Kyslejšie jablká

host - 77.69 (?)
13.3.2015 7:28

Pikantne navinulou chuť mají i Ušlechtilé žluté a Linda. Nejsou rezistentní ale dají se pěstovat bez pravidelných postřiku. Odolnější pak Chodské a Watervlietske mramorovane. I. V.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

host - 24.129 (?), 12.3.2015 18:21

K zohnaniu z uvedených odrôd je momentálne iba Melodie a Karneval. Angold mám zasadený 2 rok ešte nemal úrodu. S tým Topazom, Ontariom, by to mohlo aj stačiť, prípadne ešte to Zvonkové. Mám ešte "klasické" odrody Gloster, Idared, Golden, Šampión, GrannyS. Z nových ešte Goldstar. Minulý rok mi hlodavec komplene zničil odrodu Luna na M9 alebo M26 (vo fóre som to už písal aj nafotil).

host - 77.69 (?), 13.3.2015 7:28

Pikantne navinulou chuť mají i Ušlechtilé žluté a Linda. Nejsou rezistentní ale dají se pěstovat bez pravidelných postřiku. Odolnější pak Chodské a Watervlietske mramorovane. I. V.

sadař vlada z opavy - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (373) - 210.120 (?), 13.3.2015 20:40

Zdravím Ivana

Sortiment máte dobrý, ale nemohu souhlasit s tím, že Angold a Strýmka je kyselý. Také Kordona není kyselá je rozhodně jenom navynulá a je rozhodně sladší než ostatní baleriny a sorta Catz je šťovíková.

Nechápu kde jste přišel na názor, že Strýmka je kámen, když se dá v pohodě v říjnu jíst a je nasládlá. Já se rozhodně bavím o plodech z udržovaných stromů!

sadař vlada

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10682) - 70.240 (?), 13.3.2015 21:31

Pane Vladislave, neberte to ve zlém, ale Strýmka je jedno z nejméně chutných jablek, co jsem tady od Miloše kdy měl. Opravdu jedna velká "prázdnota". Moje nejoblíbenější pomologie a to Dvořák - Vondráček říká zcela jasně, CHUŤ:  je nakyslá, bez vůně a aróma, podřadnější. Celkové hodnocení: chuťově nevyhovuje, ale může se využít k průmyslovému zpracování. Tahle pomologie Dvořák-Vondráček je opravdu podle mě velice důvěryhodná. Podle rozdělení chutí na stupnici: dobrá, velmi dobrá, výborná, se mně tady snad ještě nestalo, abych s něčím nesouhlasil.

PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6669) - 9.135 (?), 13.3.2015 21:40

Lehce pikantně navinulé = křiví ústa, láme vaz...

ivan z okénka - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (800) - 184.133 (?), 16.3.2015 8:15

smiley Pane Kaněro, z toho, co mám na zahradě a znám z okolí mi tohle přijde nejkyselejší (krom toho co bylo jmenováno). Taky jsem dostkrát jedl Angold mnohem chutnější než mám doma, Snad až přejdu z ČK na A-2, M-1 na vřetena na něčem slabším bude líp. Teď můžu jen závidět. Ještě jsem chtěl napsat Jeptišku (Železné), ale tu jsme nejedl, jen jí viděl a popis se ve dvou textech naprosto liší. Jeden píše o nejkyselejším jablku, jeden o jablku sladkém. Oba se shodují v dlouhé trvanlivosti. Strýmka se opravdu dá v říjnu jíst, ať už je ze semenáče nebo z M-9 či jiné slabé typové podnože. Kdo to jablko zná, cukr si v něm najde. Ve sklepě vydrželo až do července a užil jsme si ho dost a dost. Boskop, Strýmka, Kožená reneta, později luxusní Jonatán. A když jsme s tátou vysadili Golden s tím, že mamaka bude mít nějaké sladší jablíčko, prakticky až do 90. let nikdy nedozrálo, i když bylo na stromě pomalu do Martina. A ten název Strýmky? Ten mám od Němců, není to můj výmysl. Sérii CATZ nemám ochutnanou, tak nemohu soudit. Ale jsem rád, že nezatracujete Kordonu. To byste si mohl vysadit i odrůdy z Ruska (býv. SSSR), U nich bych to chuťově viděl na úroveň Oldenburgu. Jestli chcete ozvěte se do soukromí. 

sadař vlada z opavy - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (373) - 210.120 (?), 13.3.2015 20:30

Zdravím p. Petře

Tak to se docela divím, Topaz, který je pro mně šťovík je Booscop dobrý a Vy zase vychvalujete Topaze a Booscop je krutipysk.

Rozhodně je spolehlivější a co je hlavní i větší a to celkově. Red mutace by klidně mohla Topazu konkurovat.

sadař vlada

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10682) - 70.240 (?), 13.3.2015 21:44

Nevím, jestli mně Topaz tolik chutná právě v březnu proto, že se zjemnily kyselinky, nebo, že jsem měl od jeho konzumace v lednu a v únoru přestávku, ale je to tak každým rokem. Březen je prostě Topazův měsíc. Boskopa bych někdy zase rád ochutnal, přece jen mírná renetovitá příchuť koženáčů není určitě špatná. Ovšem ta kyselost byla kapku v "přeháňce".

Mičurin II - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1790) - 165.146 (?), 14.3.2015 9:20

Jako kyselejší odrůda je tu zmiňována Linda a není to poprvé.Trochu mě děsíte.Vybral jsem si ji pro jiné chuťové vlastnosti.Dle malé pomologie Dvořák-Vondráček autoří píší : Chuť je sladká, příjemě     navinulá, aromatická,velmi dobrá až výborná.Letos by se měla ukázat prvními plody poté si udělám úsudek. - Mičurin II (470 m)

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Levné nářadí - koupit/nekoupit? Jaké a proč?16.7.2025
Péče o jezírko na chtě15.7.2025
NEREZOVÝ BAZÉN15.7.2025
Levné nářadí - koupit/nekoupit? Jaké a proč?15.7.2025
Péče o jezírko na chtě9.7.2025
Péče o jezírko na chtě8.7.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz