Jen bych upozornil, že u Goldstáru a u Gold bohemie se často vyskytuje hořká pihovitost (Ca). Já bych z výše uvedených preferoval Otavu. Jsou ale i chutná červená jablka odolná vůči strupovitosti.
Koupil jsem zahradu, kde roste mimojiné jabloň odrůdy Golden Delicius. Všechna plody jsou malé, strupovité, takže jsou k ničemu. Přemýšlíme jestli strom vykopat nebo mu dát ještě příští rok šanci. Je to u této odrůdy pravidlem nebo byl letošní rok vyjímečně špatný nebo stromu něco chybí. Prosím o radu jak se těmto problémům vyhnout v příštím roce.
Chemii nepoužívám a goldeny mám perfektní. Je fakt, že tak pár procent má strupovitost, takže rozpraskanou ránu do "masa" a nemohou se ukládat do sklepa musí se hned spotřebovat. Jsou na vzrůstné podnoži snad A2. Dozrávají v druhé polovině října.Severní Morava, 330 metrů nad mořem
Pěstovat v dnešní době "Goldeny " v oblastech, kde se pravidelně nepěstují se nevyplatí. Vhodné jsou pouze zam, kde se daří i meruňkám a broskvím. Stromek Goldenu je odolný proti mrazu, takže plody vždycky narostou, ale chutné jsou jen v mimořádně teplých letech. Dnes jsou na trhu odrůdy, které se jim velmi podobají, snesou chladnější klima a strupovitostí netrpí.
Dobrý den, a jaké odrůdy to jsou? Mně Golden jde moc pěkně /s chemií/. Chci vysadit na podzim nějaké jiné velmi pozdní odrůdy, ale zelené nebo žluté. Mám totiž spoustu Idaredu. Okolí Hradce Králové.
Dobré odolné žlutoplodé odrůdy jsou např: Denár, Resista, Goldstar, Bohemia gold, Otava. Je pravda, že dobře vyzrálý Golden v dobrém roce je chuťově přece jen o něco lepší.
Jen bych upozornil, že u Goldstáru a u Gold bohemie se často vyskytuje hořká pihovitost (Ca). Já bych z výše uvedených preferoval Otavu. Jsou ale i chutná červená jablka odolná vůči strupovitosti.
Hm, máte pravdu. Koukal jsem na to na internetu. Letos ji mám na Melrose a hodně na Ditě, tam jsem musel ta největší jablka vyhodit, byla i sklovitá. Letos byl ale výjimečný rok.