Jak se postarat o staré jabloně?



host - 30.122 (?)
29.4.2020 9:06

Nevím přesně jak vypadá ten větvení kroužek tak jsem se snažil řezat co nejblíže k rozvětvení aby nezůstal pahýl.

Toto by jste měl dobře pochopit, než začnete řezat, udělat lízanec také není správné. 

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
Stránky: 1,  2   
Osobnost - (3) - 194.42 (?), 22.4.2020 21:52, zobrazeno: 4444x

Dobrý den,
koupil jsem zahradu kde jsou 3 vemi staré jabloně.
U jedné se ulomila už druhá větev a je poškozená, viz obrázek.
Můžete mi prosím poradit jak se postarat a prořezat tyto staré jabloně?
Jsem amatér a nikdy jsem nic takového nedělal.
Zde jsou fotky jabloní.


Adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 170.139 (?), 28.4.2020 13:08

Základem je odřezat všechno, co je suché, tedy suché větve ale i zaschlé čípky. Dále odřežte všechny větve, které rostou směrem do koruny a ty které se kříží (nechte lépe postavenou), tyto větve ale nezkracujte, musíte je uříznout celé, ale neodřežte větevní kroužek. To je základ každého průklestu.

Následně proberte korunu, aby nebyla moc hustá, taky odřežte větve, které brzo uschnou. U takového starého stromu všechny rány větší než 1 cm zatřete stromovým balzámem, nebo latexem. Pokud strom nemá přírustky (nebo pouze nepatrné) tak je potřeba ho zmladit. Někteří to dělají dosti radikálně, že nechají pouze kosterní větve, ale já doporučuji odřezávat živé větve do 5 - 6 cm. Nemám totiž dobré zkušenosti s velkými ránami do starého dřeva - rány se špatně hojí a kolikrát strom začne vyhnívat. Zmlazování rozdělte do více let (2 - 3), protože pro starý strom to může být velký šok, ze kterého by se nemusel dostat.

Určitě bych odřezal vlky a výhony z kmene, ale raději v létě, protože pokud to provedete v zimě vyroste okolo každé ranky po vlku pět ještě větších. Nevím v jakém stavu je ta odlomená větev, určitě něčím ošetřit, při nejhorším uříznout. Pokud ale roste, tak bych ji neodstraňoval. Pokud takovému rozlomení chcete předejít, nikde nenechávejte růst větve do V, tyto rozsochy ať už ze dvou nebo čtyřech větví jsou náchylné na rozlamování. Pokud se nějaká větev odklání od pokračování kmene nebo od kosterní větve pod menším úhlem než 45° je zde vždy riziko vylomení.

Snad jsem vám odpověděl na vaše otázky.

V. Fitl

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 189.156 (?), 28.4.2020 21:28

Inu hlavně už do stromu neřežte v tuto dobu a nechte to na zimu, pokud strom nechcete dorazit. Ošetřování starých ovocných stromů je jednoznačně nejtěžší z celé řezové problematiky a osobně nedoporučuji dělat to svépomocí, protože pravděpodobnost že to nezvládnete, je velmi vysoká. Jinak ta zlámaná větev vypadá životaschopně, určitě nechat...

                Ing. Fidla

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 189.156 (?), 28.4.2020 21:38

Ještě se vrátím k tomu, co napsal předchozí pisatel. Tak tedy- podstata úspěšného očetření starého stromu rozhodně nespočívá v odřezání suchých větví, ty tam v podstatě můžete klidně nechat, pro strom jsou neškodné. Zatírat rány latexem rozhdoně nedoporučuji, v podstatě by se nemusela vytvořit jediná rána, kterou je třeba zatřít. Vlky jsou ve své podstatě pozitivní a měli bychom jich po zmlazení dostat do koruny co nejvíc... Jinak ale v zásadě souhlasím co bylo napsáno, hlavně s tím, že zákrok by neměl být přehnaně radikální.

                             Ing. Fidla

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 92.38 (?), 28.4.2020 22:43

Souhlasím, že u starého stromu je vhodné řezat spíš méně. Žádný řez neudělá ze starého a nemocného stromu mladý a zdravý, naopak často může příliš radikální řez vést k jeho záhubě.
  Na rozdíl od Ing. Fidly bych asi suché větve odstranil, už jen proto, že to nevypadá hezky. Taky nepovažuji za nezbytné čekat do vegetačního klidu, stromy snášejí řez v tuto dobu stejně dobře, ne-li lépe než v předjaří. Pamatoval bych i na přihnojení, půda pod starými stromy bývá vyčerpaná.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
Osobnost - (3) - 194.42 (?), 28.4.2020 23:39
Děkuji za veškeré rady. Skoro jsem si myslel že už mi nikdo neodepíše tak jsem začal sám podle rad od souseda který u ořezávání byl nápomocný. Jednu jabloň která měla velmi nekvalitní a ještě k tomu malé plody jsem se rohodnul pokácet. Řez jsem zatím provedl u jednoho stromu, až budu na zahradě tak přidám foto pro zhodnocení :) Křížící se větve mi soused poradil i pár co rostou směrem dolů. Nevím přesně jak vypadá ten větvení kroužek tak jsem se snažil řezat co nejblíže k rozvětvení aby nezůstal pahýl. Co se týká těch ran tak jsem asi neudělal dobře tím, že jsem odřezával i pahýly kde kvůli odstranění pahýlu vznikla rána. Rány potírám Stromovým balzámem.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 244.61 (?), 29.4.2020 9:53

Já doporučuji pahýly odstraňovat, protože pomecháním pahýlů nám vyhnilo na zahradě dost stromů, bohužel už tam ty pahýly byly dávno a tak jsem nemohl zachránit žádný strom - letos na jaře při té vichřici se zlomily asi ve dvou metrech nad zemí. Ve vnitř byly naprosto ztrouchnivělé.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 189.156 (?), 29.4.2020 8:43

Inu je to věčná otázka, co to vlastně znamená, že strom snáší řez. Je to otázka hojení rány? Nebo je to spíše otázka reakce na řezový zákrok? Z pohledu hojení ran, je nepochybně tento termín jeden z nejvhodnějších, ne li úplně ten nejlepší. Z pohledu reakce na něj, naopak jeden z nejhorších, takže bychom v tuto dobu neměli dělat už žádné větší zákroky a u starých stromů už vůbec. Osobně bych veškerou řezovou činnost odložil o rok, a znovu bych doporučil tazateli, ať nic neřeže svépomocí, protože nelze pochybovat o tom, že výsledky budou hodně tristní. Viděl jsem takovýchto rádoby ošetřených starých stromů bezpočet a téměř vždy to bylo špatně, bohužel většinou i v případě profesionálů, tam to leckdy dopadlo úplně nejhůř. Očividně ne každý profesionál je odborník. Bohužel v našich končinách, v podstatě kdykoliv můžete říci kouzelnou větu 'Toto je můj způsob řezu¨' a není páky, která by prokázala, že jste tomu stromu uškodili... Každý si tu hrabe na svém pochybném písečku a odnášejí to bohužel stromy a to nejenom ty ovocné... Omlouvám se za tento emoční výlev, ale prostě nemám rád, když chce někdo do starých stromů za každou cenu řezat, jen na bázi nějakých častokrát pochybných rad tady na fóru. Znovu opakuji, je to absolutně nedostačující!!!

                       Ing. Fidla

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 30.122 (?), 29.4.2020 9:06

Nevím přesně jak vypadá ten větvení kroužek tak jsem se snažil řezat co nejblíže k rozvětvení aby nezůstal pahýl.

Toto by jste měl dobře pochopit, než začnete řezat, udělat lízanec také není správné. 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 244.61 (?), 29.4.2020 10:17

Suché větve bych určitě odstranil, protože pokud jsou silnější, tak se jich strom zbavit nemůže a hrozí že se skrz tuto větev dostanou houby do živé části stromu. Pokud suchou větev odříznete v dobrém místě (ve větevním kroužku, pokud se již pahýl zavaluje, tak odřízněte pouze suché dřevo, neřežte do živého, stom si už poradí), tak se začne rána zavalovat a zarůstat.

Co se týče vlků, tak jsem nemyslel všechny, ale pouze ty, které rostou z kmene před rozvětvením a ty, které rostou z kosterních větví a zahušťují korunu. Z ostatních vyberte lépe postavené a kdejsou moc husté tak je proberte.

Každý má jiné názory za kterými si stojí, proto si musíte najít způsob, který vyhovuje vám, ale hlavně vašim stromům. Každý řez chce praxi, která se z knížky nezíská. 

V. Fitl

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Propojení dvou topení17.3.2024
Propojení dvou topení16.3.2024
Zapalování Husqvarna 40 nehází jiskru13.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika