Konec pesticidů pro zahrádkáře?



host - 182.227 (?)
3.5.2013 21:25

Přeci jen něco zajímavějšího než večerní sobotní program v televizi.Musel jsem si příspěvky dvakrát přečíst abych aspoň trochu se pokusil zjistit proč p.xx.209 je tak vyvedený z míry.Nepřišel jsem na to.P

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   Předchozí příspěvky  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
                     
PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6460) - 9.2 (?), 3.5.2013 17:55

Na dva v jednom. Víte, ono je to o názvosloví. A o pletení dvou věcí dohromady. Co dělají včely a co dělají lidé. O nepochopení výrazu. A o tom, že včelař si myslí, že zachraňuje lidstvo. Opravdu by mne zajímalo, jak se liší nektarodárné rostliny, které slouží za pastvu čmelákům a samotářkám od nektarodárných rostlin, které slouží za pastvu včele medonosné. Proč čmeláků a samotářek přibyde v místě, kde před tím byly včely ve značném množství a najednou nejsou. Kvůli nedobrým sousedským vztahům, že spolu nemluví? 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Michal. - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (711) - 8.222 (?), 3.5.2013 18:14

Samozřejmě průnik tu je, ale ne stoprocentní. Je všeobecně známé, že včely do dlouhých trubek nedosáhnou, pak nastoupí čmeláci s dlouhým sosákem. A samotářky zase dobře opylují třeba vojtěšku, protože jim nevadí rány do hlavy od napružených pestíků. (Tady je o tom hezký článek.)

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6460) - 9.2 (?), 3.5.2013 18:46

Ale to tak je v celé živočišné říši, v celé přírodě. Nelze přece na dvě stránky opisovat, jak to pisatel zcela přesně a objektivně myslel. Nemá cenu filosofovat o tom, že čmeláci a mellifery si nekonkurují, když pokud je v místě převčeleno, ti čmeláci se tam prostě neuživí. Včely jim vyberou všechno co můžou. A nejen čmelákům. Na tom stojí celá ekologie. A koneckonců i celé včelaření.  Kdyby se čmeláci specializovali jen na jetel, čím by se krmili, když nekvete? Mimochodem, včely lze i na ten jetel úspěšně drezírovat. Ale je to celé v tomhle vlákně off-topic.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 183.209 (?), 3.5.2013 20:13

Je vidět, že je tu spoustu odborníků přes včely. Zrovna vy jste úplně ukázkový.Včely na jetel létají ani je nemusíte "drezírovat".Mimochodem, včely nelze drezírovat na nic. Jsou to stále divoká zvířata a přestože jsou učenlivá, jak bylo výzkumem zjištěno, učí se jen to co sami uznají za vhodné. laugh Co se týče jetelu, tak létají zejména na jetel plazivý, který si nenechají ujít. Že by nezbylo na samotářky a čmeláky je směšné posuzování koexistence hmyzu v přírodě lidskými měřítky. Takto to není.Jsou nektaria rostlin, které včely za sezonu vůbec nenavštíví a nebýt samotářek či čmeláků, nikdo by "nepil závratně dlouho",jak psal Seifert.To samé platí i pro pyl.Čmelák například létá i za nízkých teplot, kdy včely vyčkávají v úle na vhodnější denní teplotu. Další věc je ta, že včely na jaře už jsou ve stovkách připravěny vylétnou za prvním pylem lísek, jív,zatímco čmeláci se probouzí později a teprve hledají kde založit hnízdo. Bude ještě trvat než se objeví první čmeláčí dělnice.Navíc v letech kdy je medovice, včely dají přednost právě medovici před květy. Ještě směšnější je však tvrzení, že lidé zaznamenaly větší výskyt samotářek či čmeláků: Já se ptám kteří lidé? Drtivá většina lidí nerozezná včelu od pestřenky, někdo považuje čmeláka za samečka od včel, natož,aby poznal samotářku od A. mellifera.Kulový zaznamenali. Lidi neblázněte.U nás máme na vesnici několik včelařů, včetně mne a čmeláky, samotářky,vřetenušky, babočky,otakárky vídám každý rok velice často a to i v blízkosti úlů.Zrovna v těchto dnech pokukují samičky čmeláků(jako každý rok!!!) u úlů nalákáni vůní čerstvé sladiny a občas se pokouší očkem(vstup do úlu) dostat dovnitř. Přikládám své foto.Dělnice čmeláka skalního(velice běžný u nás) cca 20m od úlů na květu pcháče se včelou.Všimněte si těch maličkých broučků.Ti se živí pylem.Jsou jich miliony.Jsou skoro v každém květu.Kam se na ně hrabou včely.


Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6460) - 9.2 (?), 3.5.2013 20:35

Včely na jetel létají, ale nerady, právě pro délku květní trubky. Pokusy s drezírováním pro zvýšení výnosu jetelového semene se dělaly snad v 60 tých letech a popisovalo se to v časopise Včelařství. Myslím tím jetel luční, tak mně nechytejte za slovo. Pokud vím, tak včela není domestikovaná a nelze ji ničemu naučit. Taky jsem nepsal, že se včely něčemu učily. Je to pouze hospodářsky využívaný hmyz a nelze ji ochočit a učit. Ničemu se neučí, jen využívá svě reflexy, pudy a schpnosti. Nikde jem nepsal, že lidé zaznamenaly. Nečtete pozorně. Napsal jsem, že to pozoroval Doc. RNDr. Vladimír Ptáček z MUNI Brno, toho času jedna z největších kapacit přes včely (a čmeláky) v republice, na své soukromé včelnici u Brna. Popsal to ve včelařské diskusní skupině a já už to zde nebudu opakovat, slibuju. A opět to celé buď nechápete, nebo demagogicky převracíte. Nejedná se o idylickou vesničku, sem tam s pár úly. Končím s tématem, nemám co dodat.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
rosti&slavik - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1017) - 88.38 (?), 3.5.2013 20:49

Zrovna v těchto dnech vyšel článek,podle kterého včelu medonosnou naučili hledat miny, a jiné výbušné nástražné zařízení.Učili je způsobem, že jim dávali lákavou potravu spojenou se střelným prachem.Tak se milá včela naučila že tam kde je vůně střelného prachu, tak tam bude i zdroj potravy.Udajně jsou v této činnosti účinnější,než psi.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 183.209 (?), 3.5.2013 20:57

Jo "lidé zaznamenali" mi uletělo "i".  Ale jinak čtu pozorně a chápu to velice dobře. laugh Chtete tu trousit moudra, ale včely jste viděl leda tak v televizi.  Jinak slovo "drezírovat" znamená "podrobovat drezuře",takže co...wink Šedesátá léta jsou dávno pryč pane a mě kolikrát stačí to co vidím okolo sebe. Že letají včely intenzivně na jetel plazivý vídám každý rok.Takže, a to Vás nechytám za slovo, létají rády i na te nějaký jetel.Nemáte co dodat, protože tomu nerozumíte.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 182.227 (?), 3.5.2013 21:25

Přeci jen něco zajímavějšího než večerní sobotní program v televizi.Musel jsem si příspěvky dvakrát přečíst abych aspoň trochu se pokusil zjistit proč p.xx.209 je tak vyvedený z míry.Nepřišel jsem na to.P

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
stefanos689 - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (161) - 75.62 (?), 3.5.2013 22:46

Ac casto kroutim nad jeho formulacemi hlavou, tak tady se musim pana PP zastat. Z toho, ze o vcelareni nic nevi bych ho nepodeziral. Urcite nejake znalosti ma, vzdyt sam priznava, ze v minulosti vcelaril. 

Vidim, ze toto pro mnohe asi lehce kontroverzni tema se tady pekne rozjelo a sklouzava to do uplne zbytecnych emoci...

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 96.88 (?), 4.5.2013 7:46

Nevím jak pana xxxx.209,ale mne "vyvedlo z míry" to, že tu někdo šíří zvěsti o tom, že včely drancují potravu čmelákům a samotářkám. laugh Pan PP skutečně asi něco ví o včelách, ale ne mnoho o čmelácích a samotářkách a jiném hmyzu. Pokud chce někdo podporovat tento hmyz musí jim poskytnout potravu(květy) a ne snižovat zavčelení krajiny. Ale s jením s PP souhlasím. Už to tu nebudu dále rozmazávat. laugh

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Propojení dvou topení17.3.2024
Propojení dvou topení16.3.2024
Zapalování Husqvarna 40 nehází jiskru13.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika