Kyslejšie jablká
|
|
|
|
|
 |
 |
|
host - 24.129 (?), 12.3.2015 18:21
K zohnaniu z uvedených odrôd je momentálne iba Melodie a Karneval. Angold mám zasadený 2 rok ešte nemal úrodu. S tým Topazom, Ontariom, by to mohlo aj stačiť, prípadne ešte to Zvonkové. Mám ešte "klasické" odrody Gloster, Idared, Golden, Šampión, GrannyS. Z nových ešte Goldstar. Minulý rok mi hlodavec komplene zničil odrodu Luna na M9 alebo M26 (vo fóre som to už písal aj nafotil).
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 77.69 (?), 13.3.2015 7:28
Pikantne navinulou chuť mají i Ušlechtilé žluté a Linda. Nejsou rezistentní ale dají se pěstovat bez pravidelných postřiku. Odolnější pak Chodské a Watervlietske mramorovane. I. V.
|
|
 |
|
 |
 |
|
sadař vlada z opavy - Stříbrný Zahrádkář (373) - 210.120 (?), 13.3.2015 20:40
Zdravím Ivana
Sortiment máte dobrý, ale nemohu souhlasit s tím, že Angold a Strýmka je kyselý. Také Kordona není kyselá je rozhodně jenom navynulá a je rozhodně sladší než ostatní baleriny a sorta Catz je šťovíková.
Nechápu kde jste přišel na názor, že Strýmka je kámen, když se dá v pohodě v říjnu jíst a je nasládlá. Já se rozhodně bavím o plodech z udržovaných stromů!
sadař vlada
|
|
 |
|
 |
 |
|
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář (10682) - 70.240 (?), 13.3.2015 21:31
Pane Vladislave, neberte to ve zlém, ale Strýmka je jedno z nejméně chutných jablek, co jsem tady od Miloše kdy měl. Opravdu jedna velká "prázdnota". Moje nejoblíbenější pomologie a to Dvořák - Vondráček říká zcela jasně, CHUŤ: je nakyslá, bez vůně a aróma, podřadnější. Celkové hodnocení: chuťově nevyhovuje, ale může se využít k průmyslovému zpracování. Tahle pomologie Dvořák-Vondráček je opravdu podle mě velice důvěryhodná. Podle rozdělení chutí na stupnici: dobrá, velmi dobrá, výborná, se mně tady snad ještě nestalo, abych s něčím nesouhlasil.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
ivan z okénka - Zlatý Zahrádkář (800) - 184.133 (?), 16.3.2015 8:15
Pane Kaněro, z toho, co mám na zahradě a znám z okolí mi tohle přijde nejkyselejší (krom toho co bylo jmenováno). Taky jsem dostkrát jedl Angold mnohem chutnější než mám doma, Snad až přejdu z ČK na A-2, M-1 na vřetena na něčem slabším bude líp. Teď můžu jen závidět. Ještě jsem chtěl napsat Jeptišku (Železné), ale tu jsme nejedl, jen jí viděl a popis se ve dvou textech naprosto liší. Jeden píše o nejkyselejším jablku, jeden o jablku sladkém. Oba se shodují v dlouhé trvanlivosti. Strýmka se opravdu dá v říjnu jíst, ať už je ze semenáče nebo z M-9 či jiné slabé typové podnože. Kdo to jablko zná, cukr si v něm najde. Ve sklepě vydrželo až do července a užil jsme si ho dost a dost. Boskop, Strýmka, Kožená reneta, později luxusní Jonatán. A když jsme s tátou vysadili Golden s tím, že mamaka bude mít nějaké sladší jablíčko, prakticky až do 90. let nikdy nedozrálo, i když bylo na stromě pomalu do Martina. A ten název Strýmky? Ten mám od Němců, není to můj výmysl. Sérii CATZ nemám ochutnanou, tak nemohu soudit. Ale jsem rád, že nezatracujete Kordonu. To byste si mohl vysadit i odrůdy z Ruska (býv. SSSR), U nich bych to chuťově viděl na úroveň Oldenburgu. Jestli chcete ozvěte se do soukromí.
|
|
 |
|
 |
 |
|
sadař vlada z opavy - Stříbrný Zahrádkář (373) - 210.120 (?), 13.3.2015 20:30
Zdravím p. Petře
Tak to se docela divím, Topaz, který je pro mně šťovík je Booscop dobrý a Vy zase vychvalujete Topaze a Booscop je krutipysk.
Rozhodně je spolehlivější a co je hlavní i větší a to celkově. Red mutace by klidně mohla Topazu konkurovat.
sadař vlada
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |