Jakou letní jabloň?
|
|
 |
 |
host - 220.182 (?) 21.9.2011 13:16
Dima
- registrace 2004, Discolor x Mantet. Plod- střední až velký, ploše kulovitý. Slupka hladká, suchá, středně tlustá, barva zelenožlutá s červeným líčkem. Dužnina krémová, chruplavá, šťavnatá. Chuť slabě navinulá, příjemně aromatická, velmi dobrá.
Celková charakteristika : letní odrůda jabloně. Růst je slabý, korunu vytváří rozložitou s dostatkem plodonosného dřeva. Plodnost je velká, pravidelná. Sklizeň je začátkem srpna, konzumně dozrává asi týden po sklizni. Odolnost proti napadení strupovitostí je střední až vysoká, a proti napadení padlím jabloňovým je tolerantní. Podnože lze použít zakrslé i polozakrslé typy. Pěstitelské tvary jsou ŠV, Z, ČK. Pžadavky -středně náročná na polohy a půdy. Hodnocení : má kvalitní, vzhledné plody, vhodné pro přímý konzum. Může se pěstovat ve všech oblastech. Plody se při přepravě méně otlačují než u ostatních letních odrůd. Málo náročná na chemickou ochranu.
Volila jsem Dimu z toho důvodu, že mi dřív chutnával Mantet, který byl ale náchylný ke strupovitosti a k otláčení. Chuť Dimy se opravdu Mantetu podobá, jen bych řekla, že je trochu "svěžejší". Lída
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
 |
 |
 |
|
|
|
|
 |
 |
|
host - 27.21 (?), 21.9.2011 10:10
Ještě jsem se díval na letní odrůdu Hana, máte ji někdo? V porovnání s Dimou?
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 220.182 (?), 21.9.2011 13:16
Dima
- registrace 2004, Discolor x Mantet. Plod- střední až velký, ploše kulovitý. Slupka hladká, suchá, středně tlustá, barva zelenožlutá s červeným líčkem. Dužnina krémová, chruplavá, šťavnatá. Chuť slabě navinulá, příjemně aromatická, velmi dobrá.
Celková charakteristika : letní odrůda jabloně. Růst je slabý, korunu vytváří rozložitou s dostatkem plodonosného dřeva. Plodnost je velká, pravidelná. Sklizeň je začátkem srpna, konzumně dozrává asi týden po sklizni. Odolnost proti napadení strupovitostí je střední až vysoká, a proti napadení padlím jabloňovým je tolerantní. Podnože lze použít zakrslé i polozakrslé typy. Pěstitelské tvary jsou ŠV, Z, ČK. Pžadavky -středně náročná na polohy a půdy. Hodnocení : má kvalitní, vzhledné plody, vhodné pro přímý konzum. Může se pěstovat ve všech oblastech. Plody se při přepravě méně otlačují než u ostatních letních odrůd. Málo náročná na chemickou ochranu.
Volila jsem Dimu z toho důvodu, že mi dřív chutnával Mantet, který byl ale náchylný ke strupovitosti a k otláčení. Chuť Dimy se opravdu Mantetu podobá, jen bych řekla, že je trochu "svěžejší". Lída
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 220.182 (?), 21.9.2011 13:21
ps - u té Hany je v atlase uváděn růst středně bujný až bujný. L.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 246.18 (?), 21.9.2011 20:22
Ve Fytosu nabízí novinku - letní jabloň Juno (Julie x Lenor). Neví někdo blížší údaje o této odrůdě?
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 27.21 (?), 5.10.2011 9:33
Tak nakonec jsem se rozhodl pro Dimu.Ikdyž tady o ní píše jen Lída :o)
Co jsem se dočetl tak chutná dobře, neroste bujně.Vysadím, uvidím.Za pár let dám vědět :o) Zdenek
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 27.21 (?), 19.10.2011 9:40
Tak jsem včera po Brně marně scháněl tu Dimu.Neměli ji ani v jednom zahradnictví v Želešicích.Zkusil jsem ještě Brabce u Olympie a tyky nic.Ještě mě napadá jedině Agro u Makra.Ale podle recenzí tady když se tam jde jen pro jeden stromek... Zdenek
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 27.21 (?), 19.10.2011 11:31
Tak v Tuřanech ji taky nemají.Nemáte nějaký typ ke Dimu sehnak v okolí Brna.Nebo příští týden jedu do Prahy, tak třeba tam, nebo v okolí D1? Díky Zdenek
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|