Jak na jabloně?

Olinka - (7) - 91.252 (?)
17.9.2008 19:27

Dvořáka již mám po ostatních se kouknu... děkuji za reakci

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

host - 67.226 (?), 10.9.2008 22:06

Já bych jen rád nejen podpořil pana Vysloužila v jeho názoru, ale chtěl bych se i zastat p. Šrota a jeho knihy 1000 rad zahrádkářům. Troufám si tvrdit, že takto uceleně a srozumitelně pojednávající kniha o zahradě u nás jiná nevyšla. Často se na Zahradě.cz lze dočíst zcela základní dotazy týkající se zahrady. Nic proti, od toho je toto fórum, ale tato kniha by neměla určitě chybět nikomu z řad začínajících zahrádkářů. Nejen to základní v ní je obsaženo. Obávám se, že kniha, která pojednává jak na šest let neudržované stromy u nás nikdy nevyšla.

host - 130.20 (?), 12.9.2008 10:45

Paní Olčo,

jako omluvu za poněkud nejapný fórek s domíchávačem se pokusím zformulovat pár hlavních kroků, které bych Vám asi doporučoval. Berte však prosím v úvahu, že rady na dálku -  nic moc, lépe jednou vidět, než třikrát slyšet. Odborník na místě je vždy rada nejlepší.

K věci:

1. Nejdříve je nutno posoudit, zda architektura sadu je vyhovující. Kromě estetického hlediska i hlediska funkční: zda funguje vjezd, zda stromy nenarušují nebo příliš nezastiňují stavby, zda nejsou příliš hustě vysazeny, zda nevadí v příštích záměrech - např. pergoly, terasy, krbu apod. Nejenom pěstovat a množit, ale také omezovat a redukovat je napsáno v té moudré knize.

2. Posoudit zdravotní stav stávajících stromů a jejich stáří. Čtvrtkmeny a nižší tvary i když velmi různě podle odrůdy, podnože a stanoviště po 20. roce měly být na konci rozumně produktivního věku a bylo by záhodno je - asi postupně - odstranit.

3. Stromy, které zatím ponecháte, je třeba ošetřit a to nejen řezem. Letos asi stromy ukážou, zda Vám jejich plody chutnají. Načrtněte si v měřítku na dvojarch čverečkovaného papíru zahradu, křížky označte polohu stromů, křížky očíslujte a na další papír si pište poznatky k jednotlivým stromům - číslům. Vždy s datumem. Pokud zjistíte odrůdu, hodně to pomůže: načtete si, jak se má ošetřovat.

4. Dospělé stromy budou nedostatečně živené - příznak malé nebo žádné přírůstky, drobné nekvalitní ovoce. Přihnojit - např. NPK nebo cereritem bude určitě dobře, dávám raději na podzim, někde se doporučuje napůl - na podzim a na jaře.

5. Průklest v předjaří (nepřepísknout, příští rok asi nebude tak květný, což znamená víc do růstu), řez už přizpůsobit všem známým okolnostem - kondici stromu, typu jeho růstu, odrůdě.... Odstranit starou odlupující se kůru, neškodil by i předjarní postřik. Pokud to lze, pod stromy obdělávat.

6. Závlaha je vždy vítána a v našich podmínkách jí není nikdy dost.

7. Ošetřování v průběhu roku znamená hlavně postřiky proti hmyzu a houbovitým chorobám. Počet je na zvážení, kupovaná jablka budou mít tak 7 až 10 postřiků.

To je pro první orientaci, knihy Vám poví víc. Z.

Olinka - (7) - 91.252 (?), 15.9.2008 21:59

Děkuji za pomoc. Již jsem na tom začala pracovat, knihy kupuji ve velkém, mapku jsem si již zakreslila a i pokusila jsem se určit i odrůdy(viz. odrůdy.. určila jsem je dobře?), abych se mohla pustit do řezu. Co se týče hnojení, tak se mi ještě nepovedlo zjistit, jaká dávka na strom je nejvhodnější na to určitě časem dočtu. Moc děkuji za cenné rady.

Olinka

host - 74.153 (?), 12.9.2008 21:09

R.P.Kudriacec - I. Hričovský : Tvarovanie a rez ovocných drevín

nakl. Príroda Bratislava, 1976.

I když (nebo právě proto) sovětský autor, je tam rozsáhlejší stať o zmlazovacím řezu a vůbec upozornění na možné chyby řezu.

Olinka - (7) - 91.252 (?), 15.9.2008 22:00

Děkuji za radu, bohužel se mi jí nedaří sehnat... snad jí ještě někde najdu.

Olinka

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18317) - 85.27 (?), 15.9.2008 23:17

Nyní vyšla nová knížka o řezu, jmenuje se snad Řez ovocných stromů a keřů nebo tak nějak.

Olinka - (7) - 91.252 (?), 16.9.2008 7:32

Děkuji a mrknu na ní..Olča

host - 175.250 (?), 16.9.2008 21:19

Ve své sbírce ovocinářských knih považuji "Kudriavce" za super knížku svými názornými ilustracemi. Krom toho pro ovocnáře amatéry jsou vhodné knížky:

Antinín Dvořák - Pěstování jabloní

Gustáv Čejka a kolektiv-Radíme zahradkárom

Vadimír Urban- Škola ovocnáře

V. Zacha.. - Atlas chorob ovocných drevín a viniča

Olinka - (7) - 91.252 (?), 17.9.2008 19:27

Dvořáka již mám po ostatních se kouknu... děkuji za reakci

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Posuvné dveře svépomocí19.5.2025
Posuvné dveře svépomocí18.5.2025
Stihl HS4516.5.2025
Koš na čidlo13.5.2025