Jak a kdy ostrihat tato



Stránky: 1,  2   
kreketuse - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (464) - 79.49 (?) 
15.4.2009 18:36, zobrazeno: 12488x
Dobry vecer. posilam obrazky 2 jabloni ktere zenou strasne bujne do dreva. Strom pracovne oznaceny jako Koste2 (2 obrazky a jeden v detailu), byl cca pred 7 lety zbaven hlavniho kmene aby doslo k prosvetleni, ted ma vlastne cca 5 sikmych bocnich kmenu. Ktere pak vetveji na dalsi, misto vetveni je videt na detailu a zejmena z takoveho mista pak rostlou pruty vzhuru. Jablka skoro zadna. Zkousel jsem provadet strihani az po zacatku kvetna, ale efekt moc nenastal, dokonce jsem slysel doporuceni, ze az v prvni pulce cervna ale ne pozdeji. Porazet by ho byla skoda, nebot bujny rust znamena ze strom ma do prirozene smrti daleko, ne? Druhy strom (koste3)byval vzdy temer bez jablek, az kdyz jsem predloni prosadil pozdnejsi strihani vsiml jsem si ze plodi na vlcich (a vlky byly v predchozich sezonach nemylosrdne likvidovany pred vykvetenim). Kazdopadne strom ma tvar vrby a zahradni autority ho chteji rok co rok porazit. diky za pomoc
koste2
koste2
k2: detail
k2: detail
koste3
koste3
Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
host - 191.35 (?), 15.4.2009 19:14

Já bych je skácel, je to strašně zanedbané.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 235.249 (?), 15.4.2009 22:49

Spíš naopak, někdo byl až příliš aktivní.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
Rony - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1084) - 175.250 (?), 15.4.2009 20:38

Tady jde o nesprávně provedené radikální zmlazení a tudíž nadvláda kořenového systému dělá své. Na kácení je čas a já bych to koště 2 ponechal tento rok tak. Každě další řezání provokuje růst. V dalším roce by bylo dobré odřezat sem tam sinější větev, je jich tam moc. A až v daším roce nastolit výchovný řez a mírný průklest mladých výhonů. K tomu dalšímu stromu myslím č.3. V tomto roce vyřezat tak 3 silnější větvě aby se prosvětlilo a přiblížilo se to tvaru normální koruny. V dalším roce opatrně něco málo z těch zahušťujících nových výhonů odstranit sem tam zakrátit na rovnováhu a vlastně tak opatně formovat tu správnou korunu ale zdůrazňuji nesmí toho odřezaného být moc.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
Rony - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1084) - 175.250 (?), 15.4.2009 20:44

Škoda, že ten strom č. 3 nemá lepší foto, dalo by se to "ostříhat na počítači" jako taková ukázka nebo naznačit postup. Lepší foto se dá udělat z větší dálky a použít delšího ohniska - zoom a nefotit v protisvětle.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6525) - 128.44 (?), 15.4.2009 20:48

Jestli ten druhý strom rodí, jak píšete "na vlcích", může to být odrůda např. typu Rubín. Ten kvete na koncích letorostů a když to budete stříhat, jabka nebudou nikdy. Předchozí příspěvek je vyčerpávající. Odstřihávejte to co se kříží, roste dovnitř koruny. Zkuste některý svislý silný výhon ohnout do volného místa. Detailně Vám takhle nikdo neporadí, možná v okolí seženete někoho, kdo to umí. Spráskne sice ruce, ale třeba pomůže.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
kreketuse - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (464) - 79.49 (?), 16.4.2009 11:21
Uz jsem takto odhalil nekolik vlkoplodych stromu, ale dalo to nejprve prace presvedcit ty hlavy dubove ze se vyplati pockat s ostrihanim az na dobu kvetu, protoze pak je pekne videt jaka vetev je vlastne plodonosna a nebrat vse co vypada jako vlk. Selektivne jsem u cisla tri orezaval trebas ty co nemeli kvet. Obecne u vsech jabloni vsechny vlky co nemiri vzhuru, dovnitr, a nekrizi se tak obvykle jen vyrazne zkratim aby posledni pupen miril dolu a ven, neni ale v zajmu pribrzdeni bujnosti stromu takoveto vlky proste nechat byt bez prikraceni?
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
kreketuse - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (464) - 79.49 (?), 16.4.2009 11:16
Presne tak. Ten blazen ktereho babca vpustila na zahradu tenkrat vyprodukoval 5nasobne vyssi hromadu dreva nez mame bezne po zastrihavani. Od te doby stromy neplodi a rostou do dreva a vetsinu uz vlastne dala z toho duvodu vyhodit a naflakala tam tuje a jine hrbitovni nesmysly, nebot pak neni potreba uklizet listi. Takze zobrazene stromy jsou vlastne posledni mohykani. KOste2 je uz na ctvrtkmen dosti stary, ale ta bujnost by mela znacit ze sily ma dost. Osobne jsem pro co nejmene prace s rozumnym efektem, jasne ze anteny kolmo k nebi treba vzit. Nechat c.2 jeden rok bez udrzby by mne vubec nevadilo, ale jiste konzervativni zivly ovladajici zahradu by to nedopustily (vzdyt co by tomu prece rekli lide). Takze v lepsim pripade budu moci strihani odlozit do prvni pulky kvetna. Rekl bych ze u kostete3 je vhodne tech par vetvi v tom pripade vzit na jizni strane, aby se vice slunce dostalo dovnitr. On vlastne kazdy termin strihani od kvetna do zac.rijna je vhodny, pokud chci aby sel strom mene do dreva. Uz sem zkousel rycem narusovat koreny, ale efekt to nejak nemelo, neteri lide pry zaskrcuji kmeny stromu, ktere pak ve smrtelnem boji plodi jak o zivot. (O vikendu snad vznikne lepsi foto kostete3)
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 231.226 (?), 16.4.2009 13:01

Dobrý den... Videl som aj viac zahustené stromy a dá sa to napraviť ale tak za 3 roky... Nikdy nerezať viac ako tretinu  / preto tri roky, potom už iba udržovať/...odstraniť vlky tak, že naraz ich odrezať viac aj s pahýlom konára / totiž každý odstránený sa pokúša vytvoriť 3-4-nové / a tak možný počet klesne... teraz vyrezať tie čo majú najmenej kvetov a koncom leta tie čo smerujú kolmo hore... Ešte raz!!! nenechajte sa zlákať krásnym tvarom, REZAŤ TRETINU aj ked koruna bude krivá na budúci rok pôjdu preč tie krivé... toto sa dá ešte krásne upraviť a bude aj úroda... vyrezať sa dá stále ale čakať na nové može trvať dlhšie a hlavne keď aj na nových sa môže zopakovať chyba s rýchlym prerezaním, že skoro upraviť korunu.../Návodov presnejších je tu vela aj v iných odsekoch, Tak iba hladať a hlavne vydržať... Juraj

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 235.249 (?), 16.4.2009 13:37

Pokud se doma nejste schopní domluvit na rozumné péči, tak ty stromy radši pokácejte a dejte tam nějaké tůje. Jen byste se trápil.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Traverzy IPE2.6.2024
Traverzy IPE2.6.2024
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?1.6.2024
Kouří do místnosti29.5.2024
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?28.5.2024
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?30.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika