Připojit reakci
Text příspěvku, ke kterému připojujete reakci:

Základem je odřezat všechno, co je suché, tedy suché větve ale i zaschlé čípky. Dále odřežte všechny větve, které rostou směrem do koruny a ty které se kříží (nechte lépe postavenou), tyto větve ale nezkracujte, musíte je uříznout celé, ale neodřežte větevní kroužek. To je základ každého průklestu.

Následně proberte korunu, aby nebyla moc hustá, taky odřežte větve, které brzo uschnou. U takového starého stromu všechny rány větší než 1 cm zatřete stromovým balzámem, nebo latexem. Pokud strom nemá přírustky (nebo pouze nepatrné) tak je potřeba ho zmladit. Někteří to dělají dosti radikálně, že nechají pouze kosterní větve, ale já doporučuji odřezávat živé větve do 5 - 6 cm. Nemám totiž dobré zkušenosti s velkými ránami do starého dřeva - rány se špatně hojí a kolikrát strom začne vyhnívat. Zmlazování rozdělte do více let (2 - 3), protože pro starý strom to může být velký šok, ze kterého by se nemusel dostat.

Určitě bych odřezal vlky a výhony z kmene, ale raději v létě, protože pokud to provedete v zimě vyroste okolo každé ranky po vlku pět ještě větších. Nevím v jakém stavu je ta odlomená větev, určitě něčím ošetřit, při nejhorším uříznout. Pokud ale roste, tak bych ji neodstraňoval. Pokud takovému rozlomení chcete předejít, nikde nenechávejte růst větve do V, tyto rozsochy ať už ze dvou nebo čtyřech větví jsou náchylné na rozlamování. Pokud se nějaká větev odklání od pokračování kmene nebo od kosterní větve pod menším úhlem než 45° je zde vždy riziko vylomení.

Snad jsem vám odpověděl na vaše otázky.

V. Fitl

Text příspěvku:*
Při psaní textu neukončujte jednotlivé řádky, text se v odstavci zalamuje automaticky.
Obrázek:
Vybrat soubor:
Název:
Popis:
Vkládat lze pouze obrázky typu JPEG a PNG. Maximální rozlišení obrázku je 12 megapixelů (4920x3218 obrazových bodů). Maximální možná velikost obrázku je 10 MB.
Kontrolní řetězec:*Sečtěte prosím číslo 13 a číslo 12.
Výsledek vložte do následujícího políčka:
* Bez vyplnění políček zvýrazněných tučným písmem nebude možné formulář odeslat.
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika