Idaret

host - 136.244 (?) 
4.11.2012 16:03

Jak jsem psal jinde. Mám více želízek v ohni - na meruňky a broskvoně k tchánovi na Bzenecko; doma v 550m.n.m.na Bruntálsku postupně obnovuji odrůdovou skladbu - pouze pár jabloní, slivoní, prostoru málo, počasí drsné (letos bylo vlivem mrazu pár Průsvitných, Spartanů, 2 Rubíny, 3Floriny, slivoně žádné), spíše expanduji výpěstky ze své miniškolky na mezecheeky; Šternberk (OL) - místa habaděj, ovoce letos metráky, obnovuji stromy, měním odrůdovou skladbu a doplňuji o vše možné, času a rukou málo. Mrazy tam letos neovlivnily (oproti loňsku) ani meruňky či broskvoně. P.S.: Gascoigneho letos špičkové, jen kdyby tak extrémně nehnilo na stromě, pod ním i ve skládce. Zdraví Mittwoch

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

host - 136.244 (?), 3.11.2012 21:11

Idaredu jsem letos u dědy sklidil bednu těch nejvýběrovějších z výběrových. Chutnaly mně už i ze stromu. Chuť nic zvláštního - uvidím, až je vytáhnu časem ze sklepa. Teď si pochutnávám na Rajce, Gascoigneho a Coxce. Zdraví Mittwoch

m3f - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5594) - 242.167 (?), 4.11.2012 1:28

U mne nejspolehlivější odrůda.

Mimmo - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2263) - 66.105 (?), 4.11.2012 12:42

Pro mě je to taky základní odrůda na skladování (v 210 m). Stříkám jen proti obalečům. Chuťově je dobrý. Známí mě však varují před vysazením Idaredu na Vysočinu. Prý je to tam "jablko bez chuti".

Vinšálek - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1862) - 82.212 (?), 4.11.2012 18:39

O Idaredu jsem se už vícekrát vyjadřoval. Tak stručně. Bezkonkurenční skladovatelnost - u mne do konce června žádný problém. Průměrná až řepová chuť, pěkný vzhled plodů, pravidelné a vysoké sklizně, se strupovitostí jsem si poradil. Podnož M9, průměrné teplotní a půdní podmínky, 330m.nm.

Po nástupu nových, pozdně zimních odrůd, jsem ho kvůli chuti zrušil.

víítek - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (573) - 6.16 (?), 4.11.2012 20:29
Když se otevře chlaďák s Idaredem, je cítit na dálku. Idared voní po choroších. I v chuti je cítit chorošová pachuť. V příznivých letech je slabší, ale je tam. Idared je spolehlivý plnič. Výnosama a pravidelnou sklizní patří k nejvýkonnějším odrůdám. Chuť je sice jen průměrná, ale drží dlouho šťávu.

Vinšálek - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1862) - 82.212 (?), 4.11.2012 21:10

Ano, ta šťavnatost tam je i na jaře.

jirilan - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (803) - 199.114 (?), 4.11.2012 21:41

Idared u mně v Polabí nemá vůbec strupovitost. Je plodný, má tuhý, mastný povrch, ve vlhkém sklepě tudíž nechytá plíseň. Chuť dobrá, plody velké -  menší a poškozené odstraňuji. Vydrží do května.

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18317) - 67.66 (?), 4.11.2012 21:58

V letech 2000 a 2003 byla teplá léta a narostly mi krásné velké Idaredy s jonathanovou příchutí. Nikdy před tím a po tom už tak dobré nebyly. Letos asi mohly být zase takové, ale plody jaksi po mrazech nebyly žádné. Skladovatelnost je bezkonkurenční, ale nezřídka se stává, že jak se do sklepa uloží, tak se v červnu vynesou ven, neboť nejdřív se konzumují jiné odrůdy a pak v době zrání zimolezů, třešní, jahod už o loňská jablka není zájem. Zkušenost podobná jako u p.Vinšálka.

host - 78.10 (?), 5.11.2012 8:26

Dle zmíněných příspěvků se dá tedy opravdu soudit, že Idared do vyšších poloh spíše ne. Možná že podobně jako Jonathan by výrazně lepší jakosti dosáhl na Slovensku či u Balatonu. Jakkoliv Jonathan tu chuťovou kvalitu u mě udělá každým rokem, právě kvůli výtečné chuti má u mě vždy přednost, je i odolnější vůči strupovitosti, která ve vlhčích letech může tady Idared dost poškodit. Odolnost vůči padlí mi přijde zhruba stejná, jakkoliv já tady u nás nikdy nějaké škody tpůsobené padlím nepozoroval. Sem tam napadnutý letorost a pár menších plodů s typickou rzivostí, toť vše. V mém novém sadu Idared mít místo nebude, plocha je omezená a spíše se v současnosti soustředím na staré, často zapomenuté odrůdy. To že byly zapomenuty, není vždy jen tím, že by byly nekvalitní...

I.F.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Levné nářadí - koupit/nekoupit? Jaké a proč?29.5.2025
Posuvné dveře svépomocí19.5.2025
Posuvné dveře svépomocí18.5.2025
Stihl HS4516.5.2025
Koš na čidlo13.5.2025
Koš na čidlo12.5.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025