Jurrský ovopark

host - 14.170 (?)
24.1.2015 12:04

Asi nejradši mám Bokoop a Zvonkáč.

Přikládám fotky Č. Boskopu a Zvonkového. Jsou stále svěží, jen Boskoop už je trochu gumovej. I tak je ale dobrej.

V.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18317) - 236.1 (?), 22.7.2015 23:12

Myslím, je jiná doba. Hromádky jablek dnes málokdo chce. Žádané jsou kvalitní plody a tgy je třeba skladovat v optimální teplotě, vlhkosti a taky aby k nim byl přístup, když je chuť.  Půda nad stavením taky nevymrzala tak, jako samostatná stodola. Nevím jak u Vás, ale na mé půdě bych v tuto dobu jablka uvařil a v zimě by mi tam jednoduše zmrzly. Ne hned,  ale po týdením mraze určitě. Jablka se skladovaly ve sklepě, v krechtu, ve studené komoře, na půdě snad ořechy.

host - 157.239 (?), 22.7.2015 23:31

Děda-doživotně samostatně hospodařící malorolník, postavil dům, chlívy, sklady na seno, slámu, počal a vychoval s babičkou sedm dětí. Aby měli co do pusenek, vysázel ovocný mix, ty stromy rostly s dětmi, všichni tři synové se naplno zapojili do pěstování, děvčata pomáhala se sklízením a zpracováním bohaté úrody. Na půdě nad obytnou částí-nad prvním patrem, se Vánoc, Tří králů a občas i Velikonoc dočkala jablka uložená v jemném seně, v ječmeni i hrušky zabalené ve fajnovém papíře. Samo, že před uložením prošlo ovoce pečlivým výběrem a uctivým zacházením. S.P.,Ch.

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18317) - 236.1 (?), 23.7.2015 8:36

Věřím tomu, ale asi bych jeho příkladu nenásledoval, i kdybych ty podmínky měl.
1. Těžko lze zajistit, aby se na půdu nedostaly myši, kuna. Jsou to potvory a namísto, aby sežraly pár jablek, nakousnou jich desítky.
2. Obtížně se v seně hledá jablko právě té odrůdy, kterou chci ochutnat. Děda byl patrně autorita a nedovolil žádnému ze 7 dětí si vymýšlet, jaké jablko si vybere.
3. Uskladněné ovoce je třeba pravidelně kontrolovat a případné nahnilé plody odstranit. To v seně prakticky nelze.

host - 157.239 (?), 23.7.2015 14:37

K 1ce-na statku byly vždy a všude přítomné kočky s koťaty+psi potkáňáci, ti už se postarali o eliminaci zmiňovaných škodlivců. Ke 2ce+3ce-na prostorné, světlé a vzdušné půdě bylo sena jako matrace v loži, jablka nebyla zahrabaná, nýbrž pokladena na povrchu, tudíž naprosto přehledná, děti dobře vychovány, děda i bábinka-tehdy spíš táta, máma tzv.klidná síla, žijící v souladu s Desaterem. K uložení suché píce a podestýlky sloužily hosp.budovy. Tam se-především o prázdninách perfektně řádilowink. S.P.,Ch.

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18317) - 15.90 (?), 23.7.2015 15:58

Pak ještě bod 4 wink
Skladovatelnosti jablek napomáhá stálá teplota kolem 4 st a vlhkost 80%. Což nezajistí ani smečka micek a potkaňáků. Řekl bych, že ovoce - hlavně tvrdé hrušky se vkládaly na půdu do sena proto, aby dobře a co nejrychleji dozrály k jídlu.

host - 182.227 (?), 23.7.2015 16:03

Zadavatelka dotazu má nevyhovující sklep a jinou možnost, než stodolu, nemá. Nebude to ideální, ale takto se skladovat jablka jakž takž dají.P

gallus - (8) - 139.81 (?), 24.7.2015 1:56

tak teda ja to letos zkusim a hned budu chytrejsi. nejaky konkretni navrh na zahrabavaci technologii by nebyl? do lisek a prikryt metrovou vrstvou sena, nebo rovnou polozit na seno ci zahrabat... jak hluboko? jak oznacit misto zahrabu? predstavuju si, ze tam treba zapichnu dlouhej klacek a podel nej ta jabka naskladam... jen teoretizuju...

je to na samote u lesa, hlodavce predpokladam, kocky tam asi nebudou, sena je tam tak 10x10x3m

host - 14.170 (?), 24.1.2015 12:04

Asi nejradši mám Bokoop a Zvonkáč.

Přikládám fotky Č. Boskopu a Zvonkového. Jsou stále svěží, jen Boskoop už je trochu gumovej. I tak je ale dobrej.

V.

ivan z okénka - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (800) - 165.42 (?), 25.1.2015 17:23

Dneska jsem byl u známého ve školce a ve sklepě (s jablky). Přivezl jsem si dinosaura Parmenu zlatou ve stromku i v ovoci. Moc jsem ještě po encyklopediích a pomologiích nebloudil, ale u ní se uvádí 12. století (Anglie, Francie). Starší už je snad jen Průsvitné, to má v rodokmenu Pobaltí a cca 8. století. Abych měl trochu více starostí, dostal jsem ještě naroubovanou Českou pochoutku a ještě jednu položku z těch historických jablek. Budeme doma ochutnávat Ribstonské, Vejlímek, renetu zvanou Syreček, Gráfštýnské červené, Studničné, nějaký řehtáč (ne soudkovitý). Je to ze sklepa, ze kterého je v tuto dobu ještě dobré i Wealthy.  

Řehtáč
Řehtáč
Ribstonské
Ribstonské

host - 252.217 (?), 25.1.2015 21:46

Jsou ještě starší odrůdy. Na příklad skupina odrůd jablek nazvaná API, česky chroupě, z nichž jedna se pěstovala na Peloponesu již ve 4. století, nebo Decio Aplle. Ta se pěstovala za starého Ŕíma a dochovala se do dnešní doby, stejně tak i dirůdy Api. I Panenské české je velmi staré a říká se, že se pěstovalo odnepaměti..  

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Filtrace kohoutkové vody13.6.2025
Filtrace kohoutkové vody12.6.2025
Napojení na novou kanalizaci11.6.2025
Filtrace kohoutkové vody11.6.2025
Napojení na novou kanalizaci10.6.2025
Napojení na novou kanalizaci10.6.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz