Jak na Rouby?

host - 140.55 (?)
27.4.2011 12:51
Dobrý deň! Ja používam všetky časti zimných nenarašených vrúbľov, najmä ak je materiálu málo. Na vrúbli ponechávam max.3 očká. Používam pružnú priehľadnú záhradkársku PVC-pásku, ktorú odstraňujem až na druhý rok. Po navrúbľovaní zatrem akrylátom konec vrúblika a pre istotu aj závity pásky v mieste spojenia vrúbla a podpníka. Pokiaľ sa kôra na vrúbli nescvrkáva, čakajte až zrastnú obidve časti. Niekedy to trvá aj mesiac. Proti vyschnutiu vrúbľov počas zrastania pri slnečnom a veternom počasí natiahnem na vrúbeľ mikroténový sáčik s troškou vody a ľahko ho stiahnem drôtikom. Po týždni kontrolujem a vylamujem rašiace očká pod vrúbľom. Paľo
Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
juras13 - (21) - 43.207 (?), 27.4.2011 9:08, zobrazeno: 11078x

Zdravím všechny zahradkáře tady na servru.

Mám menší dotaz.Jsem začatečník a nikdy jsem nerouboval.

Jak to je s těma roubama?Jak je mám střihat aby pak ty Rouby rostly a plodily?

Třeba Jabloň,Když chci si naroubovat jabloň tak jak ten roub vybírat a jak ho sestřihnout, vím že to je pro začatečniky ta otázka ale hledal jsem to na internetu ale našel jsem jenom návody jak se roubuje za kůru a podoibně, ale jak si vybrát Roub a jak a nebo jak ustřihnout z cizího stromu a udělat sněho roub jsem nikde nenašel.

Akorád vím že se střiha nějaká větvička a a že se to pak roubuje na kozí nožku a nebo za kůru, ale jak vybirat roub aby jsem mněl sněho plody to nevím a jak vypadá ten roub.

Kdyby ktomu bylo aspoň nějaký návod nebo vfideo podle čeho bych se mněl řídit.

Předem děkuji za vaší pomoc!

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18317) - 65.50 (?), 27.4.2011 9:48

Je to popsáno v každé zahradnické příručce.
Jako klasický zimní roub slouží jednoletý výhon (dřevo narostle v loňském roce.). Obvykle čím silnější, tím lepší. Optimální je tloušťka o,5 - 1 cm. Kvalitnější rouby jsou z jižní strany koruny. Vlky (kolmé výhony z hmene a silných větví) lze taky použít, ale jen tehdy, když v koruně žádné nenajdete.
   Rouby peckovin se řežou brzy v zimě, u jádrovin kdykoli před rašením.

juras13 - (21) - 43.207 (?), 27.4.2011 10:01

A dá se někde na internetu stáhnout ta roubovací příručka nebo manuál s obrázky?

Roubovaní bych uměl, ale mám chaos v těch roubech.

Nějakou přiručku a návod z obrázky ohledně těch roubů bych rád přivítal.

host - 134.38 (?), 27.4.2011 11:39

Dobrý deň, príručku už na diskusiu niekto dával. Nájdete ju ale napríklad tu.  Video ohľadne prípravy štepov nádete napr. tu, ale určite tam toho bude viac, minimálne ukážky štepenia sú veľmi užitočné.

Mimochodom, mám dve otázky pre ďalších diskutujúcich.

1. Ktorú časť z letorastu na štepenie používate? Ja som používal spodnú (najhrubšiu časť, štepy som mal dosť tenké), niekde som ale čítal, že treba strednú časť a to ma dosť prekvapilo. Videl som ale, že sa dajú zaštepiť aj konce, vrcholy letorastov.

2. Za aký dlhý čas sa začnú štepy prebúdzať? Štepil som cca pred šiestimi týždňami do rozštepu, na niektorých pukoch už vidieť zelené špičky, na iných zatiaľ nič. Je možné, že sa ešte preberú, alebo sa tieto už neujali? Pred necelými dvoma týždňami som štepil za kôru, niektoré puky sa mi zdajú, že sa už nalievajú. Je možné, že pri neskoršom štepení za kôru sa štepy zobúdzajú skôr, alebo je to spôsobené napr. dlhším skladovaním a štepy sa samovoľne pomaly preberali už v chladničke? Za aký dlhý čas od naštepenia môžu teda ešte puky vyrašiť?

3. Kedy odstraňujete pásku? Čítal som, že keď sa štep začína rozširovať a páska ho začína škrtiť. To je však aplikovateľné napr. na anglickú kopuláciu alebo štepenie za kôru. Pri rozštepe, kde je opáskovaný hrubý naštepený konár (ktorý už tak prudko svoj objem nemení), tá páska asi veľmi nevadí, aj keď sa nechá dlhšie. Alebo sa mýlim?

host - 134.38 (?), 27.4.2011 11:43

No tak tých otázok je nakoniec viac než dve, dúfam, že to nevadí... 

host - 140.55 (?), 27.4.2011 12:51
Dobrý deň! Ja používam všetky časti zimných nenarašených vrúbľov, najmä ak je materiálu málo. Na vrúbli ponechávam max.3 očká. Používam pružnú priehľadnú záhradkársku PVC-pásku, ktorú odstraňujem až na druhý rok. Po navrúbľovaní zatrem akrylátom konec vrúblika a pre istotu aj závity pásky v mieste spojenia vrúbla a podpníka. Pokiaľ sa kôra na vrúbli nescvrkáva, čakajte až zrastnú obidve časti. Niekedy to trvá aj mesiac. Proti vyschnutiu vrúbľov počas zrastania pri slnečnom a veternom počasí natiahnem na vrúbeľ mikroténový sáčik s troškou vody a ľahko ho stiahnem drôtikom. Po týždni kontrolujem a vylamujem rašiace očká pod vrúbľom. Paľo

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18317) - 65.50 (?), 27.4.2011 14:25

1. otázka:
Pokud jsou rouby optimálně silné, používám střední část, kde jsou pupeny nejvyvinutější. Je-li roub slabý, použiji dolní část - co nejsilnější

2. otázka
Kdy se rouby probudí, nelze přesně říci. Záleží na času a druhu roubování, stavu roubů, počasí, atd. Peckoviny roubované koncem února kopulací se probudí někdy až za 2 měsíce,  rouby štěpované v květu za kůru vykazují známky rašení již za pár dní.

3. otázka
Pásku odstraňuji v době, kdy se zdá, že roubu neprospívá a začíná škrtit.  Je to poměrně brzy, štěpované místo ovazuji pod co největším tahem, jaký páska ještě vydrží. U roubování kopulací někdy v červenci - až má roub přírůstek přes 10 cm. U roubů za kůru, kde úvazek současně brání vylomení roubu, nechávám déle, klidně do příštího roku.

host - 153.9 (?), 27.4.2011 23:09

Jednou jsem uvolnil úvazek, když měl roub již 10 cm přírůstky, a roub odpadl, nebyl ještě přirostlý (mirabelka). Možná šlo o špatnou afinitu. Ale od té doby zastávám názor, že čím později, tím lépe. Při roubování za kůru u silnější větve klidně až příští rok.

juras13 - (21) - 43.207 (?), 27.4.2011 13:16

Pochopil jsem to video, mněl by tzo bejt letošní vyhon a u jabloně asi v červené barvě ale né už zadřevěnělé.

host - 134.38 (?), 28.4.2011 9:13

Dobrý deň, ďakujem za odpovede.

To PDF-ko by fungovať malo. Skúste iný počítač. Zároveň pohľadajte na google, je tam toho veľa, napr. ohľadom vrúbľov toto. Áno, odoberajú sa jednoročné výhonky, najlepšie z južnej strany, dostatočne hrubé, dobre vyzreté, v zimnom čase už určite zadřevěnělé. (aj keď tu na fóre sa dočítate, že niektorí majú skúsenosti - najmä pri kôstkovinách s roubovaním dvojročných výhonkov).Ťažko radiť, sám neviem, čo presne potrebujete. Skúste konkretizovať, čo Vám ešte nie je jasné, určite niekto poradí. Dobré je tiež obehnúť antikvariáty a pozrieť staršiu literatúru. Väčšinou obsahuje viac podrobnejších informácií ako dnešné "populárno-náučné" knihy s kopou obrázkov bez kvalitného textu. Dobrá je napríklad kniha Bílek, Hanuš: Štěpování.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Rozetové kování montáž10.5.2025
Rozetové kování montáž9.5.2025
Rozetové kování montáž9.5.2025
Koš na čidlo9.5.2025
Koš na čidlo8.5.2025
Husqvarna 359 vs. stihl ms 34127.4.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz