Lidská moč jako dusíkaté hnojivo k ovocným stromům



   Předchozí příspěvky  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
                  
Walter - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1252) - 168.21 (?) 
3.12.2017 7:51

Četl jsem o tom dost a v příspěvku výše jsem nechal odkaz na youtube. Založením nového tématu v těchto měsících jsem chtěl rozjet debatu o zkušenostech u nás. Pro spoustu zahradních kolonií, kde nemají rozvod kanalizace, může být zužitkování moči zajímavá alternativa přihnojování. A proto mě překvapilo, že to někdo může brát jako vtip, či dokonce úlet.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
                     
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10100) - 70.240 (?), 3.12.2017 9:36

Něco jiného je čůrat do myší díry a něco jiného je skladovat a později manipulovat s páchnoucí močí. Kopřivový zákvas taky smrdí, ale přece jen je to výluh rostlinného původu. Lidé to taky neradi vidí, kupodivu i na vesnici a pranic není platné tvrzení, že šetříte vodu na splachování toalety. Prostě jste prasata a hotovo. frown

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10100) - 70.240 (?), 3.12.2017 14:41

 Milane, to sis špatně vyložil. Žádná pravda se nekoná. Ke skladování moči se nechystám, ale odsuzovat někoho, kdo se vyčůrá na zahradě taky nehodlám. Na rozdíl od jiných. 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Walter - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1252) - 168.21 (?), 3.12.2017 14:51

Tak to já se ke skladování moči chystám. Mimo jiné mám chovám taky králíky a jejich moč už léta sbírám do plastových kanystrů, na jaře ředím vodou a zalévám pod stromy. Tak mi nepřipadne nesmyslné zkusit totéž udělat s vlastní močí.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10100) - 70.240 (?), 3.12.2017 14:57

Nesmyslné to určitě není. Je dobře, že jste založil tohle vlákno. Kdyby mně nebylo z těhle smradů šoufl, dělal bych to taky. smiley

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 18.79 (?), 3.12.2017 18:44

už jsem to tu kdysi psal v podobném tématu. Vlastní moč sbírám už dobrejch deset let, teď slejvám i nočník po nejstarší dceři, takže je hnojiva je čím dál víc. praktikuju to tak, že mám na na záchodě žlutej kanystr od sava a když to na mě přijde, odšroubuju víčko, namířím a hnojím. existují i kanystry se širším hrdlem, ale i ty savové zaručují při troše pozornosti komfortní a bezztrátový přenos. rozhodně se mi od té doby nestalo, že proud, nebo jeho část skončil někde, kde neměl:) nejsem ekoterorista ani chorobnej spořil, ale když si uvědomím, kolik čistý vody jsem nenalil zbůhdarma do kanálu a kolik kvalitního hnojiva mi skončilo na zahrádce, dělá mi to pokaždé takový dobrý pocit. manželka je rozumná a vůbec jí to nevadí, dokáže i ocenit, že k něčemu takovému nenutím jí (protože tak široký hrdla ty kanystry nemaj:)), takže s tím nemám žádnej problém, jen zisk. plný kanystry vozím na kompost, nebo ještě líp, mám velkou hromadu slámy ke kompostování, kterou tím polévám, stejně bych jí musel hnojit, takže jeden klad vedle druhého...

škoda, že takhle jednoduchý to není s pevnou částí, za ty roky by to už byla slušná halda:), ale přece jen, už by to takhle čistý nebylo (u tý močky to sice při otevření lehce zavane, ale to se na záchodě stává tak jako tak, a komu to vadí, ten častěji vylévá a vyplachuje kanystry) a bylo by potřeba to nějak sterilizovat. i když, až bude nějaká vyřazená mikrovlnka...

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 67.66 (?), 3.12.2017 22:37

Z čistě zahradnického a vodušetříího hlediska se tomu lití moči na kompost a do slámy nedá nic vytknout. Ale existují jisté společensko - hygienické stereotypy, které není na škodu dodržovat.
   Je prokázáno, že mytí rukou po malé či velké potřebě nemá v malých domácnostech žádný významný vliv na omezení šíření chorob.Přesto to všichni děláme, třebaže voda taky odtéká zbytečně.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 18.79 (?), 4.12.2017 8:37

já to ale nedělám nikde na náměstí, za těch deset let o tom ví jen manželka. ale zrovna tohle je věc, kterou podle mně může odsuzovat jen člověk, který o tom ještě nikdy nepřemýšlel a v prvotním šoku odpálí odsudek od boku, nebo hlupák. první si to rozmyslí a na názoru druhého mi nesejde.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 67.66 (?), 4.12.2017 14:10

já to ale nedělám nikde na náměstí, za těch deset let o tom ví jen manželka

A návštěvy k Vám nechodí? Nebo máte zvláští záchod pro hosty?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 18.79 (?), 5.12.2017 13:40

to jako myslíte, že mám místo záchodu smrdutej kumbál s kanystrama a nutím náhodné kolemjdoucí k přispění, nebo co? na záchodě je normálně pod mísou nebo bidetem čistej pětilitrovej kanystr od sava nebo od jaru, může být i neviditelně zastrčenej, garantuju vám, že byste to nepoznal ani omylem, spousta lidí má tyhle kanystry doma, mnozí i na záchodě, protože právě tam se nejvíc používají. samotný akt plnění je čistší, než močení vestoje do mísy, protože nehrozí úlet bokem, kanystr v pravý,  pták pevně v levý ruce, v řádu vyšších milimetrů nebo malých centimetrů od hrdla, ničeho se nedotýká, díky relativně úzkému hrdlu nic nestříká ven... no, kdo nezkusí, neuvěří.

mezi námi, nikdy bych něřekl, že vzdělaný člověk vašeho formátu vynaloží tolik úsilí ke zlehčení, nebo zesměšnění věci, která prokazatelně nikomu neškodí, navíc přináší pozitivní efekt, byť jeho velikost je diskutabilní. vaše důvody proti jsou falešné, srovnáni s mytím rukou po záchodě není na místě, člověk, který se nemyje může druhé přivádět do nepříjemných situací (byls na hajzlu a teď mi tu šaháš na věci, hladíš děti, podáváš mi ruku, whatever.) skladování zvratků je taky nefér, jednak nevím, kolik toho ročně nazvracíte vy, já zaplaťpámbu téměř nic a když už, rozhodně při tom nemám myšlenky na nějaké smysluplné využití vrženého. takže proti argumenty nemáte vyjma jakési společenské uzance... škoda, že v historii neexistuje žádný příklad toho, jak někdo začal něco dělat jinak, někdy i za prudkého nesouhlasu okolí a dnes nám to připadá normální a prospěšné... oh, wait...

mmch, když tedy za rok podle vašeho výpočtu ušetřím tři stovky v močovině, a to je podle vás za to nestojící, co k tomu ještě připočíst vodu, čistou pitnou vodu, kterou spláchnutím promětím ve špinavou břečku, kolik jí tak může být? za předpokladu, že jdu za den čtyřikrát čůrat a mám moderní záchod, který na to spotřebuje jen tři litry, to mám dvanáct litrů za den. krát 365, to je 4,38 kubíku ročně. to jsou při ceně 50Kč (u nás víc, jinde jistě i méně) další dvě kilča. když pro to získám další členy rodiny, užitek se násobí, navíc voda dolů tězko půjde, že? ale hlavní věc je ta, že já mám při každým vyčůrání dobrej pocit a nikoho dalšího tím nijak neomezuji, vyjma duševní újmy zkostnatělých joudů, co mají pocit, že ví všechno nejlíp a ostatní to musí dělat podle nich (nemyslím přímo vás, přes všechno napsané si mnoha vašich rad tady na fóru velice vážím a pořád v koutku duše věřím, že kdybyste se nad probíraným tématem zamyslel, svoje názory byste přehodnotil. když ne ve smyslu připojení se, tak určitě ve smyslu zesměšňování těch, kteří to zkouší)

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?8:04
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika