Kam se poděl Šampion?



   Předchozí příspěvky  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 65.50 (?) 
27.9.2011 8:02

Nu, pane Paľo, ono to s těmi vyššími polohami není tak jasné. Mohu odpovědně říci, že například Matčino, jaderničky, ale i Rubín a Bohemia jsou lepší, vybarvenější, šťavnatější právě z vyšších poloh včetně mtazových kotlin. 
  Skutečnost, že jedním z rodičů je choulostivý Golden či Coxovka nemusí sám o sobě mnoho říkat o nárocích dceřiné odrůdy na teplo.. Např Jonadel (Jonathan x Delicious) byl velmi otužilé jablko.
   Nicméně bych rád věřil, že Pinova se osvědčí.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
                     
tatnda - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1196) - 164.4 (?), 27.9.2011 9:42

souhlas s panem Milošem, jsem na sev.moravě, máme golden a není nijak krásný, jako z hyper super, zato ale voní a je tvrdý, né moučný, chuť trocha po banánech a šťavnatý a né napůl jako třeba z itálie, švagr dovezl goldeny z brigády v itálii a byly to jablka jako dvě pěsti, ale chuť žádná, jsou to jablka na oko pěkná, protože oko kupuje a až doma to ochutnáte, mám i rubín a bohemii, krásná... odfotím a hodím to sem

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 135.183 (?), 27.9.2011 15:22
Máte pravdu, omyly sa stávajú aj pri kombinácii génov. Pre šľachtiteľov je to vždy príjemné, keď takýto "omyl" pomôže vylepšiť celkový profil novej odrody. S tým vyfarbením máte tiež pravdu. Je to stará známa vec, že jablká v nížinách sú horšie vyfarbené ako v podhorí, kde na farbu šupky vlývajú väčšie teplotné výkyvy deň/noc, vlhkosť vzduchu, možno aj priezračnosť vzduchu spojená s lepším kontaktom šupky a slnečných lúčov apod. Koxovke vadí suchý vzduch aj keby bola v teplej polohe. V studenom vlhkom Anglicku sa jej darí lepšie.Navyše ju tam nepoškodzujú silné zimné mrazy typické pre kontinentálne klima. Potrvá asi opäť pár desiatok rokov, kým sa z nových odrôd vykryštalizujú tie najplastickejšie a súčasne najchutnejšie. Kiež by bolo za účelom testovania na trhu čo najviac novošľachtencov... Paľo
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 46.80 (?), 28.9.2011 0:07

Zdravím Vás, pane Vysloužil, po delší odmlce reaguji na Váš názor a souhlasím, že některé odrůdy jsou ve vyšších nadmořských výškách lepší, než kdyby se pěstovaly v nížinách. Potrvdím to požadavkem jednoho nejmenovaného nově založeného sadu v Klášterci nad Ohří, kde panují drsné podmínky nedalekých Krušných hor a nechali si tam zasázet Golden delicius a Jonagold právě pro lepší výraznější chuť a u červených odrůd i pro lepší vybarvení. Slupka jablek se vybarvuje nejvíce za časů rozdílných teplot během dne, což tento slunný podzim umožňuje. Ale jsou odrůdy mající tvz dlouhou vegetační dobu a potřebují k vyzrávání pletiv delší čas(o tom ostatně píše nová pomologie, které odrůdy toto vyžadují). Jistě mezi ně patří i starší odrůdy jako Ontario, Idared, Red delicius aj. V nových odrůdách je toho víc.

Šampion vidím jako vysoce plodnou odrůdu podzimního charakteru nebo ranně zimního, kdy prostě do Vánoc by měl být chuťově vynikající. A opravdu "šampion". Podobně jako tady popisujete se chová třeba sloupcovitý Sonet, který je nyní k česání(už padá), a je křuplavý, šťavnatý a sladce navinulý, mírně připomíná otcovský Topaz. Jakmile se přehoupne nový rok, tak tato odrůda náhle ztratí sladkost i kyselost a je pouze šťavnatá. Šampion velmi dobře zakladá plodný obrost a často plodí už ve školce. To je možná to co dělá ze Šampiona levné jablko. Je to odrůda do intenzivního sadu nikoli na vysokokmeny, (ale Váš poznatek o shlucích drobných plodů na konci mě zaujal - připoměl mi tím dceru Šampiona -Rosanu).

To že dceřiné odrůdy nemají chuť po rodičích a mají ji až vnučky, je dáno čistě genetikou, kdy se vyštěpí původní chuť. (Týká se diskuze o Coxové chuti).I když i to není přesné, neboť obsah cukrů, kyselin a aromatických látek se nejspíš bude dědit kvantitativně tj pomocí polygenů s malým účinkem.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
host - 153.9 (?), 27.9.2011 23:26
Vážený pane Palo, mám zahradu na severu Moravy, ale shodou okolností občas pomáhám s údržbou zahrady u Hodonína. A taky mám zkušenosti s tím, jak to vypadá na jižní - slovenské straně Bílých Karpat. Co se týče vhodnosti pro pěstování náročnějších odrůd jabloní, srovnal bych to s tím Hodonínem, který patří k nejteplejším oblastem v České republice. Tím chci napsat, že - i když to od Vás možná tak nevypadá - většina zdejších přispěvatelů (včetně mne) Vám tiše závidí Vaše podmínky pro pěstování náročnější jabloňových odrůd a naše šance, že nám na zahradě taky dozrají odrůdy jako je Pinova či Gala, jsou velmi malé. Musíme si vystačit se sortimentem odrůd, které nejsou tak náročné. I když jsou třeba překonané novými odrůdami (v teplejších lokalitách), pro nás jsou stále cenné. Jsem Vám vděčný za to, že se s námi dělíte o Vaši radost s Vaší zahrádkou, ale o tom, že bych si měl byť jen pokusně někam naroubovat Pinovu či Galu, mne asi nepřesvědčíte. Paradoxně Šampion doma nepěstuji, ale včera jsem ho sklízel na jižní Moravě (byl výborný).
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 135.183 (?), 28.9.2011 1:00
Dobrý deň pane 153.9. Ďakujem za Váš názor aj pochvalu. Myslím, že to s tou tichou závisťou preháňate. Je možné, že som bol pred rokmi prvý v osade, ktorý pestoval novinku Pinovu, vtedy na M9 a rozdával záujemcom vrúble. Získala si ma chuťou a úrodnosťou tak, že dnes ju mám na novej záhradke opäť a na MM104, ktorá sa ukázala vhodnejšia. Som pevne presvedčený, že ak Vám na severnej Morave dozreje Golden Delicious, tak Pinova na 100% tiež. Niekde na nete som zachytil údaj, že je vhodná aj do vyšších polôh. Gala bude chcieť trocha lepšie podmienky, ale tiež nepatrí medzi najchúlostivejšie odrody. Chce to otestovať. Veď veľa marketových jabĺk typu "delicious" sa pestuje v Alpách, napr. v okolí mesta Grenoble. Nadmorská výška zrejme nie je limitujúci faktor. Pokiaľ ide o navrúbľovanie inej sorty do koruny jablone, nikoho sa nesnažím presvedčiť, neznásilňujem a nevnucujem. Tiež by som radšej kúpil hotový stromček novej odrody, ale prídomová zahrádečka je malá. Prevrúbľovanie robím buď preto, aby som rozšíril sortiment kultivarov o novinky, alebo aby som sa výhodne "zbavil" neželanej sorty. Získam tým čas a prvé plody sa často ukážu už na budúcu sezónu po vrúblovaní. Šampion som pestoval, v tomto čase je prirodzene chutný a šťavnatý, tak ako iné jesenné sorty. Po Novom roku už je bohužial iba šťavnatý. Majte sa pekne! Paľo
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 153.9 (?), 1.10.2011 3:14

Žial, Golden u nás nedozreje.Vyzkoušel jsem v našich podmínkách přes sto jabloňových odrůd a nám už trochu představu, co si mohu "dovolit". Některé odrůdy dozrají do uspokojivé zralosti jen v příznivějších letech. A okolo některých odrůd chodím obloukem s uznalým pokyvováním hlavou, protože vím, že na ně nemám (podmínky). Nemají šanci ani v těch opravdu teplých letech.

Jinak jsme si asi neporozuměli, co se týče roubování do korun vzrostlých stromů. Měl jsem na mysli, že byste mne nepřemluvil k tomu, abych tam narouboval zrovna Galu nebo Pinovu (nebo Granny Smith, když už mám jít do extrémů). Z prostorových důvodů mám taky na jednom stromku často několik odrůd. Mimochodem, mám pocit, že z první ůrody po přeroubování se nedají dělat moc velké závěry, je třeba počkat, až se odrůda v koruně rozroste, až si trochu "sedne".

Ještě jsem chtěl napsat, že pěstování jabloní v méně příznivých klimatických podmínkách je trochu jako soutěž z matkou Přírodou o to, co mi ještě dovolí - něco pomrzne, něco zničí srnčí, do toho občas kroupy, k tomu nějaký hlodavec ap. O to větší radost je z každého úspěchu.

Polohu Vaší zahrádky Vám opravdu závidím, vlastní zahrádku Vám naopak velmi přeju, protože vím, že jí věnujete hodně práce a času a narážím na Vaše jmého i na jiných, nejen jabloňových diskuzích a z Vašich popisovaných zkušeností čerpám. Tímto Vám děkuju a přeju hodně dalších úspěchů.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 163.14 (?), 1.10.2011 11:53
Pánovi 153.9: Dobrý deň! Prepáčte, že som nesprávne pochopil Vašu nedôveru k vrúbľovaniu. Teraz už rozumím. Nemáte to snadné. Napriek tomu si myslím, že jablone a slivkoviny majú z klasických druhov pestovaných ovocnín najväčšiu šancu v drsných oblastiach severnej Moravy. Vidím to aj na Myjavských kopaniciach, kde vpodstate, snád okrem odolnejších odrôd hrušní, ani iné stromy ako jablone a slivky nepestujú. Ak je pre Golden Delicious u Vás chladno, potom by bolo dobré, keby Vám poradil napr. p.Vysloužil, ktorý má istotne veľa skúseností najmä so staršími otužilými odrodami, ktoré dávajú aj v drsných podmienkach pravidelné úrody kvalitných jabĺčok. Verím, že sa zakrátko ozve a poradí Vám. Vážím si toho, že čítate moje príspevky a hreje ma pri srdci, ak z nich čerpáte nové poznatky. To dáva mojej snahe zapojiť sa do verejnej diskúsie zmysel. Prajem Vám tiež, nech sa Vám darí, doma aj v záhradke! Paľo
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 153.9 (?), 3.10.2011 0:02

Vážený pane Paľo, děkuji Vám za přání. S panem Vysloužilem jsem v kontaktu, doporučil (a poslal mi rouby) několik zajímavých odrůd vhodných do drsnějších poloh a většina z nich již letos plodí. Jsme s nimi velmi spokojeni.

Mimochodem nedá mi nenapsat jednu poznámku k Vašemu předchozímu příspěvku, i když to nepatří do této rubriky. Za svých zkušeností se domnívám, že pěstovat švestky (slivky) v drsnějších podmínkách je obtížnější nežli pěstovat jabloně. Dnes již neplatí, že švestka je nenáročný strom. V oblastech s vysokým tlakem virové šarky se dají pěstovat jen odrůdy k šarce tolerantní. Ty mají většinou menší odolnost vůči namrzání dřeva a po krutějších zimách vznikají často zejména na kmenech mrazové desky (pokud se vůbec strom po zimním spánku probudí). Těchto mrazových desek si hodně všímám i na planých stromech rostoucích na mezích. U jabloní - zvláště u odolnějších odrůd - tyto mrazové desky nejsou zdaleka tak časté.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 191.245 (?), 3.10.2011 8:24
Dobrý deň, p.153.9! Som rád, že Vám p.Miloš poradil a pomohol s vrúbľami. Ako sám veľakrát na fóre písal, jeho podmienky nie sú tiež ideálne pre pestovanie teplomilnejších kultivarov jabloní a sliviek. Čo sa týka sliviek v okolí Brezovej, Myjavy, Vrboviec, môžete mi veriť, že ich tam stále pestujú a robia z nich vynikajúcu slivovicu. Mal som možnosť 2 roky pracovať na kopaniciach, takže mám tento kraj slušne zmapovaný. Okrem tolerantných durancií sa tu stretnete stále s klasickou "chorvatkou" aj s bielou slivkou, ktorá vyzerá rovnako ako Bystrická, ide od kôstky, ale je žltá. Mladší pestovatelia už namiesto odkopkov kupujú moderné odrody sliviek. Ako sa im bude dariť na kopaniciach, to sa ukáže až po dlhšom čase pestovania. Písal som na fóre už 2x, že na Myjavsku sa stretnete aj s marhuľami naštepenými do bielej slivky. Výhodou je aj dlhý vek stromov. V okolí Vrboviec však v tomto roku v máji všetko pomrzlo, takže jablká ani slivky pri cestách na jeseň neuvidíte. Na Horňácku už je to s úrodou podstatne lepšie. Prajem pekný deň! Paľo
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Nářadí pro průklest vysokých stromů10:55
Nářadí pro průklest vysokých stromů9:50
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika