Dobrý den,
rádi bychom si na zahradě zasadili jabloň jako jediný ovocný strom. Jedná se o menší zahrádku, která se nachází v Praze 9 u Klánovického lesa. V zahradě je k dispozici už jen jedno místo. Jedná se o takový "koridor" mezi 2 domy, přičemž mezi naším domem a plotem je asi 4 m místa. Je situovaný východ-západ a tak tudy dost fouká. Půda je od půl metru níž dost jílovitá a zadržuje vodu. Její kvalita se dá trochu vylepšit vykopáním větší jámy a vyplněním lepší hlínou. Jinak je místo určení vystavené přímému slunci v podstatě celý den. Je to těžké -- někdy je to chladný větrný tunel (zvlášť na podzim a v zimě), ale v létě je tam až vedro.
Představovali bychom si stromek kulovitého až vejčitého tvaru, který by nepřesahoval výšku 3,5 metrů a šířku 3,5 metrů a byl průměrně či méně náchylný k nemocem. Zákrsky se mi moc nelíbí, spíš nějakou vyšší podnož. Skladovací podmínky máme špatné -- buď venku pod přístřeškem nebo v suché garáži, kde je na podzim asi 16-18°C a v zimě tak kolem 8-10°C. Samozřejmě bychom byli rádi, kdyby nám jablíčka trochu vydržela, ale neděláme si velké iluze. Tzn. může to být jak podzimní tak i zimní jabloň. Co se týče plodů, stačí nám jablka střední velikosti, nepříliš tvrdá, chuťově něco jako Bohemia -- spíš sladší a šťavnatá. Moc mi nechutnají Ontario, Idared, Gloster, Šampion -- tak jak ho znám já -- se mi zdá trochu trpký. Na barvě nezáleží. Děkuji moc za jakoukoli radu.
Marcela Janíčková