Jak úspěšně zasít jadérka/semena jabloní

host - 194.226 (?)
28.1.2012 23:39

Dobrý den, jabloně jsou obecně cizosprašné, tzn. že potomstvo vzniklé množením ze semen může mít dosti proměnlivé vlastnosti. Tomu se lze běžně s obtížemi vyhnout i u samosprašných odrůd ovoce. Identický strom v tomto případě ze semínka tedy nevyroste. Jen na okraj k tomu rovná se,  i kdyby v řadě stálo 20 stejných cizosprašných odrůd, vzájemně se neopylí, protože se ve skutečnosti jedná geneticky stále o tentýž strom. Jako rodič musí posloužit jiná odrůda.

Zaručený výsledek poskytne jedině vegetativní množení, tedy ve Vašem případě třebas ono řízkování. U řízkování je však potřeba zohlednit např. růstové vlastnosti odrůdy, lepší je proto využít štěpování na klasické podnože, ale s tím Vám určitě poradí někdo znalejší. Petr L.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

host - 3.1 (?), 19.5.2011 8:13

Je zajímavé, že vzhledem k současnému zvyku komerčního skladování jablek v chlazených skladech jsou většinou nastratifikována i jablka z obchodů - ovšem většinou jsou to choulostivé odrůdy. Každopádně jsem teď viděl v jednom jablku semínka už naklíčená (odrůda Zvonkové).

host - 180.84 (?), 20.7.2011 14:01
Na podzim jsem sypal propad a nahnilá jabka na záhon, potom jsem ho zavezl hnojem až se ucpávala předradlička, zoral, na jaře zasmykoval, zavláčel a zasel řepu. Když jsem plečkoval tak jsem zjistil, že na tom místě roste spousta semenáčků a to i v trsech. Rýpnul jsem do trsu prstem a z hlíny vyběhlo úplně vysušené a mumifikované jabko - jen jadřinec a zbytky slupky, a z jadřince rostlo 5 rostlinek. Jednalo se o odrůdu Kardinálka.

host - 185.138 (?), 20.7.2011 23:35
To nic není, ony přelehnou a budou vám klíčit i v dalších letech :)

host - 216.101 (?), 27.7.2011 6:48
Já jsem si před pár dny takové naklíčené semínko z jablka vyndala a rovnou zasadila... no a teď zjišťuju, že vyklíčit má až na jaře, takže z toho asi nic nebude... škoda, moc hezky to roste... Lucka

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18317) - 102.1 (?), 27.7.2011 10:54

Není důvod, proč by z rostlinky nemělo nic být. Prostě jen do podzimu nenaroste tak velká, jako kdyby byla vyseta na jaře. Může být problém s vyzráním pletiva a namrznutím, ale to u jabloňových semenáčků nebývá

bukowski79 - (38) - 48.211 (?), 28.1.2012 22:23

Dobrý den, trochu vám to tu oživím - pokud chci namnožit nějakou jabloň, o kterou stojím, je vhodnější zvolit řízkování (četl jsem v jiném příspěvku zde) nebo pěstování ze semínka, kde zmiňujete, že záleží na opylovací odrůdě? jestli tomu dobře rozumím, tak jabloň není samosprašná = pokud nestojí vedle ta samá odrůda, dojde k opylení jinou jabloní v okolí?

celkem se mi líbí filozofie (ne)řezu ovocných stromů - se starým domem jsme koupili i staré stromy a ty obrovské košaté jabloně mají něco do sebe.

host - 194.226 (?), 28.1.2012 23:39

Dobrý den, jabloně jsou obecně cizosprašné, tzn. že potomstvo vzniklé množením ze semen může mít dosti proměnlivé vlastnosti. Tomu se lze běžně s obtížemi vyhnout i u samosprašných odrůd ovoce. Identický strom v tomto případě ze semínka tedy nevyroste. Jen na okraj k tomu rovná se,  i kdyby v řadě stálo 20 stejných cizosprašných odrůd, vzájemně se neopylí, protože se ve skutečnosti jedná geneticky stále o tentýž strom. Jako rodič musí posloužit jiná odrůda.

Zaručený výsledek poskytne jedině vegetativní množení, tedy ve Vašem případě třebas ono řízkování. U řízkování je však potřeba zohlednit např. růstové vlastnosti odrůdy, lepší je proto využít štěpování na klasické podnože, ale s tím Vám určitě poradí někdo znalejší. Petr L.

Mittwoch - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (312) - 136.244 (?), 29.1.2012 0:03

Dobrý večer, no, pokud stojíte o nějakou jabloň a tou nějakou jabloní myslíte konkrétní odrůdu a ne jakoukoliv jabloň, nezbývá nic jiného než roubování. Pouze vegetativní způsob množení (roubování, očkování apod.) zajistí přenos stejných vlastností jako má mateřská rostlina. Jde o jakoby klonování. O řízkování u jabloní nic nevím. Jste-li stoupencem permakultur a podobných směrů, kterým nerozumím a nejsem jejich stoupencem, klidně si na konečné stanoviště vysejte na jaře do připravené zeminy semena jabloně a až vzklíčí semenáče, vyberte ten, co se Vám bude zamlouvat a nechte jej růst dle Vašich představ.

Můj osobní názor je, že promyšlený řez, řídící se určitými zákonitostmi, ovocným stromům prospívá, zvyšuje jejich vitalitu a prodlužuje jejich věk a plodnost. Vámi uváděné stránky, které jsem pouze letmo přeletěl poukazují pouze na nešvary řezu. Taky bohužel v dnešní době (sardinkové nebo jak ji nazývá výše zmíněná stránka) řadě lidem s malým pozemkem, kteří chtějí mít více ovocných druhů, nezbývá nic jiného než volba zakrslé podnože apod. A zakrslost není rostlinám nevlastní - mutace ve formě čarověníků, rostliny v extrémních oblastech (okus zvěří, laviny, vítr, růst v puklinách skal, tundře apod.). Pokud člověk (dle onoho webu) nemá zasahovat do přirozenosti přírody, jak si může dovolit na daný pozemek vůbec postavit dům? To jen k zamyšlení, nechci nikoho odrazovat, je to jen můj názor.smiley Mittwoch

jirilan - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (803) - 79.191 (?), 29.1.2012 11:35

Kdys jsem nalezl na železničním náspu 5 jablečných pláňat. Asi někdo vyhodil z okna vlaku ohryzek. Protože jsem neměl žádnou typovou podnož, použil jsem pláńata k naroubování Ontaria. Dnes mám krásný stromek rodící pěkná, velká jablka. Udělal jsem dva stromky a oba mě překvapily pravidelným nasazováním větví, které jsem upravoval jen zkracováním v jejich délce. Domnívám se, že tak bude růstovou vlastností Ontaria.

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18317) - 102.7 (?), 29.1.2012 11:48

V dobách, kdy ovocná sadba byla nedostatkovým zbožím (ostatně jako skoro všechno) to byl hlavní, často jediný způsob, jak získat podnož a z ní kýžený stromek. Mnohé z nich bez problémů plodí dodnes, některé ale zastavily růst nebo trpěly rakovinou.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Posuvné dveře svépomocí19.5.2025
Posuvné dveře svépomocí18.5.2025
Stihl HS4516.5.2025
Koš na čidlo13.5.2025
Koš na čidlo12.5.2025
Rozetové kování montáž10.5.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz