Jabloň Karneval



Stránky: 1,  2   
host - 166.118 (?) 
21.1.2019 18:30, zobrazeno: 9149x

Plody této odrůdy z loňské sklizně mne vellmi příjemně překvapily. Karneval už mám asi 7 letd, příliš se mi nelíbil a tak už je částečně přeroubován Admirálem, ale současná chuť Karnevalu se mi zdá vellmi harmonická i aromatická a také dost výrazně odlišná od běžných "slaďáků" např. Rubinoly, Rozely či Merkura. Ale nejsem kvalifikovaný degustátor, třeba se mýlím. V každém připadě jsem rád, že na kusu stromu Karneval zůstal. Možná, že všechno způsobil loňský velmi teplý rok, přestože ještě dost plodů má kolem stopky zelenavou barvu. Uvidím za měsíc či dva. R.

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
Ivan Hlavatý - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4384) - 234.215 (?), 21.1.2019 22:42
R: Existujú tu už 2 vlákna s názvom "Karneval", takže neviem či má zmysel zakladať ďalšie. Ale k Vášmu príspevku: Mám viacročný Karneval - polokmeň na MM111 (foto). Pravdupovediac doteraz som bol kvalitou tejto českej odrody trochu sklamaný. Vizuálne ale nádhera. V sezóne 2018 však Karneval príjemne prekvapil - tradične pekné plody a bohatú úrodu vyšperkoval tentoraz aj kvalitou. Takže sa zhodneme - v teplom roku 2018 Karneval zahviezdil, príjemná harmonická chuť s prevahou nevtieravých kyseliniek, odroda na prvý vnem chuťovo rozpoznateľná, osobitá, osviežujúca. Nevšedná je aj snehobiela dužina. Bonus navyše - plody sú extrémne zdravé, zatiaľ ani jeden hnilý v pivnici, v tomto absolútny líder sezóny. Mám ale trochu obavy, že je to dané len klimaticky mimoriadne priaznivou sezónou a o rok Karneval zasa klesne do priemeru. Kiež by som sa mýlil. Každopádne je to odroda veľmi náročná na dobrú polohu a sumu teplôt, aj v mojej "tropickej" polohe dozrieva len tak-tak. Neverím príliš že v chladnejších polohách dá kvalitou uspokojivé plody (čo je zároveň dotaz na dr.Vysloužila). IH (P.S.: dovolím si vysloviť nesúhlas s tým že Rubinola je "běžný slaďák", pre mňa je to etalón harmonickej chuti s prevahou cukrov, fádny slaďák to ale prosím pekne (u mňa určite) nie je!)




Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 11.41 (?), 22.1.2019 7:59

Není žádným překvapením, že i v letošním teplém roce byly u nás Karnevaly drobné a chuti průměrné, i když ne špatné.  Že se rozdíl v kvalitě v závislosti na počasí projeví i v Podunajské nížině, je pro mě jednoznačný důkaz, že na mé zahradě pěstovat tuto odrůdu smysl nemá.
    Otázka Rubinoly jako slaďáku není o poloze, nýbrž o chuťových preferencích. Pro mě je to taky špička.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 166.118 (?), 22.1.2019 13:54

V otázce kvality Karnevalu v závislosti na poloze i počasí naprostá shoda, velikost plodů je při dostatečné zálivce slušný průměr, bude samozřemě záviset na agrotechnice, podnoži i velikosti úrody. U Rubinoly otázka chuti je samozřejmě subjektivní, taky se mi zdá, že pokud jde o vzácné první plody, jsou více ceněné, než při jejich dostatku či dokonce nadbytku - ale i to je subjektivní.

Další vlákno na téma Karteval mne mrzí. Pokud by dobře fungoval vyhledávač, nestalo by se to. R.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 136.86 (?), 7.3.2019 15:22

Právě křoupu Karneval a nemůžu si pomoci, ale čím dál více mi připomíná mého oblíbence Gascoyneho. Myslím v chuti, nikoliv v brutálni náchylnosti k hnilobě plodů. Dužnina stále pevná, průměrně až méně šťavnatá, sněhobílá, velmi navoněná, až parfémovaná (asi po Vandě) jako u Gascoyneho. Navíc je sexy pruhovaný. Slupka bez strupů (oproti Gascoyneho). Plody vydrží řekl bych déle, než Gascoyne. Spolu jsem je však neskladoval.

Slovy p. PzP: "Dobrý rok pro Karneval!"

Zdraví Mittwoch

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
Ivan Hlavatý - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4384) - 234.36 (?), 7.3.2019 17:27
Mittwoch: Moja skúsenosť s Karnevalom v tomto roku je rovnaká (s dôrazom na 'v tomto roku'). Vysoká kvalita tak vizuálne, ako aj chuťovo a zdravotne. Porovnať s Gascoygneho neviem, lebo G. som - bohužiaľ - nikdy nejedol, ale Karneval z poslednej sezóny je naozaj vynikajúci. So superlatívmi ale buďme zatiaľ radšej opatrní, počkajme si na ďalšie ročníky. Bol by som veľmi rád, ak by K. neskĺzol znovu do priemeru. IH
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
ivan z okénka - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (800) - 184.133 (?), 8.3.2019 8:43

Mám Karneval už pár let jako náhradu za Topaz. Plody drobnější, příjemně osvěžující chuti a aromatické, není bez ošetření čistý, na části plodů se ukazuje strupovitost. Ve skládce naprosto v pohodě, i plody s chybou se drží, nehnijí. Zkusím ho letos zalévat, přihnojit, jestli se ta velikost nezlepší - mám ho na semenáči.  

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
ivan z okénka - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (800) - 184.133 (?), 8.3.2019 9:31

Karneval a další odrůdy z Vlkova nad Lesy. Není to moc ostré, potýkám se s nějakou chybou v objektivu.



Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 176.130 (?), 8.3.2019 13:12

K porovnání Karnevalu a Gascoygneho šarl.: G.š. znám už hodně dlouho, Karneval pár roků. 

Plody G.š. jsou výrazně větší, při dostatku slunce zářivě červené a vzbuzovali vždy obdiv kolemjdoucích. Chuťově hlavně sladké, hned po sklizni výborné, trvanlivost asi prosinec až leden. S měknutím dužniny už mi přestávaly chutnat. Dost náchylné ke strupovitosti. Vyslechl jsem i názor - voní po hřbitově - nedokážu posoudit. Fakt je, že už bych do něj nešel, ani v rodině o tuto odrůdu nebyl velký zájem.

Karneval už zde byl dostatečně popsán, ve všech parametrech je to trochu jiná liga, ovšem teprve víceletá zkušenost ukáže, zda se jedná o stálici. R.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 234.28 (?), 13.5.2019 19:44
Taky chválím Karneval. Uvidíme, jaky bude v letošním roce. Překvapil mě, že i po loňské velké úrodě měl letos velkou násadu květů oproti Red topazu nebo Ametystu. Happy.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Propojení dvou topení17.3.2024
Propojení dvou topení16.3.2024
Zapalování Husqvarna 40 nehází jiskru13.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika