Jakou jabloň?



   Předchozí příspěvky  |  1,  2,  3   
               
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 77.39 (?) 
17.3.2009 18:07

Topaz je velmi chutné jablko - když se vyvede. Když nemá dobrý rok, zklame. Potud má zkušenost. Tvrzení o králi zimních jablek mi přijde trochu nadnesené.
   Spartanu se z rezistentů podobá Liberty - má ale kratší skladovatelnost, ale menší nároky na teplo. Podobný by měl být i Novomac, vzhledem k podobnosti Spartanu a Mac Intoshe,  ještě jsem jej ale nechutnal.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
                  
host - 3.166 (?), 17.3.2009 21:25

Moc díky za rady a trpělivost, hledám dál - co Rozela a Rubinola? Taky je tu celkem lidi chválí, jen nevím když u nich je psáno, že jsou dobré do středních a vyšších poloh, tak co to u nás udělá? Jsme v údolí necelých 200 mm (u Teplic v Čechách),ale že by tu bylo nějak zvláště teplo bych neřekla.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Radouš - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (257) - 130.20 (?), 18.3.2009 8:36

Největší vliv má teplo, někdy se též uváděly tzv. stupňodny jako kritérium délky vegetační doby. Kritérium nadmořské výšky s tím souvisí, ale někdy může klamat. Severní Čechy a jižní Morava při stejné nadm. výšce nejsou srovnatelné. Myslím, že u Vás lze mluvit o střední poloze. Rubinola ani Rozela by neměly zklamat, moje zkušenost ale není tak dlouhodobá, abych to napsal kategoricky. Doporučil jsem Vám Selenu, je abnormálně úrodná, hezká, jablka nebrakovatí ani při nadúrodě a mnoho lidí i o její chuti mluví velmi pochvalně  -je sladká. Ideální pro začátečníky. Já mám nejraději Jonagold, což není rezistent. U mne velký strom a stále velké přírůstky. Chutná mi i Goldstar, těším se na Sirius, Lipno... Prostě u nikdy nekončícího tématu nelze odpovědět krátce jednou větou.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 94.12 (?), 18.3.2009 9:11

Tak, jak píše p. Radouš, nadmořská výška někdy mate. Údolí není totéž co nížina. Jedná se často o mrazové kotliny. Navíc, jde-li o údolí, jsou v okolí kopce. Slunce tak někdy - podle orientace daného údolí - vychází či zapadá za těmi kopci ve zcela jiných časech než je pro dané datum typické. Doba slunečního svitu tím může být výrazně zkrácena. Ve zvlněné krajině bývají mnbohem lepší teplotní poměry na svahu - nejlépe jižním, třebaže s vyšší nadm. výškou.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Radouš - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (257) - 130.20 (?), 18.3.2009 10:20

Váš přístup je pozoruhodně důkladný a soustavný. Troufnu si Vám doporučit pěstování štíhlých vřeten s delšími opěrnými kůly. Stručně řečeno více málovzrůstných stromků (jednoletý špičák nebo zákrsek na M9 či podobné podnoži), v menších vzdálenostech od sebe. Podrobně v brožurce p.Zemana Štíhlá vřetena na zahrádce, mohu poslat digitálně.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 94.12 (?), 18.3.2009 13:25

Dostala se mi do ruky přednáška na téma srovnání štíhlého vřetene a systému Solax. Ve většině parametrů je výhodnější Solax.
    Osobně bych ale pro amatéry, kteří chtějí mít zahradou pěknou, odpočívat v ní, ovocnařením se bavit, pěstování příliš intenzivních tvarů nedoporučil.  Výnos ovoce na metr čtvereční přece není hlavním kritériem, málokdo chce mít na zahrádce herbicidní úhor.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Radouš - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (257) - 130.20 (?), 18.3.2009 14:23

Nejsem si jist, zda mám dost informací a vědomostí pro kvalifikovanou diskusi, takže jen shrnu, co jsem vyčetl, aniž bych znal dobře praxi:

1. Štíhlá vřetena, tvar hodně podobný dříve pěstovaným kordonům, je tvar obdobný vánočnímu stromku, s opěrným kůlem, ke kterému se vyvazují větve pro zajištění jejich vodorovné a tedy plodné polohy. Řez, ošetřování atd. - viz doporučená literatura, která také velmi doporučuje bezplevelný, nikoliv herbicidní! pás o šířce 70cm, tj. 0,7m. Díky vyššímu plošnému výnosu zůstane více místa pro ostatní funkce zahrady než při pěstovální kmenných tvarů, rovněž tak kvalita ovoce je podstatně vyšší. Na údržbu uvedeného proužku bohatě stačí neznačková motyka.

2. O systému Solax jsem se dočetl jen to, že větve začínají asi ve výšce 1,1m a výška stromů je asi 3,5m. Jako bych viděl velkoplantáže s projíždějícími traktory, pokud se pletu, opravte mne prosím. Ale pro zahrádkáře jsou dvoumetrová vřetena asi pohodlnější, vesměs se jedná o lidi už vícekrát plnoleté.

Argumenty proti štíhlým vřetenům jsou spíše v tom, že přece jen vyžadují soustavnou a i trochu odbornou péči snad detailnější než volně rostoucí tvary a zralost i trvanlivost ovoce je dána podnoží - M9. Ovšem i chuť dobře vyzrálého ovoce je výrazně lepší. Kdysi jsem dával současně na stůl Idared z M9 a A2. Laici nevěřili, že jde o stejnou odrůdu. Argumentem je i nižší životnost podnoží M9, vyvážená velmi rychlým nástupem do plodnosti.

Sám mám rád velké zahrady se čtvrtkmeny, doplněné dominantními vysokokmeny, což nemusí být jabloně. Budoucnost zahrádek v intravilánu však vidím ve funkci užitkové, okrasné i rekreační na relativně malé ploše. Na ovoce zbude tedy málo místa a proto - štíhlá vřetena.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 3.166 (?), 18.3.2009 14:55

Díky za reakce, já sama jsem o štíhlých vřetenech už na internetu něco četla, zdálo se mi to být dost výhodné hlavně pro tu výšku, dvoumetrový ovocný stromek to je pro mě naprostý ideál, člověk se všude lehce dostane a odpadá starost co s krásnými ale nedosažitelnými plody ve výšce, o které se stejně dřív postarají vosy a sršni a když spadnou je z toho další binec. Jenže je mi jasné, že takové vřeteno už chce nějaké zkušenosti - řez, vyvazování to je pro mě španělská vesnice, takže z toho mám trochu obavy...

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Vinšálek - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1862) - 79.90 (?), 18.3.2009 22:20

Také jsem zhruba před 8 lety začal postupně vysazovat stromky na slabě rostoucích podnožích a tvarovat jako štíhlá vřetena. Zároveň s tím jsem postupně likvidoval původní mnou vysázené zákrsky nna přelomu 7O.a 8o.let. Tato "přestavba " trvala 5 roků. Důvodem jsou problémy s mými klouby a možnosti lézt po štaflích při ošetřování stromů. S výsledky svého

snažení jsem celkem spokojen.  Oporu pro každé vřeteno jsem zvolil z kovové tyče a větvičky vyvazoval do vodorovné polohy pomocí různých závažíček typu co dům dal. Kvůli stávajícím zákrskům jsem nemohl udělat

"drátěnku", A také mám rozestupy mezi vřeteny přes 2m. 'Uhor mám kolem každého stromku asi 1m v průměru. Všechno ostatní kolem je tráva, dříve sečená pro králíky, nyní jenom do kompostu. Některé stromky jsou již v plné        plodnosti, utěch naposledy sázených jsem měl teprve první sklizeň. Byl to pracný postup, ale nyní jsem spokojen a spokojeny jsou hlavně moje klouby. Ošetřování i sklizeň jsou daleko snazší a s výší sklizně jsem také spokojený. Po prvních zkušenostech jsem vysadil postupně i tři švestky na podnoži St. Julien (dalo to dost shánění) a tři třešně na podnožích P-HL-A a Colt a ze stejných důvodů je tvaruji jako vřetena. Nikdo mi u toho neradil, informace jsem získával jen z literatury a

zkušenosti z vlastních chyb.  Přeji hodně úspěchů.          

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Skalovi.pisek - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (336) - 161.138 (?), 19.3.2009 0:49

Tak čtu a čtu a vidím, že z dalekosáhlé diskuze vám nikdo neodpověděl na vaši otázku "Jakou jabloň". Protože píšetš, že máte rádi Spartany (strupatí), předpokládám, že se vám jedná o odrůdu. Nikoliv jak ji pěstovat. My v současné době jíme Jonalord. Ke Spartanu se dá přirovnat, úrodný je moc, rezistentní a skladovatelný taky, sladký a aromatický. Novinek mám taky plno, ale ne vždy mají ty vlastnosti, které se o nich šíří. Ty vaše požadavky, či spíš ideální přání vám asi žádná odrůda nesplní, ale snad budete spokojeni i když něco bude chybět.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Úprava vody magnetickým polem12:13
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?10:37
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?28.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika