Kdy a čím hnojit



   Předchozí příspěvky  |  <  6   
                     
host - 65.144 (?) 
21.10.2013 8:41

Pane Paľo, ja naopak provnavam ceny a nejen u hnoje, ale u vseho. Napr. raselina je take velmi draha, koupil jsem vcelku levne par 250 l pytlu raseliny pro vysadbu boruvek u firmy Sinco Melnik. Ono to totiz dost leze do penez, pokud se ma dat doporucene mnozstvi a jen par gramu (hnoje) ci par litru (raseliny). J.R.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
                     
Wimpi - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2112) - 44.75 (?), 21.10.2013 11:23

Děkuji vám pane Paľo za odpověď na můj dotaz, byť jste ji umístil do jiného příspěvku výše. Dle vaší informace jste použil hnojivo s následujícími parametry, cituji návod:

Kravský hnůj (výrobce Forestina Stř. Hoštice)
Kravský hnůj je čistě přírodní - organické hnojivo. Hodí se nejen pro univerzální použití v celé zahradě pro květiny a okrasné rostliny, ale obzvláště pro zdravou výživu ovoce a zeleniny.
Složení:  1,5% N + 2,5% P205 + 3% K20
Použití:
Aplikuje se z jara nebo na podzim rozhozem na povrch zeminy a poté se vhodným nářadím mírně zapraví do půdy a dostatečně zavlaží. Neobsahuje klíčivá semena plevelů.
Dávkování: Základní hnojení před výsadbou 1,5 - 3 kg na 10 m2, ve skleníku 2 - 4 kg na 10 m2. Dávka na jeden 50 cm truhlík s balkónovými rostlinami 200 - 300 g. Růže a trvalky 100 - 200 g na 1 rostlinu. Zelenina a ovoce 300 - 400 g na 1 rostlinu, jehličnany a jiné okrasné keře 500 - 700 g na 1 rostlinu. Konifery a jiné okrasné keře 600 - 800 g na 1 rostlinu Pro podzimní vyhnojení doporučujeme 3 kg na 10 m2.

Tolik výrobce. Každý ať si na vlastním pozemku hnojí, jak uzná za vhodné. Ovšem z mého pohledu je zde vámi odprezentované hnojení vinohradu kravskými granulemi pouze symbolické (6 kg granulí / 100-hlavý vinohrad), neboť:
1) výrobce uvádí doporučenou dávku hnojiva pro podzimní hnojení 3 kg / 10 m2
2) hnojivo je primárně určeno spíše pro mělce kořenící rostliny (zelenina, truhlíkové rostliny, konifery). Pro případ ovoce - a zejména pro hluboce kořenící dřeviny, konkrétně pro révu vinnou, která má hlavní část kořenů, zajišťujících výživu keřů v hloubce 30 až 100 cm, bych předpokládal vyšší potřebu hnojiva, než například pro záhonovou zeleninu. (Mohu to zjistit přímo u výrobce, soused tam pracuje smiley).
3) obsah minerálů (NPK) v tomto hnojiva je dosti nízký, hlavním přínosem tohoto hnojiva je objemová biologická složka, která vylepšuje půdní strukturu
4) 100-hlavý vinohrad, vysazený v  hustém sponu 2 x 1 m, zaujímá plochu 200 m2. Při jeho hnojení je nutno brát v potaz tuto celou plochu, nikoli pouze nezatravněný pás pod keři (který může teoreticky být široký třeba i jen 10 cm a nebo dokonce i 0 cm). Kořeny rostlin jsou totiž rozprostřeny v celé šíři řady i pod zatravněným pásem a třebaže hnojiva aplikujeme jen na nezatravněnou část, je třeba potřebné množství hnojiva určovat z celé osázené plochy, případně je vztahovat k jednomu keři.

Podle mého názoru jste tedy pro pravidelnou podzimní aplikaci použil dávku hnojiva nejméně 10 x nižší, než je doporučení výrobce. Optimální dávka by byla totiž alespoň 60 kg, nikoli 6 kg. Pokud byste dodržel toto standardní dávkování,  stálo by vás to nejméně 1 400,-Kč (± 55,- EUR)  Předpokládám, že s touto úvahou pravděpodobně souhlasit nebudete, já vaše rozhodnutí o vámi zvoleném způsobu hnojení ale respektuji. Určitě je "lepší něco, než nic".

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Paľo. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1739) - 11.222 (?), 22.10.2013 1:07

Na teoretické prepočty p.Wimpiho odpovedám opäť to isté ako v tomto vlákne dňa 20.10.: Vinič pokladám za draslomilnú plodinu. Prehnojenie dusíkom zhoršuje jeho odolnosť k infekčnému tlaku hubových chorôb, ktorý je v našom vinohrade príšerný. Výrobca peletovaného hnoja uvádza rozmedzie dávok od- do/10 m2 podľa typu pôdy. Keďže 1. pôda v našom vinohrade je ťažká- hlinitá, 2. hnojenie granuľami nie je základné ani zásobné ale udržiavacie=každým rokom, 3. na cesnak vysadený v novembri medzi kmienky viniča príde zjari síran amonný, event. liadok amonný s vápencom, 4. spolu s granuľami hnoja a síranom draseľným je na jeseň zarýľovaný zelený koberec nekvitnúcich náletových burín od susedov=zelené hnojenie, z týchto všetkých dôvodov považujem dávku dusíka za dostatočnú, pričom potrebný dusík bude k dispozícii koreňovej sústave aj na polmetrovom páse v dostatočnej miere a prístupný v správnom období. Znova uvádzam, že pri hnojení sa často neskôr potvrdí pravidlo Menej znamená viac. Pre dorobenie kvalitného vínka je lepšia menšia úroda dobre vyzretých strapcov ako opačne... Práve dnes, vlastne už včera, som do polnoci prešoval 80 litrov prekvaseného červeného bio- rmutu. Vôňa višní a lesných čerešní v pivnici je fantastická.cheeky

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Wimpi - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2112) - 44.75 (?), 23.10.2013 9:47

Inu, to pocukrování vaší vinice kravskými granulemi jste si zdůvodnil náramně, máte to opravdu promyšlené.  A o to vlastně jde, aby byl dotyčný spokojen, jak dobře to dělá. Aby mu jeho práce přinášela radost a potěšení. Takže v daném případě i něžné, symbolické polechtání půdy hnojivem určitě splnilo svůj účel.smiley

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
ivan z okénka - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (800) - 221.3 (?), 21.10.2013 9:38

Něco na tom bude, stromy mají kořeny hlouběji, možná tam ten dusík dojde akorát včas. Ale pokud hnojíte na trávník, a máte ho ve stavu bez provzdušnění či podobného zásahu, dusík zpracovávají bakterie měnící tu odumřelou zelenou hmotu (v ní je pomět C: N pro rozklad silně nepříznivý). Pokud je v půdě pro bakterie dostatek organické hmoty na zpracování, dusíku se vyplaví hodně málo. Nevím jak jste na tom s padáním listí, ale lepší opad listů, jejich rozklad, omezení šíření strupovitosti má zajistit 5% síran amonný stříkaný na listy v době, kdy už není na stromech ovoce.  

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
host - 227.60 (?), 26.10.2013 7:21

Tak toto je vážne vedecká diskusia.Ja len nerozumiem, prečo môj starý otec aj svokor svorne zdôraznovali, že hnojiť hnojom treba cca 1x za 3-4 roky, lebo inak to záhrade neprospeje.Dodržiavam to dodnes, mám uplne plnú pivnicu jablk a hrušiek a musím dokupiť prepravky.Bez striekania.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
<  6   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?8:04
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika