Idaret
|
|
|
|
 |
 |
|
host - 136.244 (?) 4.11.2012 16:03
Jak jsem psal jinde. Mám více želízek v ohni - na meruňky a broskvoně k tchánovi na Bzenecko; doma v 550m.n.m.na Bruntálsku postupně obnovuji odrůdovou skladbu - pouze pár jabloní, slivoní, prostoru málo, počasí drsné (letos bylo vlivem mrazu pár Průsvitných, Spartanů, 2 Rubíny, 3Floriny, slivoně žádné), spíše expanduji výpěstky ze své miniškolky na meze ; Šternberk (OL) - místa habaděj, ovoce letos metráky, obnovuji stromy, měním odrůdovou skladbu a doplňuji o vše možné, času a rukou málo. Mrazy tam letos neovlivnily (oproti loňsku) ani meruňky či broskvoně. P.S.: Gascoigneho letos špičkové, jen kdyby tak extrémně nehnilo na stromě, pod ním i ve skládce. Zdraví Mittwoch
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 136.244 (?), 3.11.2012 21:11
Idaredu jsem letos u dědy sklidil bednu těch nejvýběrovějších z výběrových. Chutnaly mně už i ze stromu. Chuť nic zvláštního - uvidím, až je vytáhnu časem ze sklepa. Teď si pochutnávám na Rajce, Gascoigneho a Coxce. Zdraví Mittwoch
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
Vinšálek - Diamantový Zahrádkář (1862) - 82.212 (?), 4.11.2012 18:39
O Idaredu jsem se už vícekrát vyjadřoval. Tak stručně. Bezkonkurenční skladovatelnost - u mne do konce června žádný problém. Průměrná až řepová chuť, pěkný vzhled plodů, pravidelné a vysoké sklizně, se strupovitostí jsem si poradil. Podnož M9, průměrné teplotní a půdní podmínky, 330m.nm.
Po nástupu nových, pozdně zimních odrůd, jsem ho kvůli chuti zrušil.
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 78.10 (?), 5.11.2012 8:26
Dle zmíněných příspěvků se dá tedy opravdu soudit, že Idared do vyšších poloh spíše ne. Možná že podobně jako Jonathan by výrazně lepší jakosti dosáhl na Slovensku či u Balatonu. Jakkoliv Jonathan tu chuťovou kvalitu u mě udělá každým rokem, právě kvůli výtečné chuti má u mě vždy přednost, je i odolnější vůči strupovitosti, která ve vlhčích letech může tady Idared dost poškodit. Odolnost vůči padlí mi přijde zhruba stejná, jakkoliv já tady u nás nikdy nějaké škody tpůsobené padlím nepozoroval. Sem tam napadnutý letorost a pár menších plodů s typickou rzivostí, toť vše. V mém novém sadu Idared mít místo nebude, plocha je omezená a spíše se v současnosti soustředím na staré, často zapomenuté odrůdy. To že byly zapomenuty, není vždy jen tím, že by byly nekvalitní...
I.F.
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|