Jabloň do menší zahrady s horší půdou

Josef Zavřel - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (285) - 45.6 (?)
2.3.2008 17:16

Dobrý den paní Marcelo. Doufám, že v okolí jsou ještě i jiné jabloně, proto že vysadit jabloň jako samostatný strom je k vůli cizosprašnosti riziko. I sebelepší odrůda by Vám sloužila pouze jako okrasný strom. Vysadil bych zimní Topaz nebo Goldstar na podnoži MM-106. Hezký den.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
host - 177.173 (?), 28.2.2008 17:11, zobrazeno: 5301x

Dobrý den,

rádi bychom si na zahradě zasadili jabloň jako jediný ovocný strom. Jedná se o menší zahrádku, která se nachází v Praze 9 u Klánovického lesa. V zahradě je k dispozici už jen jedno místo. Jedná se o takový "koridor" mezi 2 domy, přičemž mezi naším domem a plotem je asi 4 m místa.  Je situovaný východ-západ a tak tudy dost fouká. Půda je od půl metru níž dost jílovitá a zadržuje vodu. Její kvalita se dá trochu vylepšit vykopáním větší jámy a vyplněním lepší hlínou. Jinak je místo určení  vystavené přímému slunci v podstatě celý den.  Je to těžké -- někdy je to chladný větrný tunel (zvlášť na podzim a v zimě), ale v létě je tam až vedro.

Představovali bychom si stromek kulovitého až vejčitého tvaru, který by nepřesahoval výšku 3,5 metrů a šířku 3,5 metrů a byl průměrně či méně náchylný k nemocem.  Zákrsky se mi moc nelíbí, spíš nějakou vyšší podnož. Skladovací podmínky máme špatné -- buď  venku pod přístřeškem nebo v suché garáži, kde je na podzim asi 16-18°C a v zimě tak kolem 8-10°C. Samozřejmě bychom byli rádi, kdyby nám jablíčka trochu vydržela, ale neděláme si velké iluze. Tzn. může to být jak podzimní tak i zimní jabloň. Co se týče plodů, stačí nám jablka střední velikosti, nepříliš tvrdá, chuťově něco jako Bohemia -- spíš sladší a šťavnatá. Moc mi nechutnají Ontario, Idared, Gloster, Šampion -- tak jak ho znám já -- se mi zdá trochu trpký. Na barvě nezáleží. Děkuji moc za jakoukoli radu.

Marcela Janíčková 

Josef Zavřel - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (285) - 45.6 (?), 2.3.2008 17:16

Dobrý den paní Marcelo. Doufám, že v okolí jsou ještě i jiné jabloně, proto že vysadit jabloň jako samostatný strom je k vůli cizosprašnosti riziko. I sebelepší odrůda by Vám sloužila pouze jako okrasný strom. Vysadil bych zimní Topaz nebo Goldstar na podnoži MM-106. Hezký den.

host - 177.173 (?), 15.3.2008 10:36

Děkuji moc, pane Josefe. Vůbec by mne to nenapadlo. Prohlédla jsem bezprostřední okolí, ale nikdo tady jabloň nemá. Jsou tu, ale ukryté za velkými domy. Budu si muset vybrat nějakou samosprašnou rostlinu.

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18319) - 100.5 (?), 15.3.2008 19:42

Stačí na jesdnu větvičku naroubovat jinou současně kvetoucí odrůdu a je po problémech s opylením. Rubín se dokonce opyluje Bohemií a naopak.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Levné nářadí - koupit/nekoupit? Jaké a proč?16.7.2025
Péče o jezírko na chtě15.7.2025
NEREZOVÝ BAZÉN15.7.2025
Levné nářadí - koupit/nekoupit? Jaké a proč?15.7.2025
Péče o jezírko na chtě9.7.2025
Péče o jezírko na chtě8.7.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz