Jabloně a jiné do vysokých poloh

host - 65.144 (?)
8.2.2014 16:02

Pane Palo, ja jsem zde jen zminil svoje prakticke zkusenosti s tim, ze oresak se do 600 m.n.m. proste moc nehodi, coz jiste nikomu nebrani ho zkusit pestovat. Pokud Vy ho bez praktickych zkusenosti v 600 m.n.n. suverene doporucujete na zaklade prihody s prehratou chatkou v nizke vyhrate poloze, tak to povazuji za dosti nezodpovednou teoretickou radu. J.R.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

Paľo. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1739) - 63.109 (?), 8.2.2014 15:08

No ja si myslím, pánové, že naopak vás evidentne baví zovšeobecňovať svoje neblahé skúsenosti s pestovaním ovocia a vyvracať názory druhých. Nikomu nevnucujem svoj názor, ktorý vy nazývate knížecí radou. Poradil som p. Šárke, aby sa pred výsadbou poohliadla po okolí, event. porozprávala a poradila s pestovateľmi. Na tom nevidím nič arogantné, na rozdiel od vaších reakcií. A vidím, že tak urobila dobre. Brániť jej v pestovaní orecha tam, kde ich pestujú aj iní, a ako p.Šárka potvrdila, orechy im rodia, aj keď malé, by bolo nesprávne. Nepýtam sa pána J.R., koľkokrát bol na Záhorí, ani ma to nezaujíma, ani nevidím dôvod sa mu zdôverovať, ktoré miesta v Krušných horách som už navštívil, ale pri čítaní príspevkov napísaných do fóra každý pochopí, že aj vo vyšších polohách sa vyskytujú lokality, kde sa dá dopestovať aj teplomilnejšie ovocie. Ak p.PP býva v nehostinnej časti Vysočiny, neznamená to, že v celom tomto krásnom kraji platí "Kam nechodí slunce chodí mech, vlhkost a plíseň. A zatímco u Vás ve zlatém podzimním slunci dozrává réva, na Vysočině mrzne a je mlha." Keby si p.PP zalistoval v sekcii Vinná réva, zistil by, že jeho krajania na Vysočine úspešne pestujú nielen Krystal a Solaris, ale vonku mimo skleníka napr. odrodu Zweigeltrebe (kríženec Frankovky a Vavrineckého), ktorá medzi mrazuodolné rozhodne nepatrí. Skúste láskavo rozlišovať medzi tým čo je rada druhému a medzi prezentáciou vlastného názoru či skúsenosti, na ktorú máme všetci právo, aj keď sa niektorým konkrétnym osobám nepáči. Prečo?- to nie je ťažké sa dovtípiť. A propo, pánové, čo takto pozerať radšej ZOH? Aspoň pre mňa je to oveľa príjemnejšie.wink Pohodový víkend!

host - 65.144 (?), 8.2.2014 16:02

Pane Palo, ja jsem zde jen zminil svoje prakticke zkusenosti s tim, ze oresak se do 600 m.n.m. proste moc nehodi, coz jiste nikomu nebrani ho zkusit pestovat. Pokud Vy ho bez praktickych zkusenosti v 600 m.n.n. suverene doporucujete na zaklade prihody s prehratou chatkou v nizke vyhrate poloze, tak to povazuji za dosti nezodpovednou teoretickou radu. J.R.

galloway pippin - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1410) - 179.38 (?), 8.2.2014 17:43

Někde se ve vyšších polohách nalézají lokální příznivé mikroklimata, která dovolují pěstování teplomilných plodin.A naopak-v místě stékání studeného vzduchu na upatí kopce dost často úroda zmrzne.Samotná nadmořská výška je pouze jedním z několika limitujících faktorů ovlivňující úspěšné pěstitelské výsledky.Viz např.pěstování meruněk broskví od 500mnm, a výš.Jíné mikroklíma nabídne slunečná expozice skalnaté stráně někde v Tatrách, byť ve vyšší nadmořské výšce, ale akumulující teplo ze skalisek, a jiné mikroklíma nabídne místo někde v lesích na odvrácené slunečné stráni.To jsem uvedl extrémní protiklady.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Nestabilní pH v bazénu15.8.2025
Nestabilní pH v bazénu15.8.2025
Nestabilní pH v bazénu11.8.2025
Nestabilní pH v bazénu10.8.2025
Nestabilní pH v bazénu9.8.2025
Levné nářadí - koupit/nekoupit? Jaké a proč?16.7.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz