Dobrý den, a jaké odrůdy to jsou? Mně Golden jde moc pěkně /s chemií/. Chci vysadit na podzim nějaké jiné velmi pozdní odrůdy, ale zelené nebo žluté. Mám totiž spoustu Idaredu. Okolí Hradce Králové.
Koupil jsem zahradu, kde roste mimojiné jabloň odrůdy Golden Delicius. Všechna plody jsou malé, strupovité, takže jsou k ničemu. Přemýšlíme jestli strom vykopat nebo mu dát ještě příští rok šanci. Je to u této odrůdy pravidlem nebo byl letošní rok vyjímečně špatný nebo stromu něco chybí. Prosím o radu jak se těmto problémům vyhnout v příštím roce.
Chemii nepoužívám a goldeny mám perfektní. Je fakt, že tak pár procent má strupovitost, takže rozpraskanou ránu do "masa" a nemohou se ukládat do sklepa musí se hned spotřebovat. Jsou na vzrůstné podnoži snad A2. Dozrávají v druhé polovině října.Severní Morava, 330 metrů nad mořem
Pěstovat v dnešní době "Goldeny " v oblastech, kde se pravidelně nepěstují se nevyplatí. Vhodné jsou pouze zam, kde se daří i meruňkám a broskvím. Stromek Goldenu je odolný proti mrazu, takže plody vždycky narostou, ale chutné jsou jen v mimořádně teplých letech. Dnes jsou na trhu odrůdy, které se jim velmi podobají, snesou chladnější klima a strupovitostí netrpí.
Dobrý den, a jaké odrůdy to jsou? Mně Golden jde moc pěkně /s chemií/. Chci vysadit na podzim nějaké jiné velmi pozdní odrůdy, ale zelené nebo žluté. Mám totiž spoustu Idaredu. Okolí Hradce Králové.
Dobré odolné žlutoplodé odrůdy jsou např: Denár, Resista, Goldstar, Bohemia gold, Otava. Je pravda, že dobře vyzrálý Golden v dobrém roce je chuťově přece jen o něco lepší.
Jen bych upozornil, že u Goldstáru a u Gold bohemie se často vyskytuje hořká pihovitost (Ca). Já bych z výše uvedených preferoval Otavu. Jsou ale i chutná červená jablka odolná vůči strupovitosti.
Hm, máte pravdu. Koukal jsem na to na internetu. Letos ji mám na Melrose a hodně na Ditě, tam jsem musel ta největší jablka vyhodit, byla i sklovitá. Letos byl ale výjimečný rok.