Dobrý den, rád bych se poradil, jakou vzdálenost byste doporučil pro jabloně vysokokmeny (cca 200cm) odrůd selena, rubinola, angold a panenské české naroubovaných na Jaderničce. Je vzdálenost cca 6 m dostatečná? Děkuji P.
Z vlastních zkušeností vím, že šest metrů je opravdu málo. Osum metrů minimum, deset metrů je ideální. Jaderníčka je bujný strom a jako odrůda vytváří krásnou přirozeně rostoucí korunu. Pokud Vámi naroubované odrůdy jsou bujně rostoucí není to nejlepší kombinace. Na tak bujnou podnož jako Jadernička by se měla roubovat méně vzrůstná odrůda.
Mám tytéž zkušenosti a potvrzuji, že není dobrá kombinace bujnější odrůda na Jaderničku, dokonce i vlastnosti odrůdy se podnoží výrazně ovlivní co do chuti, barvy a skladovatelnosti.
Mám také zaroubovány Jaderničkové podnože ale s mezivložkou. Mezivložka je ze slabějirostoucí podnože např. M5 a na to teprve odrůdu, kterou chci pěstovat. Tím se bujný růst ztlumí a může se roubovat i odrůda bujnější. Mám i jaderničku vypěstovanou z jádra a neroubovanou, čekám na prní plody, kvůli vzrůstnosti ji mám samostatně a také pro krásnou přirozenou korunu kterou vytváří.