jabloně - vysokokmeny

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18319) - 77.39 (?)
22.11.2007 20:15
Pouhé zapěstováýní korunky o půl metru výše ze zákrsku vysokokmen neudělá.
   Zdaleka ne všechny dnes pěstované odrůdy se na vysokokmeny hodí. Za zvážení stojí nákup starších odrůd jabloní v Bojkovicích u p.Peška.
Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
host - 17.12 (?), 22.11.2007 9:26, zobrazeno: 7486x

Prosím poraďte, bydlím v Praze a u Roudnice n. L. mám zahradu. Chci tam vysázet asi 10 jabloní. Nechci kolem nich skákat s postřikovačem na jedy (pod stromky se pasou husy). Již jsem tam vysázel 4 jabloně, ale ty mi vůbec nejdou (asi před 12 lety). Když jsem je kupoval chtěl jsem stromy odolné a vysokokmeny (mám na paměti z dětství u dědy jabloně vysoké, děda nikdy neprováděl žádný postřik, snad na to ani neměl zařízení, jabloně byly vždy plné plodů, část jich popadala, ale dost jich na stromě zůstalo i na uskladnění). Já mám kmínky tenké, větve také, koruna mizerná, na koruně pár plodů a ještě různě napadené, o nějakém uskladnění není ani řeči. Prodávající mě ubezpečovali, že stačí výhony stromku ostříhat a nechat jen hlavní kmínek. V jaké výšce chci korunu, tak tam ji založím. Bohužel, skutek utek. Prosím o radu a kde bych případně stromky sehnal. Děkuji Josef

host - 207.92 (?), 22.11.2007 11:29
Při nákupu stromků pro vysokokmeny musíte hlavně koukat na to, aby byly na silných podnožích, například pláně či semenáč, A2 apod. Je jich daleko více, vezměte si ovocnářskou knihu, tam to nastudujete. Josef.

hauser - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (383) - 113.121 (?), 22.11.2007 19:42

Víte, jakmile jdete koupit stromek a řeknete že tomu nerozumíte, prodejce Vám dá to, co jde nejméně na odbyt. Až půjdete příště nakupovat, dělejte ze sebe odborníka, prostě si řekněte již vybranou odrůdu na podnoži A 2 - polokmen, popř. vysokokmen. Neoblbne Vás, jen řekne že má nebo nemá. Podle toho co popisujete, asi Vám dal stromky na slabých podnožích snad M 26, M 9 apod. Je také možné, že jste udělal chybu ve "výchovném řezu", který se od zasazení dělá 3 - 4 roky. Faktem ale je, že silné podnože oproti slabým rostou daleko pomaleji, ale jsou trvanlivější.

Zdravím

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18319) - 77.39 (?), 22.11.2007 20:15
Pouhé zapěstováýní korunky o půl metru výše ze zákrsku vysokokmen neudělá.
   Zdaleka ne všechny dnes pěstované odrůdy se na vysokokmeny hodí. Za zvážení stojí nákup starších odrůd jabloní v Bojkovicích u p.Peška.

host - 44.124 (?), 23.11.2007 19:16

Nepřikláněl bych se ke starším odrůdám. Použil bych MM 106 a stromek bych pustil výše. Takovéto jabloně jsou u Roudnice k dostání. Koruna bude dostatečně veliká, možno použít moderních odrůd. Navíc Roudnice je broskvařská oblast, tudíž není nutno použít semenáč.

Milan Boštička

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Venkovní kuchyně na terasu/chalupu – vizualizace ZDARMA do 1–2 týdnů18.8.2025
Nestabilní pH v bazénu15.8.2025
Nestabilní pH v bazénu15.8.2025
Nestabilní pH v bazénu11.8.2025
Nestabilní pH v bazénu10.8.2025
Nestabilní pH v bazénu9.8.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025