost. Jestli zase jednou vysvitne slunce, pokusím se udělat nějakou lepší fotku otrhaných plodů. Tato odrůda je milá jak vzhledem, tak chutí. Možná, že existují ještě chutnější kříženci RED DELICIOUSU nebo jeho mutací, ale Gloster i Melrose nejsou špatná varianta. Melrose nechám ještě na stromě. Patřte i Vy do "fan klubu" Glosteru?

Gloster
Gloster
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  <  6,  7,  8   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Úprava vody magnetickým polem12:13
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?10:37
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?28.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika