Jak na Rouby?

host - 24.183 (?)
28.4.2011 11:55

Příručky jsou dobré pro základní seznámení s problematikou roubování, ale chce to hlavně praxi. Teprve dostatečnou praxí člověk zjistí, co která dřevina vyžaduje a co si nechá líbit.

Letos jsem rouboval hodně meruněk na zakořeněné myrobalány, nechal jsem rouby hodně dlouhé, kolem 40cm. Z asi 15 kusů zatím nevyrašily dva. Tímto způsobem se u silných podnoží vypěstuje krásná korunka během jediné sezony, ale v žádné příručce jsem se o tom nedočetl

Paradox je, že u jabloní tak dobré zkušenosti s dlouhými rouby nemám. To asi také nikde vyčíst nejde...

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

host - 24.183 (?), 28.4.2011 11:55

Příručky jsou dobré pro základní seznámení s problematikou roubování, ale chce to hlavně praxi. Teprve dostatečnou praxí člověk zjistí, co která dřevina vyžaduje a co si nechá líbit.

Letos jsem rouboval hodně meruněk na zakořeněné myrobalány, nechal jsem rouby hodně dlouhé, kolem 40cm. Z asi 15 kusů zatím nevyrašily dva. Tímto způsobem se u silných podnoží vypěstuje krásná korunka během jediné sezony, ale v žádné příručce jsem se o tom nedočetl

Paradox je, že u jabloní tak dobré zkušenosti s dlouhými rouby nemám. To asi také nikde vyčíst nejde...

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18317) - 65.50 (?), 28.4.2011 12:51

S dlouhými rouby jsem experimentoval za kůru před lety, ale opustil jsem to. 
Pokud máte opravdu silnou zakořeněnou myrobalánovou podnož a bujnou naštěpovanou odrůdu, podaří se Vám někdy vypěstovat korunku již v prvním roce i z normálního roubu, a sice z předčasného obrostu. Zaštípnutím terminálu, někdy i samo od sebe. Ostatně většina prodávaných stromků peckovin (očkovanců)  má korunku vypěstovanou právě takto.

juras13 - (21) - 43.207 (?), 28.4.2011 15:17

Objednal jsem si knihu Štěpování od autorů Bílek, Hanuš -  jak mi doporučil ten pán ze Slovenským přizvukem.

Ale už častečně jsem to pochopil.

Člověk se učí celej život a počitám že nic těžkého to není, tak bych se to mněl naučit i já.

Předem děkuji za vaše rady, jste super!!

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Husqvarna 359 vs. stihl ms 34127.4.2025
Velký stůl z překližky10.4.2025
Velký stůl z překližky7.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků5.4.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz